CELEBRITIES

6 διάσημες Ελληνίδες που μίλησαν ανοιχτά για τον πόνο της αποβολής και έδωσαν δύναμη

Ladylike.gr / Αγγελική Καλαμαρά

Υπάρχει μία δυσάρεστη εμπειρία, την οποία έχουν βιώσει πολλές γυναίκες, αλλά λίγες έχουν την άνεση να συζητήσουν ανοιχτά και αυτή δεν είναι άλλη από την αποβολή ενός μωρού. Δυστυχώς, πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση, ψυχολογικά και οργανικά, που συμβαίνει αρκετά συχνά.

Παρότι ορισμένες γυναίκες αποβάλουν σε πιο προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης τους, η πλειοψηφία των αποβολών συμβαίνει μέσα στις πρώτες 13 εβδομάδες της κύησης. Μία αποβολή που συμβαίνει στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, κατά κύριο λόγο συνδέεται με μια ανωμαλία στο σχηματισμό του ίδιου του εμβρύου. Οι αποβολές σε μεταγενέστερο στάδιο, όμως, μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις: μια μόλυνση, ανωμαλίες του πλακούντα ή της μήτρας, ένας αδύναμος τράχηλος. Ωστόσο, πολλές φορές, δεν μπορούν να εντοπιστούν τα αιτία της αποβολής.

Για την εμπειρία της μίλησε πρόσφατα και η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, η οποία μέσα από ανάρτηση στο Instagram εξομολογήθηκε ότι, αφότου κατάφερε να επαναφέρει τον κύκλο και τη γονιμότητά της, έμεινε έγκυος στο 2ο παιδί της. Όμως ενώ όλα είχαν ξεκινήσει «ιδανικά» όπως είπε, στον 3ο μήνα σταμάτησε η καρδιά του μωρού της και έτσι είχε αποβολή. Το κουράγιο να μιλήσει δημόσια δεν βρήκε μόνο η ακτιβίστρια, αφού στο παρελθόν έχουν εξομολογηθεί δημόσια ακόμα 5 Ελληνίδες ότι είχαν αποβολή.

Κατερίνα Καραβάτου

Ladylike.gr / Αγγελική Καλαμαρά

«Η μία εγκυμοσύνη μάλιστα ήταν προχωρημένη. Όταν έχεις ακούσει την καρδιά του μωρού που κυοφορείς και σε μία από τις επόμενες εξετάσεις δεν ακούς πια την καρδούλα που χτυπούσε μέσα σου, είναι πολύ ισχυρό το σοκ. Ήταν πολύ επώδυνη και η επέμβαση που έπρεπε να κάνω μετά. Γενικά ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, γιατί είχα μπει στη διαδικασία της σκέψης, ότι θα γεννηθεί το παιδάκι μου. Δεν είχα προηγούμενη εμπειρία, αυτή ήταν η πρώτη μου εγκυμοσύνη. Σ΄αυτήν την περίπτωση, πάντα σκέφτεσαι ”και αν δεν τα καταφέρω”;» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Κατερίνα Καραβάτου.

Ελένη Μενεγάκη

 

Στο παρελθόν, η Ελένη Μενεγάκη είχε αποκαλύψει πως πριν φέρει στον κόσμο τον Άγγελο, είχε την πρώτη της αποβολή. Όπως και η ίδια ανέφερε τότε, ήταν έγκυος κάποιες εβδομάδες, αλλά δεν την πήρε πολύ από κάτω, γιατί μετά από λίγο διάστημα έμεινε ξανά έγκυος και όλα πήγαν καλά.

