ΥΓΕΙΑ

Γιατί παθαίνω κράμπες στον ύπνο μου (και πώς να τις σταματήσω);

PEXELS

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι ξαπλωμένη και άνετη τυλιγμένη στη θαλπωρή του αγαπημένου σου παπλώματος. Ξαφνικά αισθάνεσαι έναν πόνο στο πόδι σου, αρκετά δυνατό ώστε να θέλεις να ουρλιάξεις. Το αίσθημα πόνου δεν υποχωρεί και το πόδι σου μοιάζει να μην ακούει στις εντολές του εγκεφάλου σου. Μάταια προσπαθείς να κουνήσεις το πόδι σου και αισθάνεσαι πραγματικά ανήμπορη. Αν η παραπάνω σκηνή, ακούγεται οικεία τότε μάλλον, έχεις βιώσει και εσύ κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια επηρεάζουν έως και το 60 τοις εκατό των ενηλίκων. Μερικές φορές αναφέρονται ως μυϊκοί σπασμοί και συμβαίνουν όταν ένας ή περισσότεροι από τους μύες στο πόδι σφίγγονται ακούσια.

Οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι πιο συχνές μεταξύ των γυναικών και των ηλικιωμένων και επηρεάζουν συχνότερα τον γαστροκνήμιο μυ που εκτείνεται στο πίσω μέρος κάθε ποδιού από τον αστράγαλο στο γόνατο. Ωστόσο, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους μύες στο μπροστινό μέρος κάθε μηρού (τετρακέφαλου) και στο πίσω μέρος κάθε μηρού (οπίσθιοι βραχίονες).

Μπορεί να είσαι ξύπνια ή να κοιμάσαι όταν μια κράμπα θα «χτυπήσει» τα πόδια σου. Τις περισσότερες φορές, ο μυς χαλαρώνει σε λιγότερο από 10 λεπτά, ωστόσο μπορεί να αισθάνεσαι πόνο ή ενόχληση έως και μία μέρα μετά. Οι συχνές κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σου.

Πιθανές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις κράμπες

Αρκετοί είναι οι ερευνητές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κράμπες οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι πρόγονοί μας είχαν διαφορετική στάση σώματος που επέτρεπε το τέντωμα των τενόντων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Έχουν επίσης παρατηρήσει ότι όταν βρισκόμαστε στο κρεβάτι, το πόδι βρίσκεται συχνά σε θέση πελματιαίας κάμψης. Όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλες χρονικές περιόδους, ακόμη και οι μικρές κινήσεις των ποδιών μπορούν να προκαλέσουν κράμπα. Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι κράμπες των ποδιών στη διάρκεια της νύχτας είναι πιο συχνές το καλοκαίρι από ό, τι το χειμώνα. Αν και δεν ισχύει για όλους αυτό, η συχνότητα κορυφώνεται στα μέσα Ιουλίου και μειώνεται στα μέσα Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι μυϊκές κράμπες οφείλονται σε νευρικά προβλήματα και όχι σε μυϊκές διαταραχές. Σχετικές εξετάσεις  όπως είναι το ηλεκτρομυογράφημα, έχουν δείξει ότι αυτά τα νεύρα που εκτείνονται από τη σπονδυλική στήλη μέχρι τα πέλματα ενεργοποιούν τις κράμπες.

Προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας τις κράμπες

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει οι διατάσεις και το stretching μπορεί να λειτουργήσουν βοηθητικά στην αντιμετώπιση και πρόληψη για τις νυχτερινές κράμπες. Μικρή μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν διατάσεις στις γάμπες και τα πέλματα, λίγο πριν από τον ύπνο, είδαν 59% μείωση στη συχνότητα των σπασμών. Τα χάπια κινίνης αποτελούσαν για χρόνια τη δημοφιλέστερη θεραπεία, αλλά λόγω παρενεργειών (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και πολύ χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων) πλέον δεν συστήνονται.

Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μέσω της καθημερινής διατροφής μπορεί επίσης να λειτουργήσει βοηθητικά. Βάλε στο καθημερινό σου μενού τροφές όπως φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ειδικά αν δεν γυμνάζεσαι, φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό θα κρατήσει την ελαστικότητα των μυών σου σε υψηλά επίπεδα.