ΥΓΕΙΑ

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις το πρωί και 5 σημαντικοί λόγοι για να μην το ξεχνάς

Unsplash

Το ξυπνητήρι σε αναγκάζει να σηκωθείς, τσεκάρεις στα γρήγορα το κινητό σου για μηνύματα και μέιλ., σηκώνεσαι να πας στην τουαλέτα, φτιάχνεις ή παραγγέλνεις καφέ. Είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Μήπως ξεχνάς το βασικότερο όλων;

Ήπιες νερό το πρωί; Μήπως το έχεις αντικαταστήσει με τον καφέ και ξεχνάς την τεράστια σημασία του; Ακόμα και αν δεν είσαι από εκείνους που πίνουν τα 8 ποτήρια τους ημερησίως, είναι σημαντικό να πίνεις νερό το πρωί και θα σου εξηγήσω αμέσως. Το σώμα χάνει υγρά κατά τη διάρκεια του ύπνου, ειδικά αν ροχαλίζεις ή αναπνέεις από το στόμα. Για να αναπληρώσει το σώμα, εκκρίνει την ορμόνη βασοπρεσίνη, που είναι αντιδιουρητική και αν δεν πιεις νερό το πρωί, θα έχεις κάνει λάθος μεγάλο.

Πόσο νερό να πίνεις όταν ξυπνάς;

Η ιδανική ποσότητα για να ενυδατωθείς και να αναπληρώσεις τα χαμένα υγρά του ύπνου είναι μισό λίτρο. Μπορεί να σου ακούγεται πολύ, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Έχε ένα μπουκάλι στο ψυγείο. Και θα σου δώσω άλλους 5 πολύ σοβαρούς λόγους.

Βελτιώνεται ο μεταβολισμός

Μισό λίτρο κάθε πρωί βελτιώνει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 30%, σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Ένα ποτήρι νερό με άδειο στομάχι κάνει την πέψη πιο εύκολη στο ξεκίνημα της μέρας.

Μειώνει τη δυσπεψία και τις καούρες

Όταν πίνεις ένα ποτήρι με το που ξυπνάς, καθαρίζεις όλα τα τροφικά οξέα από τον οισοφάγο που ανεβαίνουν όταν κοιμάσαι.

Το νερό διώχνει τις τοξίνες από το σώμα

Ενυδατώνει το λεπτό έντερο και ισορροπεί τα επίπεδα νερού στο σώμα. Όσο περισσότερο πίνεις, τόσες περισσότερες τοξίνες φεύγουν.

Μειώνει τον πονοκέφαλο

Αν νιώθεις τις ημικρανίες να πιέζουν το κεφάλι, το πρώτο αίτιο που πρέπει να σκεφτείς είναι η αφυδάτωση.

Δεν αρρωσταίνεις εύκολα (αν πιεις νερό το πρωί)

Για να αποφύγεις το κρύωμα και τις λοιμώξεις, πρέπει να ενυδατώνεις το λεμφικό σύστημα. Ένα ποτήρι νερό την ημέρα μειώνει τη συμφόρηση (εκτός των άλλων).