«Συνέβη όταν ήμουν 6-7 εβδομάδων. Πάνω που έμαθα ότι είχα μείνει έγκυος, έμαθα ότι δε χτυπούσε η καρδιά. Παρ’ όλα αυτά πέθανε το παιδάκι και σκέφτηκα όλα αυτά τα δυσάρεστα “δεν θα μπορώ να κάνω παιδιά” κλπ. Τη δεύτερη φορά που απέβαλα, ήταν λίγο πριν κλείσω τον τρίτο μήνα και νομίζω ότι το πήρα πιο βαριά (από την πρώτη) ακόμα. Μάλλον ήταν επειδή η εγκυμοσύνη ήταν πιο προχωρημένη».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής Ελένη στο Mega το 2022, είχε ξαναμιλήσει για το συμβάν. «Εγώ θυμάμαι την περίοδο που είχα αποβάλει, 15-17 χρόνια πριν, δεν ήθελα εκείνη τη στιγμή να το συζητήσω με κανέναν. Όταν ήμουν έτοιμη ψυχολογικά, πάτησα στα πόδια μου, το έβγαλα από το μυαλό μου, είπα ”τώρα θα το μοιραστώ”, για να ξέρουν και κάποιες άλλες γυναίκες ότι δεν συμβαίνει μόνο σε εκείνες. Όχι εκείνη τη στιγμή. Τότε, δεν μου περνούσε από το μυαλό».

Μάρα Ζαχαρέα

Στην εκπομπή Καλημεροδια είχε μιλήσει η Μάρα Ζαχαρέα με αφορμή τα 26 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης. Η δημοσιογράφος μεταξύ άλλων, αποκάλυψε τότε την αποβολή της, όταν ήταν ακόμη πολιτικός συντάκτης. «Είχα μια άτυχη εγκυμοσύνη την οποία γνώριζαν οι συνεργάτες μου και λίγο αργότερα ήμουν και πάλι έγκυος και είχα αποφασίσει να μην πω τίποτα σε κανέναν μέχρι να κλείσω τον τρίτο μήνα. Ξαφνικά με ενημερώνουν ότι πέθανε ο Αντρέας Παπανδρέου και δεν τους λέω τίποτα για την εγκυμοσύνη. Πηγαίνω στην Εκάλη όπου εκεί έμεινα 3 ημέρες όρθια και μεταδίδω τα της κηδείας».

Σίσσυ Χρηστίδου

PAPADAKIS PRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Η δυσάρεστη είδηση πως η Σίσσυ Χρηστίδου απέβαλε έγινε γνωστή το 2016. Με μία ανάρτηση στο Instagram, ο τότε σύζυγός της είχε Θοδωρής Μαραντίνης, είχε ανακοινώσει το τότε δυσάρεστο νέο: «Η καρδιά μας είναι βαριά. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουμε τη θλίψη που έφερε στη ζωή μας η απώλεια του τρίτου μωρού μας λίγο πριν τον πέμπτο μήνα αυτής της εγκυμοσύνης. Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για μας αλλά συνεχίζουμε ενωμένοι, δυνατοί και γεμάτοι ευγνωμοσύνη για την υπέροχη οικογένεια μας. Ευχαριστούμε για την αγάπη, την συμπαράσταση και την διακριτικότητα σας αυτές τις δύσκολες για μας ώρες…».

Ρένια Λουιζίδου

H Ρένια Λουιζίδου σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή Super Κατερίνα με την Κατερίνα Καινούργιου, είχε μιλήσει για τις 2 αποβολές που είχε. «Είχα 2 αποβολές πριν από την εγκυμοσύνη μου και άγχος πάρα πολύ σε αυτήν που μου δημιούργησε μέχρι και θυρεοειδή. Όλο αυτό ήταν αρκετό για να με κάνει να φοβηθώ να κάνω δεύτερο παιδί τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Όταν ξεφοβήθηκα, είχε γίνει ο Βίκτωρας πια 6 χρονών και ήθελα να έχει ένα αδελφάκι κοντά στην ίδια ηλικία για να μεγάλωναν μαζί. Την ώρα όμως που έφυγε από αυτό, από την πολύ παιδική ηλικία την οποία και ήθελα να μοιραστεί, μετά το αφήσαμε. Μακάρι να μην είχα φοβηθεί, θα είχα κάνει 2 και 3 παιδιά».