ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο μόνος ξηρός καρπός που πρέπει να τρως καθώς μεγαλώνεις

Pexels

Αν ψάχνεις για ένα υγιεινό σνακ, τότε οι ξηροί καρποί, δεν πρέπει να λείπουν από τις διατροφικές επιλογές σου. Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με υγιή λίπη και αποδεδειγμένα είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορείς να καταναλώσεις.

Κι ενώ τα αμύγδαλα ή τα κάσιους, είναι από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς με το δικό τους φανατικό κοινό, ίσως να θέλεις να προσθέσεις και μερικά καρύδια στο μενού σου. Γιατί; Mια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι τα καρύδια είναι η ιδανική επιλογή για να σε κρατούν υγιή καθώς μεγαλώνεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πολυετούς μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nutrition, Metabolism, & Cardiovascular Diseases, 3.023 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 30 ετών ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες στην αρχή της μελέτης, μετά από 7 χρόνια και μετά από 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες διαπιστώθηκε ότι έτρωγαν κατά μέσο όρο 9 γραμμάρια καρύδια κάθε μέρα. Από εκεί και πέρα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις, οι οποίες περιλάμβαναν κλινικές μετρήσεις, αλλά και αξιολόγηση της φυσικής τους κατάστασης.

Ο καλύτερος ξηρός καρπός που πρέπει να τρως καθώς μεγαλώνεις Pexels

Οι ερευνητές εξετάζοντας τα συνολικά δεδομένα, διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά τον συγκεκριμένο ξηρό καρπό, συνέχισαν να έχουν καλύτερη διατροφή, συμμετείχαν σε περισσότερες σωματικές δραστηριότητες και ήταν λιγότερο πιθανό να κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις, καθώς μεγάλωναν.

«Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών n3 λιπαρών οξέων, πιο συγκεκριμένα άλφα λινολενικού οξέος (ALA), φυτικών ινών και άλλων αντιοξειδωτικών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Lyn M. Steffen. «Άλλοι ξηροί καρποί είναι επίσης θρεπτικοί και περιέχουν λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Όμως δεν περιέχουν ALA, φυτικής βάσης n3 λιπαρά οξέα».

Ο ξηρός καρπός της μακροζωίας

«Όσοι τρώνε καρύδια φαίνεται να έχουν έναν μοναδικό σωματικό φαινότυπο, ο οποίος συνοδεύεται με θετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η καλύτερη ποιότητα διατροφής. Ειδικά όταν αρχίζουν να τρώνε καρύδια ως έφηβοι και συνεχίζουν ως τη μέση ηλικία, όταν δηλαδή αυξάνεται ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ο διαβήτης», εξηγούν οι ερευνητές.

Οι εκπληκτικές, υγιεινές αλλαγές στο συνολικό διατροφικό προφίλ όσων τρώνε καρύδια, υποδηλώνουν ότι τα καρύδια μπορούν να μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

«Οι υγιεινές συνήθειες που μαθαίνουμε νωρίς στη ζωή, τείνουν να συνεχίζονται καθώς μεγαλώνουμε. Εάν έχουμε συνηθίσει να πιάνουμε μια χούφτα καρύδια για ένα σνακ, είναι πιθανό να συνεχίσουμε αυτό το μοτίβο και στην ενήλικη ζωή και να αποκομίσουμε όλα τα θρεπτικά οφέλη τους», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα καρύδια περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και σχετίζονται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, παρέχουν επίσης μια υγιή δόση φυτικών ινών, γεγονός που οδηγεί σε σταθερότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που περιορίζει τις λιγούρες ώρες και σε σε κρατά χορτάτη για περισσότερες ώρες.

Εάν θέλεις να αρχίσεις να αξιοποιείς κι εσύ τα οφέλη τους λοιπόν, οι ειδικοί συνιστούν να τρως λίγα καρύδια κάθε μέρα. Συνδύασέ τα με αποξηραμένα cranberries και τα αγαπημένα σου δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, για ένα υγιεινό σνακ.