ROLE MODELS

Η Μαρία Αριστοτέλους δηλώνει καθαρή και κάνει «κομμάτια» τον καρκίνο

Instagram.com/mariaaristotelus/

Ήταν Οκτώβριος του 2023 όταν η Μαρία Αριστοτέλους ανακοίνωσε τη μάχη της με τον καρκίνο, κρατώντας ένα υπερηχογράφημα στα χέρια της. Η περιγραφή της φωτογραφίας που είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, ανακοίνωνε ουσιαστικά τη θαρραλέα μάχη που ξεκινούσε «Έχω διαγνωστεί με καρκίνο. Όχι δεν είμαι έγκυος…Ο εχθρός είναι σκληρός, ύπουλος και επιθετικός αλλά μάλλον δεν έχει καταλάβει με τι έχει μπλέξει!». Και τελικά, όντως. Ο καρκίνος δεν ήξερε πού έμπλεκε γιατί η Κύπρια πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να κερδίσει τον αγώνα έναντι στην σπάνια μορφή καρκίνου, με την οποία ήρθε αντιμέτωπη. Είχε διαγνωστεί με ραβδομυοσάρκωμα στη μύτη, το οποίο έκανε μετάσταση στους λεμφαδένες και τα οστά.

Η περιπέτεια υγείας της αθλήτριας, λοιπόν, που είχε διαγνωστεί με καρκίνο 4ου σταδίου, αποτελεί παρελθόν. Η 33χρονη Βαλκανιονίκης και πρωταθλήτρια, Μαρία Αριστοτέλους, μπορεί να λέει πλέον με περηφάνεια ότι τα κατάφερε. Πήδηξε πολύ ψηλά με το κοντάρι της ξεπερνώντας τον καρκίνο και ο πανηγυρισμός της αξίζει δικαιωματικά. Γιατί όπως λέει η ίδια, «ο καρκίνος θέλει θάρρος και θράσος».

Η Μαρία Αριστοτέλους έφτασε με το κοντάρι (και το θάρρος της) πολύ ψηλά και κατάφερε να υπερπηδήσει τον καρκίνο

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια πανηγύρισε τη νίκη της με τον πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο τρόπο, με μια νέα ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η Μαρία Αριστοτέλους σκίζει on camera το υπερηχογράφημα του καρκίνου πετώντας τα κομμένα του χαρτιά από τα χέρια της στον αέρα. Υπάρχει άραγε πιο ελπιδοφόρος τρόπος να στείλει κανέις ένα τόσο σημαντικό μήνυμα που δεν απευθύνεται μόνο στους survivors και σε αυτούς που τη δεδομένη στιγμή δίνουν τη δική τους μάχη, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες μέσα στην καθημερινοτητα;

Το άλμπουμ φωτογραφιών που δημοσίευσε θα βρίσκεται για πάντα καρφιτσωμένο στο προφίλ της για να μας θυμίζει πως δεν πρέπει να χάνουμε ποτέ την ελπίδα μας. Ακόμα και αν το μέλλον φαίνεται σκοτεινό, πολλές φορές υπάρχει μια μικρή χαραμάδρα φωτός την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε για να σε οδηγήσει σε πιο φωτεινά μονοπάτια. «Όλα βήμα βήμα θα γίνουν». Άκου τη Μαρία Αριστοτέλους και διάβασε προσεκτικά την ανάρτηση-έμπνευση που έκανε:

 

«Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας, ούτε η κακιά αρρώστια.

Ήταν καρκίνος και είναι παρελθόν!

Τα ωραιότερα νέα!

Είμαι καθαρή!

Τον νικήσαμε!

Η νίκη αυτή δεν ανήκει σε εμένα αλλά στην ιατρική.

Τι κι αν ήταν 4ο στάδιο, τι κι αν ήταν επιθετικός, ο καρκίνος ως επι το πλείστον είναι ιάσιμος και δεν πρέπει να τρέμουμε στο άκουσμα αυτής της λέξης.

Όταν είπα ότι ήμουν έτοιμη για ότι ακολουθήσει, σίγουρα μιλούσε η άγνοια κινδύνου που με διακατείχε.

Δεν ήξερα τι εστί χημειοθεραπείες, τι σήμαινε ανοσοκαταστολή.

Δεν φανταζόμουν καν τι ερχόταν.

Ίσως να ήταν καλύτερα έτσι!

Γιατί ο καρκίνος θέλει θάρρος και θράσος!

Δεν έβλεπα τα δύσκολα που ήταν μπροστά μου ως βουνό.

Εστίαζα στο παρόν και έλεγα πάμε βήμα βήμα και όλα θα γίνουν!

Και πώς θα γινόταν αλλιώς;

Αφού είχα δίπλα μου την καλύτερη ιατρική ομάδα του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, με επικεφαλή την ογκολόγο μου Δρ. Αναστασία Κωνσταντινίδου.

Όλοι τους συνέβαλαν ώστε αυτό το ταξίδι να είναι όσο πιο όμορφο γινόταν και σίγουρα με αίσιο τέλος!’

Το ραυδομυοσάρκωμα εμφανίζεται σε παιδάκια μέχρι 5 χρόνων.

Γιατί σε εμένα δεν είπα ΠΟΤΕ..! Αντιθέτως όταν ανέβαινα τον γολγοθά έλεγα ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΕ ΕΜΕΝΑ!

Ευτυχώς που διάλεξε εμένα και όχι κάποιο παιδάκι! Δεν άντεχα στην ιδέα ότι θα περνούσε κάποιο βρέφος ή παιδί αυτή τη δοκιμασία! Και έλεγα αν μη τι άλλο ο κλήρος έπεσε σε εμένα

Στην περίπτωση μου, ο καρκίνος ήταν μεταστατικός.

Αυτό σημαίνει πώς μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή.

Για τον λόγο αυτό θα ελέγχομαι τακτικά!

Ο εχθρός είναι ύπουλος και επιθετικός αλλά τώρα ξέρει με ποιαν έχει μπλέξει!

Άντε γειά..!».

Η ενασχόληση της Μαρίας Αριστοτέλους με τον αθλητισμό ξεκίνησε στην ηλικία των 5 ετών. Ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική για 6 χρόνια, λαμβάνοντας μέρος σε πολλά ομαδικά αθλήματα μέχρι τα 14 της χρόνια. Διακρίνοντας το ταλέντο και τις δυνατότητές της, οι γυμναστές που την προπονούσαν, την παρότρυναν να ασχοληθεί με τον στίβο και έτσι κατέληξε να χαράζει το δικό της μονοπάτι επιτυχίας στο άλμα επί κοντώ, σε επαγγελματικό επίπεδο.