ΥΓΕΙΑ

5 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι τρως πολύ αλάτι

iStock

Όσο σημαντικό κι αν είναι το αλάτι στη διατροφή μας, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να εγκυμονεί ποικιλία κινδύνων για την υγεία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ενώ έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού πρέπει να περιορίζεται στα 6 γραμμάρια, οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε 7,2 γραμμάρια αλάτι ημερησίως. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση και συνδέεται με τη γνωστική έκπτωση. Όπως συμβαίνει συχνά, το σώμα μας δείχνει πάντα τα δικά του σημάδια σε στιγμές υπερβολής. Πώς μπορείς να καταλάβεις λοιπόν ότι καταναλώνεις περισσότερο αλάτι από ότι θα έπρεπε;

5 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι τρως πολύ αλάτι iStock

Έχεις συχνούς και ήπιας έντασης πονοκεφάλους

Αντιμετωπίζεις ήπιους πονοκεφάλους κάθε τόσο; Οι πιθανότητες είναι ότι αυτοί οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από την αφυδάτωση, που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Νιώθεις πρήξιμο

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο νιώθεις π.χ. πρήξιμο το πρωί. Το πρήξιμο μπορεί να γίνει αισθητό στα δάχτυλα και γύρω από τους αστραγάλους. Αυτό το πρήξιμο προκαλείται από τα υπερβολικά υγρά στους ιστούς του σώματος και ενώ μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι καταναλώνεις πολύ αλάτι.

Πηγαίνεις συχνά τουαλέτα

Η συχνοουρία είναι ένα κλασικό σημάδι ότι καταναλώνεις πολύ αλάτι. Τις περισσότερες φορές, μπορεί να αισθάνεσαι μια επείγουσα ανάγκη να ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας και να πας τουαλέτα. Ωστόσο, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σύμπτωμα που συναντάμε και σε άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως οι ουρολοιμώξεις και ο διαβήτης τύπου 2. Αναζήτησε ιατρική συμβουλή για να βεβαιωθείς ποια είναι ακριβώς η βασική αιτία.

Έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση

Το αλάτι δρα σαν μαγνήτης για το νερό στο σώμα μας και μπορεί να τραβήξει το υπερβολικό νερό στην κυκλοφορία του αίματος, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανισορροπία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βλάψει τις επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που δημιουργεί θρόμβους αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, έχουν επίσης συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία επίσης απειλούν την υγεία της καρδιάς

Βρίσκεις το φαγητό άνοστο και βαρετό

Νιώθεις την ανάγκη να προσθέτεις περισσότερο αλάτι στο φαγητό σου κάθε τόσο; Βρίσκεις συνεχώς το φαγητό ήπιο και βαρετό; Λοιπόν, αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή έχεις συνηθίσει να τρως πολύ αλάτι. Με τον καιρό, οι γευστικοί σου κάλυκες προσαρμόζονται σε αυτή τη γεύση και από εκεί προέρχεται η ανάγκη σου να προσθέτεις περισσότερο αλάτι στο φαγητό.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το αλάτι

Τι αλλαγές μπορεί να περιμένεις στο σώμα σου αν κόψεις το αλάτι και περιορίσεις την κατανάλωσή του στη διατροφή σου;

Η αρτηριακή πίεση πέφτει όταν σταματήσεις να τρως αλάτι

Σου αρέσει το fast food και οι τηγανιτές πατάτες; Απολαμβάνεις την αγαπημένη σου σειρά, έχοντας δίπλα σου ένα μπολ με καλά βουτυρωμένο, αλατισμένο ποπ κορν; Ενώ όλα αυτά τα τρόφιμα είναι νόστιμα, η υπερβολική κατανάλωση τους, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια άρρηκτη σχέση μεταξύ του πόσο αλάτι καταναλώνουμε και πόσο υψηλή είναι η αρτηριακή μας πίεση.

Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, το σώμα προσπαθεί να το ρυθμίσει, κρατώντας περισσότερο νερό μέσα στο σώμα. Ως συνέπεια, δημιουργείται σημαντική πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα, που αυξάνει άμεσα και την αρτηριακή πίεση.

Όταν σταματήσεις να τρως αλάτι, τα νεφρά λειτουργούν καλύτερα

Δεν είναι μόνο η αρτηριακή πίεση που επηρεάζεται άμεσα από την ποσότητα νατρίου που καταναλώνουμε. Το αλάτι μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρή βλάβη σε άλλα όργανα του σώματος και τα νεφρά είναι συχνά τα πρώτα που επηρεάζονται. Επίσης η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, συνδέεται με την ανάπτυξη πέτρας στα νεφρά.

Λιγότερο αλάτι, λιγότερα φουσκώματα

Το αίσθημα φουσκώματος που προκαλεί το αλάτι, μειώνει τα ενεργειακά σου επίπεδα. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται κατακράτηση υγρών, η οποία συμβάλει στο να νιώθεις κούραση κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Λιγότερο αλάτι, περισσότερη ενέργεια

Το να αισθάνεσαι φουσκωμένη δεν σε κάνει απλώς να αισθάνεσαι άβολα με τα αγαπημένα σου ρούχα. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σου και να σε κάνει να αισθάνεσαι εξαντλημένη. Όταν κάποιος νιώθει ότι βαραίνει με την κατακράτηση υγρών, μπορεί να είναι δύσκολο να παρακινηθεί να είναι δραστήριος. Έτσι, όχι μόνο νιώθεις κουρασμένη, αλλά χάνεις και τις ευεργετικές ιδιότητες της σωματικής άσκησης.