ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν πίνεις υπερβολικά πολύ νερό;

Unsplash

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο σώμα και η διατήρηση της ενυδάτωσης, πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα για όποιον θέλει να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο στη μάχη για ενυδάτωση, μπορεί να οδηγηθείς σε υπερβολές.

Κι όμως το πολύ νερό μπορεί να είναι επικίνδυνο 

Πίνεις συνεχώς νερό; 8 σημάδια που δείχνουν ότι το παρακάνεις Pexels

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες που κυμαίνονται από ήπια ερεθιστικές έως απειλητικές για τη ζωή – και η υπερυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο, το νάτριο και μαγνήσιο βοηθούν στη ρύθμιση των πάντων, από τα νεφρά σου μέχρι τη λειτουργία της καρδιάς σου. Εάν καταναλώνεις πάρα πολύ νερό, μπορεί να μην υπάρχουν αρκετοί από αυτούς τους ηλεκτρολύτες στο σώμα για να το διατηρήσουν σωστά.

Παρακάτω θα βρεις 8 σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον το παρακάνεις.

Πίνεις νερό ακόμα κι όταν δεν διψάς

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε νερό αφήνοντας απλώς τη δίψα τους να τους οδηγήσει. Έτσι, αν πίνεις νερό ακόμα και όταν δεν διψάς, μπορεί να καταναλώνεις περισσότερο από ό,τι χρειάζεσαι.

Αν και είναι σημαντικό να αυξήσεις την πρόσληψη νερού εάν κάνεις έντονη σωματική δραστηριότητα ή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, άφησε τη φυσική δίψα να είναι ο οδηγός σου στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα ούρα σου είναι διάφανα

Γνωρίζεις ότι τα σκουρόχρωμα ούρα μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύεις σε διαυγή ούρα.

Σύμφωνα με το Healthline, τα ωχροκίτρινα ούρα που μοιάζουν με λεμονάδα, υποδηλώνουν ένα υγιές επίπεδο ενυδάτωσης. Τα άχρωμα ούρα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σημαίνει ότι είσαι υπερυδατωμένη και πρέπει να μειώσεις την πρόσληψη νερού.

Σημάδια που δείχνουν ότι πίνεις υπερβολικά πολύ νερό

Έχεις έναν παρατεταμένο πονοκέφαλο και νιώθεις ναυτία

Σύμφωνα με το WebMD, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων νατρίου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και ναυτία.

Σηκώνεσαι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πας τουαλέτα

Οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν έξι ή επτά φορές κάθε 24 ώρες. Εάν ουρείς πιο συχνά από αυτό και χρειάζεται να ξυπνάς το βράδυ για να πας τουαλέτα, μπορεί να πίνεις πολύ νερό.

Άλλες καταστάσεις όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ο διαβήτης και η αδυναμία του πυελικού εδάφους μπορούν επίσης να προκαλέσουν συχνουρία.

Τα πόδια, τα χέρια ή τα χείλη σου είναι πρησμένα

Ένα σημάδι ότι αντιμετωπίζεις ανισορροπία ηλεκτρολυτών είναι το πρήξιμο στα χέρια, τα πόδια ή τα χείλη. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση των κυττάρων του σώματος και την κατακράτηση υγρών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κύτταρα στους ιστούς του προσώπου ή των άκρων αισθάνονται ή φαίνονται πρησμένα εάν έχεις πιει πολύ νερό.

Σημάδια που δείχνουν ότι πίνεις υπερβολικά πολύ νερό

Έχεις τρέμουλο ή νιώθεις αδυναμία

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, σπασμούς ή κράμπες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όταν το νάτριο στο αίμα αραιωθεί.

Εάν παρατηρήσεις τρέμουλο ή πόνο στα χέρια και τα πόδια, που δεν φαίνεται να σχετίζονται με τη σωματική άσκηση, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι είσαι υπερβολικά ενυδατωμένη και δεν έχεις αρκετούς ζωτικούς ηλεκτρολύτες.

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη

Εάν κοιμάσai αρκετά αλλά εξακολουθείς να αισθάνεσαι κουρασμένη, μια πιθανή αιτία μπορεί να είναι η υπερυδάτωση. H υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ενέργειας, υπνηλία ή συνεχές αίσθημα κόπωσης λόγω της δημιουργίας ανισορροπίας ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Προσπάθησε να μειώσεις την υπερβολική πρόσληψη νερού για να διαπιστώσεις εάν η υπερυδάτωση μπορεί να προκαλεί το αίσθημα παρατεταμένης κούρασης.

Βιώνεις σύγχυση ή αποπροσανατολισμό

Ένα σημάδι υπερυδάτωσης ή δηλητηρίασης από νερό είναι ένα αίσθημα σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού. Αυτό συνδέεται με την πτώση των επιπέδων ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο, στο σώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, η υπερβολική κατανάλωση νερού και η μείωση της συγκέντρωσης νατρίου στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνο πρήξιμο του εγκεφάλου.

Εάν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις συμπτώματα, όπως σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις ή απώλεια συνείδησης, μπορεί να χρειάζεσαι άμεση ιατρική βοήθεια.