ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Εκεί που τα κορίτσια παχαίνουν ακραία για να βρουν πλούσιο γαμπρό

GEORGES GOBET/AFP

Υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο που- για πολλοστή φορά- επιβεβαιώνει πως ο Θεός μάς έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό. Λέγεται Leblouh και βρίσκεται στη Μαυριτανία. Είναι ο τόπος που κορίτσια υποβάλλονται σε αναγκαστική σίτηση, καταναλώνοντας δεκάδες χιλιάδες θερμίδες την ημέρα, ώστε να παχύνουν, να γεμίσουν λίπος και ραγάδες και να βρουν σύζυγο. Ο ύψιστος στόχος είναι να γίνουν παχύσαρκες, αφού σύμφωνα με την απαρχαιωμένη παράδοση της Μαυριτανίας, οι υπέρβαρες γυναίκες είναι οι όμορφες και οι αδύνατες τα κατώτερα όντα.

Κορίτσια και νεαρές γυναίκες σε αναγκαστική σίτηση με 16.000 θερμίδες την ημέρα

Την ώρα που αμέτρητα κορίτσια στον κόσμο δοκιμάζουν εξαντλητικές δίαιτες για να παραμείνουν αδύνατα, υπακούοντας στα επίμονα ακραία πρότυπα, κάποια άλλα, πέφτουν θύματα του ίδιου, ανεστραμμένου στερεότυπου με τον πιο εφιαλτικό και ανθυγιεινό τρόπο. Στο Leblouh κορίτσια ηλικίας 5-19 ετών μεγαλώνουν απάνθρωπα, τρώγοντας σε καθημερινή βάση και δια βίας εξαντλητικές ποσότητες φαγητού. Το χωριό της Μαυριτανίας έχει πάρει το όνομά του από την πρακτική αυτή, καθώς “Leblouh” σημαίνει αναγκαστική σίτηση. Είναι όπως το “Gavaze”, τη φρικιαστική μέθοδο εκτροφής που ο άνθρωπος εφαρμόζει στις πάπιες για να παραχθεί το foie gras.

Αν θες να παντρευτείς, πρέπει να είσαι υπέρβαρη

Την ώρα που τα κορίτσια της ηλικίας τους ανά τον κόσμο καταναλώνουν φυσιολογικά 1.200- 1.400 θερμίδες, τα κορίτσια στο νυφοπάζαρο του Leblouh τρώνε δεκαπλάσιες ποσότητες λιπαρών τροφών για να ικανοποιήσουν την κοινότητα. Με 14.000-16.000 θερμίδες καθημερινά η υγεία τους τίθεται σε άμεσο κίνδυνο. Πολλές δεν αντέχουν και κάνουν εμετό. Το  παρανοϊκό σενάριο ολοκληρώνουν οι “Fatteners”, ηλικιωμένες γυναίκες που αναλαμβάνουν να τις ταΐζουν, τις εξαναγκάζουν ακόμα και να φάνε την τροφή που αποβάλλουν από το στόμα, αφού τίποτα από τροφή δεν πρέπει να πάει χαμένο. Η συγκεριμένη εγκληματική πρακτική επιβιώνει και σε άλλα σημεία της αφρικανικής ηπείρου, από τη Νιγηρία την Ουγκάντα και το Μαρόκο, μέχρι τη Τυνησία και την Κένυα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη παράδοση, η αναγκαστική σίτηση είναι το μέσο ώστε μια γυναίκα να βρει έναν καλό γαμπρό. Αφού σε μέρη όπως αυτά που ο υποσιτισμός μαστίζει, το πάχος θεωρείται σύμβολο πλούτου και ομορφιάς. Οι υπέρβαρες γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με μια πολύ αδύνατη. Από το ένα άκρο στο άλλο.

Εκεί που τα κορίτσια παχαίνουν ακραία για να βρουν πλούσιο γαμπρό AP Photo/Schalk van Zuydam

Κάπως έτσι στη Μαυριτανία, οι γυναίκες με πολλά περιττά κιλά, είναι οι πιο επιθυμητές. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως οι Μαυριτανοί είναι υπερασπιστές του body positivity. Η κουλτούρα του Leblouh στηρίζεται στην παιδική κακοποίηση, τον εξαναγκασμό και την καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων. H υγεία των γυναικών αυτών είναι σαφώς επιβαρυμένη. Καταναλώνουν ατέλειωτο φαΐ μαζί με υγρά, για να φουσκώσουν ακόμα περισσότερο. Όποια φέρει αντίσταση, πρέπει να τιμωρηθεί με χτυπήματα από μυτερά ξύλα.

Ένα κορίτσι 6 ετών πίνει σε καθημερινή βάση 20 λίτρα γάλα καμήλας και δύο κιλά κεχρί αναμεμειγμένα με 2 φλιτζάνια βούτυρο. Οι νεαρές γυναίκες «ιδανικά» πρέπει να ζυγίζουν 140 κιλά. Το στούμπωμα με φαγητό τις «προικίζει» με υπόταση, διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια. Σκοπός είναι να έχουν παντρευτεί στα 12-13 έτη. Τουλάχιστον το 1/4 των κοριτσιών στη Μαυριτανία ζουν αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Όπου η τροφή είναι ανεπαρκής, τα κορίτσια καταφεύγουν σε ακόμα πιο ανθυγιεινούς τρόπους με χημικό gavage, καταναλώνοντας παράνομα κορτικοειδή και ορμόνες. Αυτός είναι ο δικός τους τρόπος να γίνουν «όμορφες». Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να δώσουν οριστικό τέλος σ’ αυτή τη θηριωδία, αλλά για κάποιους η παράδοση είναι και παραμενει ο απόλυτος κανόνας.