ΥΓΕΙΑ

Πυελικό έδαφος: Τι είναι επιτέλους και γιατί πρέπει να το ανακαλύψεις στο σώμα σου;

Pexels

Από την Gwyneth Paltrow μέχρι την Paulina Porizkova, οι γυναίκες μιλούν σήμερα για την υγεία του πυελικού εδάφους, περισσότερο από ποτέ. Αλλά τι ακριβώς είναι το πυελικό έδαφος και πόσο σημασία έχουν στα αλήθεια οι ασκήσεις Kegels στην ενδυνάμωσή του;

Τι είναι το πυελικό έδαφος

Πυελικό έδαφος

Το πυελικό έδαφος (ΠΕ) αποτελείται από πολλούς μύες και καλύπτει εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης. Το πυελικό έδαφος στη γυναίκα συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία τόσο του ουροποιητικού συστήματος, όσο και του γεννητικού, αλλά και του πεπτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα oι μύες του πυελικού εδάφους:

  • Εξασφαλίζουν την εγκράτεια των ούρων και του εντέρου μας.
  • Υποστηρίζουν παθητικά και ενεργητικά Πυελικά όργανα, όπως την Κύστη, την Ουρήθρα, τον Προστάτη και το Έντερο.
  • Συμβάλλουν στη Σεξουαλική μας Υγεία.
  • Συμμετέχουν σημαντικά στη σταθερότητα της Οσφυϊκής περιοχής.

Προβλήματα που συνδέονται με το πυελικό έδαφος

Το πυελικό έδαφος, όπως και με όλους τους μύες, μπορεί να ενισχυθεί με μεμονωμένες ασκήσεις ή να εξασθενήσει λόγω τραύματος ή κακής χρήσης. Ένα αδύναμο πυελικό έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνο σεξ και ακράτεια. Τα προβλήματα του πυελικού εδάφους συχνά συνδέονται με την εγκυμοσύνη, το σωματικό βάρος, την ηλικία, τραύμα στην περιοχή της πυέλου ή ακόμα και με την μακροχρόνια άσκηση.

 

 

 

Αλλά λόγω της ευαίσθητης και συχνά ενοχλητικής φύσης των προβλημάτων αυτών, πολλές γυναίκες διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά για το πυελικό τους έδαφος και τον αντίκτυπό του στη σεξουαλική τους ζωή και υγεία.

Μύθοι για την υγεία της πυέλου

Πυελικό έδαφος Pexels

Τα προβλήματα γύρω από το πυελικό έδαφος είναι σπάνια

Πολλοί διστάζουν να αποκαλύψουν ότι αντιμετωπίζουν διαταραχή πυελικού εδάφους. Διστάζουν να μιλήσουν για την πρόπτωση πυελικών οργάνων. Για τη δυσπαρεύνια (επώδυνη σεξουαλική επαφή) και άλλες δυσκολίες στη σεξουαλική διέγερση ή τον οργασμό.  Ωστόσο αυτά τα ζητήματα είναι αρκετά κοινά. Αν οι ενήλικες με ακράτεια δημιουργούσαν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

Για παράδειγμα, το Κέντρο Γυναικείας Πυελικής Υγείας στο UCLA εκτιμά ότι 1 στις 3 γυναίκες, θα παρουσιάσει διαταραχή του πυελικού εδάφους (PFD) κατά τη διάρκεια της ζωής της. Οι θεραπείες για PFD ποικίλλουν ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες. Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές περιλαμβάνονται  φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση.

Θα πρέπει  να κάνεις ασκήσεις Kegels καθημερινά

Οι Kegels, ή οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, είναι όπως κάθε άλλη άσκηση που προορίζεται για την ενίσχυση των μυών και τη βελτίωση της απόδοσης τους. Οι ασκήσεις Kegel, είναι ασκήσεις όπου συστέλλεις και απελευθερώνεις τους μύες του πυελικού εδάφους.

Η βελτιωμένη λειτουργία του πυελικού εδάφους, συχνά σημαίνει καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης και ακόμη και την πρόληψη της εμφάνισης PFD. Αλλά το να σφίγγετε συνεχώς τους μύες του πυελικού εδάφους σας, δεν είναι απαραίτητα αναγκαίο.

 

 

 

Ωστόσο, όταν κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους, θα πρέπει να γίνονται με σωστό τρόπο, γνώση και προσοχή. Σύμφωνα με τους Nursing Times, ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του πυελικού εδάφους θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και ικανότητες του ασθενούς. Μπορεί να εντατικοποιηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η επιμονή είναι συχνά πιο σημαντική από την ένταση όταν πρόκειται για την προπόνηση των μυών.

Τα Kegels μπορούν να διορθώσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στο πυελικό έδαφος

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, όταν εκτελούνται σωστά, βελτιώνουν και αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με PFD. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η εκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους των εγκύων, μείωσε τον κίνδυνο ακράτειας ούρων κατά 50% προγεννητικά και 35% μεταγεννητικά.

Ωστόσο, οι ασκήσεις Kegels και άλλες ασκήσεις προπόνησης δεν είναι πάντα αρκετές για την επίλυση, τη μείωση ή την πρόληψη προβλημάτων όπως η ακράτεια ή η επώδυνη σεξουαλική επαφή.

Μπορεί να χρειαστούν φυσικοθεραπεία, συσκευές πυελικού εδάφους ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Το πιο σημαντικό πράγμα όσον αφορά την υγεία του πυελικού εδάφους, είναι να εναρμονίζεσαι με τις ανάγκες του σώματός σου και να έχεις τακτικές και ειλικρινείς συζητήσεις με το γιατρό σου.

Ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκεται, η υγεία του πυελικού εδάφους είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε γυναίκα.