ΥΓΕΙΑ

Η πρώτη γυναίκα που θεραπεύτηκε από τον HIV είναι γεγονός

Pexels

Μια σημαντική κατάκτηση καταγράφηκε: Η πρώτη γυναίκα και ο τρίτος άνθρωπος παγκοσμίως, φαίνεται πως θεραπεύτηκε από τον HIV. Πρόκειται για μια Αμερικανίδα που έπασχε από λευχαιμία, αφότου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη με φυσική ανοσία στον HIV.

Μια νέα κατάκτηση στη θεραπεία του HIV 

Η θεραπεία της 64χρονης έγινε μέσω νέας μεθόδου μεταμόσχευσης, η οποία περιλαμβάνει αίμα ομφάλιου λώρου. Η κατάκτηση αυτή ανοίγει τη δυνατότητα θεραπείας περισσότερων οροθετικών, διαφορετικών φυλετικών καταβολών από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό.

«Το γεγονός ότι είναι μικτής φυλής και γυναίκα, είναι πολύ σημαντικό επιστημονικά και όσον αφορά τον αντίκτυπο στην κοινότητα», είπε ο Dr. Steven Deeks, ειδικός για το AIDS στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που ωστόσο, δεν συμμετείχε στην εργασία. «Αυτή είναι η τρίτη αναφορά θεραπείας σε αυτό το πλαίσιο και η πρώτη που αφορά μια γυναίκα η οποία ζει με τον HIV», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Sharon Lewin, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS.

Οι δύο προηγούμενες περιπτώσεις που θεραπεύτηκαν ήταν δύο άνδρες, ένας λευκός και ένας λατινοαμερικάνος. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μεταμοσχεύθηκαν βλαστοκύτταρα ενήλικων ιστών, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνότερα στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Ο «ασθενής του Βερολίνου», κατάφερε να ζήσει χωρίς τον ιό για 12 χρόνια, κατέληξε όμως από καρκίνο το 2020. Ο «ασθενής του Λονδίνου», υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών για τη θεραπεία του λεμφώματος του Hodgkin.

H πρώτη γυναίκα που νίκησε τον HIV

Η 64χρονη διαγνώστηκε θετική στον HIV πριν μία δεκαετία. Σήμερα, ανήκει σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν απαλλαχτεί εντελώς από τον ιό, προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια άλλους.

Η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών του International Maternal Pediatric Adolescent AIDS Clinical Trials (IMPAACT), παρουσίασε τα αποτελέσματα, στα οποία η 64χρονη ασθενής βρέθηκε χωρίς καθόλου ίχνη HIV, τέσσερα χρόνια μετά από μία θεραπευτική αγωγή για λευχαιμία.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ομφάλιο αίμα. Mια νέα προσέγγιση που θα μπορούσε να καταστήσει τη θεραπεία διαθέσιμη σε περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Η τρίτη ασθενής, όπως και οι άλλοι δύο, διεγνώσθη με λευχαιμία και υποβλήθηκε σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα για να παράγει υγιή μυελό των οστών. Σε συνδυασμό με μεταγγίσεις αίματος από συγγενή για να της παράσχει προσωρινή άμυνα του ανοσοποιητικού, το DNA παρήγαγε τη μετάλλαξη CCR5 delta-32, η οποία μπλοκάρει το δρόμο για τα περισσότερα στελέχη του HIV να μπουν στα κύτταρα του σώματος. Χωρίς εύκολη πρόσβαση στα κύτταρα, ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει και να τα καταστρέψει. Τρεις μήνες μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, η ασθενής έχει σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή και δεν υπάρχουν σημάδια ενεργών σωματιδίων HIV.

Η μελέτη για την θεραπεία του HIV

Η εν λόγω περίπτωση εντάσσεται σε μια ευρύτερη μελέτη, με επικεφαλής τις Dr. Yvonne Bryson του UCLA και Deborah Persaud, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Στόχος είναι να παρακολουθήσουν 25 ασθενείς με HIV, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση με ομφάλια βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων. Οι ασθενείς που μετέχουν στη δοκιμή υποβάλλονται αρχικά σε χημειοθεραπεία για να εξοντωθούν τα καρκινικά κύτταρα.

Στη συνέχεια οι γιατροί τους μεταμοσχεύουν βλαστοκύτταρα από άτομα που έχουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, η οποία δεν επιτρέπει στον HIV να προσβάλει τα κύτταρά τους.

Πλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών καθίσταται ανθεκτικό στον HIV. Η Λιούιν σημείωσε ότι η μεταμόσχευση μυελού δεν είναι μια βιώσιμη στρατηγική για να θεραπευτούν όλοι οι ασθενείς με HIV.

«Επιβεβαιώνεται ότι είναι πιθανή μια θεραπεία για τον HIV και ενισχύεται η χρήση της γονιδιακής θεραπείας ως βιώσιμης στρατηγικής για τη θεραπεία του HIV», επεσήμανε η Sharon Lewin, σχετικά.