ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Αυτά τα 5 σκίτσα δείχνουν πώς θα αποφύγεις κάθε σεξουαλική επίθεση

Unsplash

Βρήκαμε 5 σκίτσα που περιγράφουν πώς να αποφύγεις σεξουαλική επίθεση. Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Για να αποφύγεις τη σεξουαλική επίθεση πρέπει να μάθεις τι σημαίνει συναίνεση, πώς να σέβεσαι τα όρια κάθε ατόμου και, βασικά, πρέπει να  μην είσαι βιαστής.

Η σεξουαλική επίθεση και η σεξουαλική κακοποίηση έγινε ακόμη μια φορά θέμα συζήτησης στη δημόσια σφαίρα, εξαιτίας της αναπάντεχης δημοφιλίας της σειράς του Netflix, Baby Reindeer. Μια σειρά που δείχνει σε ένα μαζικό κοινό ότι όταν ένα άτομο νιώθει άβολα, εκφοβισμένο, τρομοκρατημένο επειδή δεν έχει επιλέξει το ίδιο μια σεξουαλική ενέργεια η πράξη, είναι θύμα (επιζώσα ή επιζών είναι ο δόκιμος όρος πλέον) σεξουαλικής επίθεσης. Ο θύτης του έχει στερήσει το δικαίωμα της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης. Έχει δηλαδή υποστεί σεξουαλική βία.

Ναι, υπάρχουν πολλές μορφές σεξουαλικής επίθεσης.

Αυτή είναι μια πρόχειρη λίστα: Η σεξουαλική παρενόχληση, όταν αγγίζεις κάποιον χωρίς την άδειά του, όταν με βία ή πόνο αναγκάσεις κάποιο άτομο σε σεξουαλική πράξη, όταν είσαι επιδειξίας (όχι μόνο σε πάρκα με καμπαρντίνα αλλά κι όταν στέλνεις dick pick), όταν δημοσιεύεις γυμνές φωτογραφίες και βίντεο κάποιου στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Τα σκίτσα που απευθύνονται στον θύτη 

σκίτσα

Όταν ρίχνουν στο ποτό σου χάπι βιασμού (date rape drugs) βρίσκεσαι σε σύγχυση, δεν έχεις διαύγεια, νιώθεις υπνηλία και ζάλη και δεν μπορείς να συναινέσεις σε σεξουαλική πράξη. Είναι σαφέστατα παράνομο να σε ναρκώνουν. Το άτομο που προσθέτει σκόπιμα αλκοόλ ή άλλο φάρμακο στο ποτό κάποιου άλλου χωρίς να το γνωρίζει, είναι εν δυνάμει βιαστής.

σκίτσα

Σεξουαλική επίθεση είναι να μεθύσεις ή να ναρκώσεις κάποιον για να μην μπορεί να αντιδράσει ή να βιάσεις κάποιον ενώ κοιμάται ή έχει λιποθυμήσει υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Το grooming σε ανήλικα είναι σίγουρα σεξουαλική επίθεση. 

σκίτσα

Καμία σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση δεν δικαιολογείται. Αντί να αναρωτηθούμε γιατί βιάστηκε η γυναίκα που ήταν ντυμένη προκλητικά, επιβάλλεται να αναρωτηθούμε γιατί ο θύτης, δηλαδή ο άνθρωπος που τη βίασε, παραβίασε κάθε είδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ατομικής ελευθερίας και ανθρωπισμού. 

Σκίτσα που πρέπει να τοιχοκολληθούν στις σχολικές αίθουσες

σκίτσα

Καμία επιζώσα, κανένας επιζών σεξουαλικής επίθεσης δεν «πήγαινε γυρεύοντας». Η κουλτούρα του βιασμού αντιμετωπίζει τον βιασμό ως πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί μέσω της βελτίωσης της συμπεριφοράς των πιθανών θυμάτων βιασμού, αντί να βελτιώνει τη συμπεριφορά των πιθανών βιαστών. Η θυματοποίηση του θύτη διαιωνίζει την κουλτούρα του βιασμού. Η κακοποίηση δεν προκαλείται από το θύμα.  Για έναν βιασμό δεν φταίει ποτέ το ντύσιμο του θύματος, η συμπεριφορά του θύματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός του θύματος, το αλκοόλ. Φταίει μόνο ο βιαστής.

σκίτσα

Ο κίνδυνος βιασμού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τον έλεγχο των κινήσεων των γυναικών και για τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της ελευθερίας τους. Αυτά τα 5 σκίτσα όντως είναι ένας οδηγός συμβουλών για να αποφύγουν οι θύτες τη σεξουαλική επίθεση.

 

Υπάρχουν κίνητρα πίσω από τη σεξουαλική βία των ανδρών εναντίον των γυναικών: θυμός, εχθρότητα προς τις γυναίκες (μισογυνισμός), να θεωρούν τις γυναίκες σεξουαλικά αντικείμενα και το αίσθημα ότι μπορούν και δικαιούνται να πάρουν αυτό που θέλουν, όποτε το θέλουν, χωρίς συναίνεση.