ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές είναι οι τροφές που γερνάνε πρόωρα την επιδερμίδα σου

Pexels

Ανά τον κόσμο και στο πέρασμα του χρόνου, οι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει -σχεδόν-τα πάντα για να σταματήσουν τη διαδικασία γήρανσης. Με τα χρόνια, οι ειδικοί έχουν συστήσει διάφορες μεθόδους αντιγήρανσης: Aπό την κατανάλωση περισσότερου νερού, την επαρκή ξεκούραση και την άσκηση, μέχρι τη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και τη χρήση ποικιλίας καλλυντικών με αντιγηραντικές ιδιότητες.

Ποιες είναι οι τροφές που γερνάνε πρόωρα την επιδερμίδα;

Οι τροφές που γερνάνε πρόωρα την επιδερμίδα σου Pexels

Ενώ οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο νέοι μπορεί να φαινόμαστε, είναι πολλοί, υπάρχουν δύο κύριες συνήθειες στον τρόπο ζωής μας, που κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά όσον αφορά στο πόσες ρυτίδες και λεπτές γραμμές, μπορούμε να αναπτύξουμε.

«Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες επιτάχυνσης της γήρανσης που εμφανίζονται στο δέρμα: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία και τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs)», σύμφωνα με τη διατροφολόγο Trista Best.Τα AGEs σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της ζάχαρης σε συνδυασμό με λίπος ή πρωτεΐνη. Αν και μπορούν να βρεθούν σε ποικιλία τροφίμων, υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων στα οποία συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό.

«Τα προσυσκευασμένα αρτοσκευάσματα, ενσωματώνουν πλήρως αυτήν την περιγραφή των τροφίμων AGEs», συνεχίζει η Best. «Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν κέικ, γλυκά σνακ και λιχουδιές όπως ντόνατς. Ανεξάρτητα από το είδος τους, αυτός ο συνδυασμός λίπους, πρωτεΐνης και επεξεργασμένου υδατάνθρακα, αποτελούν μια διατροφική βόμβα, που επηρεάζει το σώμα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά».

Οι τροφές που μας γερνάνε πρόωρα είναι γλυκιές

Οι ειδικοί έχουν συσχετίσει τη ζάχαρη και τη γήρανση πάνω από μια δεκαετία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinics in Dermatology το 2010, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επανόρθωση της επιδερμίδας. Αυτή η αδυναμία επούλωσης του δέρματος, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, αν εκτίθεσαι στον ήλιο για πολλή ώρα, χωρίς αντιηλιακή προστασία.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαλέξεις ανάμεσα στην αγαπημένη σου γλυκιά λιχουδιά και σε λιγότερες ρυτίδες. Ωστόσο, ευτυχώς, μπορείς να βρεις μια υγιή, μέση λύση που σου επιτρέπει να απολαμβάνεις αρτοσκευάσματα χωρίς επιπτώσεις.

«Αντί να επιλέξεις αρτοσκευάσματα ως ένα γρήγορο σνακ ή ως υποκατάστατο γεύματος, μπορείς να ετοιμάσεις το δικό σου γλυκό γεύμα εκ των προτέρων», συμβουλεύει η Best. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και κάθε απόφαση που παίρνουμε για τα γεύματά μας μπορεί να μας κρατήσει νεότερους και υγιείς.