ΥΓΕΙΑ

Body dysmorphia: Τα σημάδια που δείχνουν μια σοβαρή διαταραχή

Pexels

Σε μια από τις πιο απελευθερωτικά απολαυστικές της συνεντεύξεις (έως τώρα) η Billie Eilish μιλώντας στο Rolling Stone, αποκάλυψε πως ένας από τους τρόπους που την έχουν βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα θέματα εικόνας του σώματός της, είναι ο αυνανισμός. «Με κάνει επίσης να έχω μια τόσο ωμή, βαθιά σύνδεση με τον εαυτό μου και το σώμα μου και να έχω μια αγάπη για το σώμα μου, που πραγματικά δεν είχα ποτέ. Πρέπει να πω ότι είναι πολύ χρήσιμο να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να σκέφτεσαι, “δείχνω πολύ ωραία αυτή τη στιγμή”», δηλώνει χύμα και τσουβαλάτα η 22χρονη Billie Eilish. Τι είναι όμως αυτά τα θέματα εικόνας, στα οποία αναφέρθηκε η Eilish;

Το body dysmorphia (διαταραχή εικόνας σώματος ή σωματοδυσμορφική διαταραχή) είναι ουσιαστικά μια κατάσταση ψυχικής υγείας κατά την οποία δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι ένα ή περισσότερα «ελαττώματα» στην εμφάνισή σου. Μπορεί να είναι κάτι μικρό ή κάτι που δεν μπορεί να το δει κανένας άλλος. Είναι συχνότερο στις γυναίκες, αφού σύμφωνα με το International OCD Foundation, το 60% των πασχόντων από αυτό είναι γυναίκες και το 40% άνδρες.

Το body dysmorphia χαρακτηρίζεται από τη συνεχή ανικανοποίητη εικόνα του σώματος και την εμμονή με το πώς αυτό φαίνεται. Το άγχος και η δυσφορία για την εικόνα του σώματος, μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να προκαλέσει αμηχανία, ντροπή και άγχος τόσο σε προσωπικές στιγμές, όσο και σε κοινωνικές συναναστροφές.

Τα σημάδια που μαρτυρούν body dysmorphia

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν body dysmorphia, εστιάζουν έντονα στην εμφάνιση και την εικόνα του σώματός τους, ελέγχοντας επανειλημμένα τον καθρέφτη τους, μερικές φορές για πολλές ώρες κάθε μέρα. Η διαταραχή εικόνας σώματος μπορεί να πάρει τις εξής μορφές:

 • Να υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στην προσωπική αντίληψη του σώματός μας και στην πραγματική εικόνα του.
 • Να υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στην προσωπική αντίληψη του σώματός μας και στο ιδανικό σώμα που θα επιθυμούσαμε να έχουμε.
 • Να υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το σχήμα και το μέγεθος που έχει το σώμα μας.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic τα συμπτώματα της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής, περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

 • Η εμμονή με ένα αντιληπτό ελάττωμα στην εμφάνιση, που οι άλλοι δεν παρατηρούν ή τους φαίνεται μικρό.
 • Ισχυρή πεποίθηση ότι υπάρχει ένα ελάττωμα στην εμφάνισή που σε κάνει άσχημο ή παραμορφωμένο.
 • Η πεποίθηση ότι οι άλλοι προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνισή σου με αρνητικό τρόπο ή σε κοροϊδεύουν.
 • Συμπεριφορές που στοχεύουν στη διόρθωση ή την απόκρυψη του αντιληπτού ελαττώματος που είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς ή να ελέγξει, όπως ο συχνός έλεγχος του καθρέφτη, η συνεχής περιποίηση.
 • Προσπάθεια απόκρυψης αντιληπτών ελαττωμάτων με το στιλ, το μακιγιάζ ή τα ρούχα.
 • Συνεχής σύγκριση της εμφάνισής σου με άλλους.
 • Διαρκής αναζήτηση επιβεβαίωσης για την εμφάνισή σου από άλλους.
 • Τάσεις τελειομανίας.
 • Αισθητικές επεμβάσεις που προσφέρουν τελικά μικρή ικανοποίηση.
 • Αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων.

Πρόληψη και βοήθεια

Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής. Ωστόσο, επειδή συχνά ξεκινά από τα πρώτα εφηβικά χρόνια, ο έγκαιρος εντοπισμός της διαταραχής και η έναρξη της θεραπείας μπορεί να έχει κάποιο όφελος. Η μακροχρόνια θεραπεία συντήρησης, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της υποτροπής των συμπτωμάτων του body dysmorhia.

Η ντροπή και η αμηχανία για την εμφανισή, μπορεί να εμποδίσουν κάποιον με θέματα με την εικόνα του σώματός τους, να αναζητήσουν βοήθεια. Αλλά εάν έχεις παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Το body dysmorhia συνήθως δεν βελτιώνεται από μόνo του, ακόμα κι αν η τακτική της Billie Eilish, μπορεί να ακούγεται πολλά υποσχόμενη. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε χρόνιο άγχος, εκτεταμένους ιατρικούς λογαριασμούς, σοβαρή κατάθλιψη, ακόμη και σκέψεις και αυτοκτονικές συμπεριφορές.