ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 φρούτα που σου χαρίζουν ενέργεια όλη μέρα

Pexels

Η κούραση μπορεί να χτυπήσει την πόρτα μας ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της μέρας. Κι ενώ οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση ή ενεργειακή κατάρρευση, είναι πολλοί, η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό μας με έξτρα ενέργεια. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις, για να ανακαλύψεις τις κορυφαίες επιλογές φρούτων που μπορούν να σε γεμίσουν ενέργεια.

Μήλα

6 φρούτα που σου χαρίζουν ενέργεια όλη μέρα Pexels

Τα μήλα είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν εύκολα να γίνουν μέρος της καθημερινής σου διατροφής. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τα φυσικά σάκχαρα να αφομοιωθούν αργά από τον οργανισμό, χαρίζοντάς σου ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Ένα μέτριο μήλο προσφέρει 95 θερμίδες και 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη της κόπωσης. Επίσης για άτομα με έλλειψη σιδήρου, αυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη ενισχύει την απορρόφηση του πολύτιμου αυτού μετάλλου στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη μείωση των σχετικών συμπτωμάτων, όπως είναι η κόπωση. Έτσι η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού μεταξύ των γευμάτων μπορεί να σου δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας. Ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει 73 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 78% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για βιταμίνη C.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα εκεί έξω. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους; Η άμεση παροχή ενέργειας που χαρίζουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Μια ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Food Reviews International, σημείωσε ότι 2 μπανάνες θα μπορούσαν να παρέχουν ενέργεια για 90 λεπτά. Οι μπανάνες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος. Μια μέτρια μπανάνα παρέχει 105 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών για σταθερή ενέργεια.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα άλλο φρούτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες που μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που με τη σειρά του μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της ενέργειας σου. Επιπλέον, τα αβοκάντο είναι γεμάτα με υγιή λίπη, τα οποία όχι μόνο δίνουν πολλή ενέργεια, αλλά σε κρατούν και χορτάτη για περισσότερη ώρα. 1 φλιτζάνι αβοκάντο περιέχει 234 θερμίδες, 10 γραμμάρια φυτικών ινών και 17 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών.

Δαμάσκηνα

Θέλεις ένα νόστιμο σνακ που λειτουργεί ως άμεσο καύσιμο ενέργειας; Τα δαμάσκηνα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ενώ είναι διάσημα για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στη δυσκοιλιότητα, τα δαμάσκηνα είναι επίσης εξαιρετικά για την τόνωση της ενέργειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 2 δαμάσκηνα παρέχουν 69 θερμίδες και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. 

Goji Berries

Διόλου τυχαία τα goji berries, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή superfoods. Αυτά τα μικρά μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην πρόληψη της κούρασης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 5 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα goji berries προσφέρουν 98 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και σχεδόν 4 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας τα μια από τις καλύτερες επιλογές για ενέργεια.