ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι λέει για σένα ο τρόπος που κοιμάσαι;

iStock

Ήξερες ότι ο τρόπος που κοιμόμαστε μπορεί να αποκαλύψει κρυμμένες πτυχές της προσωπικότητάς μας; Ή ότι οι συνήθειές μας στον ύπνο μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κοινωνική μας συμπεριφορά; Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών ύπνου που υποδηλώνουν ότι οι στάσεις ύπνου μπορούν να αποκαλύψουν ακόμα και στοιχεία για την υγεία μας.

Στις παρακάτω γραμμές, λοιπόν, διερευνάμε τη σχέση μεταξύ των στάσεων ύπνου και της προσωπικότητας για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα την προσωπικότητα και και την κοινωνική μας συμπεριφορά. Τι λέει λοιπόν για σένα ο τρόπος που κοιμάσαι; Χωρίς, να υπάρχει μια ενιαία απάντηση σε αυτή την ερώτηση, υπάρχουν κάποιες γενικές παραδοχές:

Τι δείχνει για την προσωπικότητά σου εάν κοιμάσαι ανάσκελα

Τι λέει για σένα ο τρόπος που κοιμάσαι; Pexels

Εάν συνηθίζεις να κοιμάσαι ανάσκελα, είσαι μάλλον ένα αρκετά συγκεντρωμένο, σιωπηλό και δυνατό άτομο. Αποφεύγεις τις συγκρούσεις και τη φασαρία. Προτιμάς να λες την αλήθεια από το να λες 100 ψέματα. Αγαπάς τη δομή και την τάξη. Τείνεις επίσης να έχεις υψηλές προσδοκίες, τόσο από τον εαυτό σου, όσο και από τους άλλους. Έχεις επίσης την τάση να κρατάς τις σκέψεις σου για τον εαυτό σου και σπάνια θα βρεθείς να αντιδράς πολύ γρήγορα σε οποιαδήποτε κατάσταση. Είσαι ένα πολύ αισιόδοξο άτομο. Έχεις την επιθυμία να ζήσεις τη ζωή σου στο έπακρο. Σου αρέσει επίσης να βρίσκεσαι το κέντρο της προσοχής. Μπορεί επίσης να έχεις μια ιδιαίτερα ισχυρή προσωπικότητα και έχεις πείσμα  για την επίτευξη των στόχων σου στη ζωή.

Δεν σου αρέσει να ασχολείσαι με κουτσομπολιά ή να συναναστρέφεσαι άτομα που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα που έχεις ορίσει για τον εαυτό σου. Έχεις την τάση να δίνεις προτεραιότητα στον χρόνο για την αυτο-ανάπτυξη και την ψυχική σου υγεία. Αναζητάς εμπειρίες και θέλεις η ζωή σου να είναι γεμάτη με ιστορίες.

Εάν κοιμάσαι σε εμβρυϊκή στάση

Εάν κοιμάσαι κουλουριασμένη σαν μωρό, η προσωπικότητά σου είναι «σκληρή». Τουλάχιστον στο εξωτερικό σου, καθώς κατά βάση μάλλον είσαι ένα ευαίσθητο και ντροπαλό άτομο. Μπορεί να είσαι αρκετά εσωστρεφής και να αναζητάς προστασία και κατανόηση από τους γύρω σου. Μπορεί να απολαμβάνεις δημιουργικές δραστηριότητες όπως το γράψιμο, η ζωγραφική, ο χορός, το τραγούδι, πράγματα που σου επιτρέπουν να εκφράσεις τον εαυτό σου και τις κρυφές σου επιθυμίες. Ο ύπνος σε εμβρυϊκή θέση σε βοηθά επίσης να αποκοπείς από όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στη ζωή.

Νιώθεις πιο άνετα και ασφαλής γύρω από την οικογένειά σου ή με άτομα που έχουν αποδεδειγμένα φανεί αξιόπιστοι. Μπορεί να μηn νιώθεις άνετα με πλήθη και να νιώθεις νευρικότητα να μιλάς μπροστά από ένα κοινό. Παλαιότερη έρευνα, περιέγραψε ότι η εμβρυϊκή στάση ύπνου, ήταν πιο δημοφιλής σε άτομα που βιώνουν άγχος ή συναισθηματικά υψηλά και χαμηλά. Περιέγραψε περαιτέρω ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται σε εμβρυϊκή στάση, είναι συνήθως κλειστοί σε νέες εμπειρίες. Μπορεί να φοβούνται ότι θα εγκαταλειφθούν ή θα μείνουν εκτός.

Τι δείχνει για την προσωπικότητά σου εάν κοιμάσαι μπρούμυτα

Εάν κοιμάσαι μπρούμυτα, είσαι ένα  διασκεδαστικό, παιχνιδιάρικο, ανοιχτόμυαλο άτομο. Μιλάς πάντα ανοιχτά, ωστόσο μερικές φορές μπορεί να σε θεωρούν λίγο σκληρή. Σου είναι απολύτως ξεκάθαρο τι θέλεις από τη ζωή. Ο τρόπος που κινείσαι στη ζωή, δείχνει το ελεύθερο πνεύμα σου. Ωστόσο, μπορεί επίσης να αισθάνεσαι νευρικότητα ή ανησυχία, καθώς σου αρέσει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο των πάντων. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς εποικοδομητικά την κριτική.

Είσαι επίσης ένα άτομο με ισχυρή θέληση, τυχοδιωκτικές τάσεις, που δεν φοβάται να ρισκάρει και γενικά ένας εξαιρετικά αισιόδοξος άνθρωπος. Πάντα σου αρέσει να βλέπεις τη φωτεινή πλευρά κάθε αντιξοότητας. Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα μπορεί επίσης να είναι παρορμητικοί, να έχουν ανασφάλειες ή να μην έχουν αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, είναι καλοί στο να κρύβουν τυχόν αρνητικά συναισθήματα.

Fun facts

  • Η εμβρυακή στάση είναι πιο κοινή, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αυτή η θέση μπορεί να συνδεθεί με τη ντροπαλότητα και την ευαισθησία.
  • Οι άνθρωποι που κοιμούνται στο ένα πλευρό, με τα χέρια τεντωμένα μπορεί να είναι ανοιχτόμυαλοι, αλλά κάπως καχύποπτοι. Τείνουν επίσης να μένουν με τις αποφάσεις τους.
  • Οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα με τα χέρια ψηλά ή κάτω από το μαξιλάρι, έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και απεχθάνονται την κριτική.

Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη από το Better Sleep Council (BSC) μας έδωσε μερικά ακόμα στοιχεία για τη σχέση που έχει η στάση ύπνου με την προσωπικότητα:

  • Οι άνθρωποι που κοιμούνται στη μία πλευρά, με τα δύο χέρια κάτω, πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά και είναι «πιο υγιείς» από τους ανθρώπους που προτιμούν άλλες στάσεις.
  • Τα άτομα που έχουν μεταπτυχιακό ή υψηλότερη εκπαίδευση, είναι πιο πιθανό να προτιμούν την εμβρυακή στάση, από αυτά που χαμηλότερης εκπαίδευσης.
  • Η γενιά Χ και οι millennials είναι πιο πιθανό να προτιμούν να κοιμούνται μπρούμυτα από τους baby boomers, οι οποίοι προτιμούν να κοιμούνται στη μία πλευρά με τα χέρια τεντωμένα.
  • Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν να κοιμούνται μπρούμυτα με σηκωμένα τα χέρια.