SEX

«Γιατί δεν μπορώ να έρθω σε οργασμό;» Ιδού η μεγάλη απορία

Pexels

Για πολλούς ανθρώπους, ο οργασμός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και ενώ είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν άτομα όλων των φύλων, σύμφωνα με σχετική έρευνα, μόνο το 10% των γυναικών μπορούν εύκολα να επιτύχουν οργασμό. Το άλλο 90% αντιμετωπίζει πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητά τους να φτάσουν σε σεξουαλική κορύφωση.

«Γιατί δεν μπορώ να έρθω σε οργασμό;» – Οι μύθοι και οι αλήθειες

Γιατί δεν μπορώ να έρθω σε οργασμό Pexels

Όπως το Τρίγωνο των Βερμούδων, ο γυναικείος οργασμός θεωρείται κάτι σαν αστικός μύθος ή μυστήριο. Αυτό δεν είναι φυσικά τυχαίο, αλλά το αποτέλεσμα των επιστημονικών ερευνητών που αγνοούν συστηματικά τις γυναίκες, τη φυσιολογία και τα προβλήματά τους. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και καλείται να ανακαλύψει τι λειτουργεί και τι όχι για την ερωτική της απόλαυση. Η σεξουαλική υγεία των γυναικών, γίνεται συχνά περίπλοκη υπόθεση. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να την επηρεάσουν, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες τους για οργασμό. Αλλά μόνο και μόνο επειδή κάτι είναι δύσκολο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που επηρεάζουν το γυναικείο οργασμό, αλλά και τρόπους που μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Το άγχος σου χτυπάει «κόκκινο»

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικές σκέψεις που μπορεί να δυσκολέψουν τον οργασμό. Σχετική έρευνα έδειξε ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν σ’ αυτή, ανέφεραν το άγχος ως λόγο για τον οποίο δεν μπορούσαν να φτάσουν σε οργασμό. Υπάρχουν πολλές κοινωνικές αφηγήσεις που εμποδίζουν την απόλαυση του σεξ και του αυνανισμού και η ενοχή και η ντροπή, είναι κοινά ψυχικά εμπόδια. Η αντιμετώπιση αυτών των αφηγήσεων, που προκαλούν ντροπή και ενοχή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να σε κάνει να νιώσεις περισσότερο συνδεδεμένη με το σώμα σου.

Χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης

Η ωκυτοκίνη — επίσης γνωστή ως η «ορμόνη της ευτυχίας ή της «αγάπης» — πηγαίνει χέρι-χέρι με τους οργασμούς. Εάν το σώμα δεν παράγει αρκετή από αυτή την ορμόνη, η κορύφωση μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Το άγχος μπορεί να είναι ένας κύριος λόγος για τη χαμηλή παραγωγή ωκυτοκίνης. Το να περνάς περισσότερο χρόνο με τον/την σύντροφό σου, να κοιτάζεστε στα μάτια, να κρατιέστε χέρι – χέρι και να φιλιέστε, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την παραγωγή της ορμόνης. Ένα κατοικίδιο μπορεί επίσης να προκαλέσει απελευθέρωση ωκυτοκίνης.

Δεν πίνεις αρκετό νερό

Μπορεί να ήξερες ότι κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αποτρέψει προβλήματα όπως η κούραση και η δυσκοιλιότητα. Αυτό που μάλλον δεν ήξερες, είναι ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στον οργασμό. Για να βεβαιωθείς ότι είσαι επαρκώς ενυδατωμένη, πιες 1-2 ποτήρια νερού πριν από μια σεξουαλική επαφή. Ειδικά αν έχεις καταναλώσει  αλκοόλ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Δεν κάνεις αρκετό θόρυβο

Κι όμως, κι όμως. Το ηχητικό “χαλί” που ντύνει μια σεξουαλική επαφή μπορεί να κάνει πιο εύκολους και πιο έντονους τους οργασμούς σου. Το να αγκαλιάζεις όλες τις αισθήσεις σου, θα σε βοηθήσει να συντονίσεις στην στιγμή και να εστιάσεις στη μεγιστοποίηση της εμπειρίας.

Δεν νιώθεις αρκετά σέξι

Εάν δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα βγει και κατά τη διάρκεια του σεξ. Ένας κοινός λόγος που οι γυναίκες μπορεί να αποτυγχάνουν να φτάσουν στον οργασμό είναι επειδή σκέφτονται υπερβολικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανασφάλειες σχετικά με την εικόνα του σώματος. Ανησυχούν μήπως ο σύντροφός τους παρατηρήσει κάτι πάνω τους, πράγμα που τις βγάζει από την στιγμή. Το να ξεπεράσεις τις ανασφάλειές σου απαιτεί χρόνο και δουλειά και δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Η ανάπτυξη μιας πρακτικής επίγνωσης ή μιας πρακτικής αναπνοής που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένη, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ξεκινήσεις.

