ΕΡΕΥΝΑ

Η μικρή αλλαγή που πρέπει να κάνεις για να ζήσεις περισσότερο

iStock

Νέα έρευνα επισημαίνει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης θερμίδων και της φλεγμονής, που φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Με χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης να είναι τόσο διαδεδομένες, η επιστήμη επισημαίνει ότι το τι και πόσο τρώμε, μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία μας.

Τα οφέλη από το να τρώμε λιγότερο είναι συχνά προφανή. Tο μειωμένο βάρος και η αυξημένη ενέργεια, ειδικά στα υπέρβαρα ή στα παχύσαρκα άτομα, είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων, μπορεί να επηρεάσει τα γονίδιά μας, με αποτέλεσμα θετικές αλλαγές που μπορεί να μην είναι άμεσα ορατές, αλλά μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο σε μια πιο υγιή ζωή, αλλά και στη μακροζωία. Βέβαια, η μείωση των θερμίδων δεν σημαίνει απαραίτητα στέρηση, καθώς ακόμη και μια μικρή μείωση στην κατανάλωση θερμίδων, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη. Έτσι, προτείνουν πως εάν υπάρχει ένα πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις κάθε μέρα για να ζήσεις περισσότερο, αυτό είναι να τρως λίγο λιγότερο.

Έρευνα: Η μικρή αλλαγή που πρέπει να κ Pexels

Η έρευνα είχε στόχο να διερευνήσει εάν ο περιορισμός των θερμίδων, ο οποίος έχει επιδείξει αντιγηραντικές επιδράσεις στα ζώα, θα μπορούσε να επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο και τους ανθρώπους. Οι ερευνητές ζήτησαν από άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 25%, σε διάστημα δύο ετών. Κι ενώ συνολικά οι συμμετέχοντες, πέτυχαν κατά μέσο όρο μια μείωση 12%, εμφάνισαν βελτιωμένη ενεργοποίηση των οδών αντιγήρανσης συνολικά.

Για να καταλάβεις πρακτικά αυτό το ποσοστό, εάν ακολουθείς μια δίαιτα 2000 θερμίδων, μια μείωση κατά 12% ισοδυναμεί με 240 θερμίδες την ημέρα. «Αυτή η μείωση πρόσληψης θερμίδων αν και μικρή, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην γενική υγεία», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Για να ζήσεις περισσότερο περιόρισε τις θερμίδες σου

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η μείωση των θερμίδων οδήγησε σε αύξηση της δύναμης, ακόμη και αν η μυϊκή μάζα μειώθηκε. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι αλλαγές στα κύτταρα των μυών, ήταν υπεύθυνες για αυτές τις αλλαγές. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τα επίπεδα ενέργειας και τον μεταβολισμό αυξήθηκαν, ενώ εκείνα που ευθύνονται για τη φλεγμονή μειώθηκαν.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή και ενισχυμένη παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Πράγματα που επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι επιστήμονες: «Δεδομένου ότι η φλεγμονή και η γήρανση συνδέονται στενά, ο περιορισμός των θερμίδων αντιπροσωπεύει μια καλή στρατηγική για την πρόληψη της προφλεγμονώδους κατάστασης που αναπτύσσεται από πολλούς ηλικιωμένους».

Η μελέτη τόνισε τέλος, ότι ο περιορισμός των θερμίδων, δεν σημαίνει χειρότερη ποιότητα διατροφής. Η μείωση των κενών θερμίδων, όπως αυτές που δίνουν η υπερβολική ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και η αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, θα πρέπει να είναι οι στόχοι κάθε μακροπρόθεσμου σχεδίου υγιεινής ζωής.