ΣΧΕΣΕΙΣ

Πόσο ευτυχισμένος είναι ένας γάμος χωρίς σεξ;

Unsplash

Μπορεί ένα παντρεμένο ζευγάρι που δεν κάνει σεξ να είναι πραγματικά ευτυχισμένο; Αυτό ήταν το ερώτημα που απασχόλησε τους New York Times και είπαν να το εξετάσουν προσεκτικά. Μάλλον, αυτή είναι η άφατη πραγματικότητα για πάρα πολλές γυναίκες και άνδρες που φαινομενικά βρίσκονται σε έναν ευτυχισμένο γάμο. Μα κόβεται το σεξ;

Το παρακάτω ζευγάρι είναι πραγματικό: Μια γυναίκα κι ένα άνδρας που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο. Η γυναίκα μετά από μια σειρά αποτυχημένων ραντεβού με άνδρες που είχαν αλλεργία στη δέσμευση, εκτίμησε τη σταθερότητα του άνδρα. Ξεκίνησαν μια σχέση από απόσταση. Μετά από ένα χρόνο, μετακόμισαν μαζί. Πλέον, μετράνε 7 χρόνια παντρεμένοι. Περνάνε τα βράδια τους αγκαλιά, βλέποντας τηλεόραση. Μερικούς μήνες δεν κάνουν σεξ. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν νιώθουν ερωτευμένοι. Απλά, δέχθηκαν ότι η προβλεψιμότητα που δημιουργεί ένας γάμος, μάλλον επηρεάζει τη σεξουαλική ορμή τους

sex Unsplash

Δεν νιώθουν υποχρέωση να κάνουν σεξ μέσα στο γάμο τους. Αν ένα ζευγάρι δεν κάνει σεξ αλλά νιώθουν και τα 2 μέρη του ικανοποιημένα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα είναι όταν υπάρχει αναντιστοιχία στην επιθυμία.

Άλλαξε ο τρόπος που η κοινωνία μας προσεγγίζει το συζυγικό σεξ; 

Δεν μας έχουν μάθει ότι το σεξ είναι μονάδα μέτρησης της ευτυχίας ενός γάμου; Δεν μας καθοδήγησαν οι ψυχολόγοι να πιστεύουμε ότι οι υγιείς σχέσεις περιελάμβαναν συχνή ερωτική επαφή; Αυτό δεν ήταν το αναπόσπαστο κομμάτι ενός καλού γάμου; Δεν είναι δυσλειτουργικό να μην θέλεις να έχεις ερωτική ζωή; Μάλλον ό,τι ξέραμε ήταν λάθος.

Στην Αμερική υπάρχουν group στο Facebook (Apartners) για παντρεμένα ζευγάρια, που ζουν χωριστά (στην Ελλάδα με το ζόρι βγαίνει το ενοίκιο και τα έξοδα του μήνα για ένα νοικοκυριό). Και θεωρούν ότι το μυστικό για έναν πετυχημένο γάμο πλέον είναι η αποοικείωση. Ναι, το αντίθετο της εξοικείωσης. Και επίσης (δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο), μιλούν για την επανεξέταση μιας βασικής προϋπόθεσης ενός γάμου, τη μονογαμία.

Αναρωτιούνται γιατί ηθικολογήσαμε τόσο πολύ πάνω στην απιστία. Κι υποστηρίζουν οι σύμβουλοι σχέσεων στην Αμερική, ότι η ευθύνη να εκπληρώνεις τις σεξουαλικές και συναισθηματικές ανάγκες του άλλου σε έναν γάμο είναι εξοντωτική. Άρα, θέλουν να καταργηθεί το μονογαμικό συζυγικό σεξ. Οκ, θα σας ειδοποιήσουμε. 

Πλατωνικές σχέσεις, η νέα μόδα;

Γιατί να ακούσεις συμβουλές από τους Αμερικανούς (καλά, και οι Βρετανοί) που σύμφωνα με επίσημη έρευνα (εδώ) το 50% των ενηλίκων ανάμεσά τους, κάνει σεξ 1 ή λιγότερες φορές το μήνα (και οι μισοί από αυτούς αναφέρουν ότι είχαν να κάνουν σεξ 1 χρόνο); Είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και τι να ακούσεις; Το διαδυκτιακό φεμινιστικό κίνημα 4Β, το οποίο ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα, αλλά έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζει την απόρριψη της τεκνοποίησης, καθώς και των ετεροφυλόφιλων γνωριμιών, του γάμου και του σεξ. Τι θέλουν αυτοί σε απλά ελληνικά; Να είμαστε όλοι πλατωνικά μαζί. 

Μια μελέτη του 2020 από καθηγητή του NUS διαπίστωσε ότι οι παντρεμένες γυναίκες στη Σιγκαπούρη κάνουν πολύ λιγότερο σεξ από ό,τι επιθυμούν. Σύμφωνα με τη μελέτη, παντρεμένες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25 και 29 ετών κάνουν σεξ κατά μέσο όρο 3,7 φορές το μήνα, ενώ ο αριθμός μειώθηκε σε 2,6 φορές για εκείνες μεταξύ 30 και 34 ετών. Οι 657 παντρεμένες γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι ιδανικά θα ήθελαν διπλάσια ποσότητα σεξ. The plot thickens. 

Γάμος, σεξ και παιδί

Δεν το μάθατε από μένα, αλλά οι περισσότεροι παντρεμένοι όταν γίνονται και γονείς βλέπουν να αλλάζει αμετάκλητα η σεξουαλική τους ζωή.  Η σεξουαλική επαφή σταδιακά έγινε λιγότερο σημαντικη κατά τη διάρκεια του γάμου. Δεν είναι μια συνειδητή απόφαση. Απλώς, συμβάνει.

Τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια θα ήθελαν να κάνουν σεξ 2 με 3 φορές την εβδομάδα και νιώθουν ενοχές όταν δεν κάνουν το υποτιθέμενο συχνό σεξ που πρέπει να κάνουν. Κρίνουν τη σχέση τους βασιζόμενοι στο σεξ που δεν κάνουν. Κάτι λάθος πάει με αυτό το συλλογισμό. Υπάρχουν κοινωνικές προσδοκίες για το σεξ σε ένα γάμο; Περίπου το 47% των παντρεμένων ζευγαριών κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Η σεξουαλικότητα και οι σχέσεις είναι περίπλοκες και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.

Τι μας λένε οι σύγχρονες έρευνες; Κυρίως, ότι η έλλειψη σεξ δεν συνεπάγεται πάντα έναν αποτυχημένο ή δυσλειτουργικό γάμο.