Φοβάσαι να χάσεις τον έλεγχο

Όταν μαθαίνεις ότι πρέπει να έχεις τον έλεγχο σε κάθε πτυχής της ζωής σου, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνεις ακριβώς το αντίθετο στο κρεβάτι. Αλλά αυτός ο φόβος να χάσεις τον έλεγχο, μπορεί να είναι ο λόγος που δυσκολεύουν τους οργασμούς σου. Προσπάθησε να ακούσεις το σώμα σου και άφησε το να σε οδηγήσει στην στιγμή. Εάν νιώθεις ότι χρειάζεσαι  βοήθεια, η συζήτηση με έναν σεξοθεραπευτή μπορεί να βοηθήσει.

Πονάς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν μια γυναίκα αισθάνεται πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ, θα είναι απίστευτα δύσκολο να φτάσει οργασμό. Ο κολεοσπασμός είναι μια από τις διαταραχές στις γυναίκες που προκαλούν πόνο και συχνά μένουν αδιάγνωστες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν υπάρχει ανατομικός λόγος για τον οποίο το σεξ ή ο αυνανισμός γίνονται άβολα, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις τη θεραπεία από εκεί.

Η σημασία του αυνανισμού

Το πόσο συχνά απολαμβάνεις τον εαυτό σου, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις πιθανότητές σας να φτάσεις σε οργασμό. Οι φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, μπορεί να σε βοηθήσουν να απελευθερώσεις τις αναστολές σου. Παράλληλα, ανακαλύπτεις ακριβώς τι σου αρέσει. Και ενώ ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με τα sex toys, η αλήθεια είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις σεξουαλικές τους εμπειρίες.

Δεν υπάρχει αρκετή λίπανση

Σχετική έρευνα έδειξε επίσης ότι η ανεπαρκής λίπανση επηρέασε σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών που είχαν δυσκολία να φτάσουν στον οργασμό. «Η έλλειψη λίπανσης μπορεί να κάνει το σεξ λιγότερο ευχάριστο και να δυσκολέψει τον οργασμό», εξηγούν οι ερευνητές. Κράτα πάντα κοντά σου το αγαπημένο σου λιπαντικό, καθώς μπορεί εύκολα να κάνει το σεξ ή τον αυνανισμό πιο ευχάριστο.

Δεν εκφράζεις αυτό που θέλεις

Μπορεί το να διαβάζεις την σκέψη του άλλου, να είναι η υπερδύναμη που θα ήθελες να αποκτήσεις, όμως στην πραγματική ζωή, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε λέξεις για να πούμε όσα θέλουμε. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τη σεξουαλική μας ζωή και τους ερωτικούς μας συντρόφους. Το να μην λες τι σου αρέσει και τι όχι, σίγουρα δεν βοηθά το να φτάσεις σε οργασμό. Και αν δυσκολεύεσαι με τα λόγια, μερικές φορές ένα βογγητό ή ένα άγγιγμα, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο οργασμός σου μπορεί να επηρεάζεται από την φαρμακευτική σου αγωγή

Τα φάρμακα που προκαλούν αύξηση των επιπέδων προλακτίνης -μια πρωτεΐνη που μειώνει τη λίμπιντο- μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από την αδυναμία σου να φτάσεις σε οργασμό. Τυπικά, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αντισυλληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά είναι οι κύριοι ένοχοι. Τα αντιισταμινικά μπορεί επίσης να λειτουργήσουν εναντίον σου, επειδή μειώνει την ικανότητα για φυσική λίπανση. Εάν συμβαίνει αυτό, προμηθεύσου ένα λιπαντικό και συζήτησε με τον/την γιατρό σου τις επιλογές σου μια πιθανή αλλαγή φαρμάκου.

 

Περνάς το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας καθιστή

Το να μένεις «βιδωμένη» στο γραφείο σου, μπορεί να κάνει το αφεντικό σου χαρούμενο, αλλά φέρνει κακά μαντάτα στους πυελικούς μύες σου. Η καθιστική ζωή τους αποδυναμώνει. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην περιοχή και να δυσκολέψει κατ’ επέκταση και τον οργασμό. Φρόντισε να σηκώνεσαι από τη θέση σου κάθε μισή ώρα. Για έξτρα ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, δοκίμασε ασκήσεις Kegel, τις οποίες μπορείς να κάνεις, ακόμα και καθιστή.

Φοράς συχνά ψηλά τακούνια

Το να φοράς ψηλοτάκουνα εκτός από το ότι μπορεί να κάνει κακό στα πόδια σου, μπορεί επίσης να έχει παραμορφωτικές επιδράσεις στον ψοΐτη μυ. Ο ψοΐτης είναι ο βαθύτερος μυς του κορμού και ο μοναδικός στο σώμα που διασχίζει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και την άρθρωση του ισχίο. Όταν καταπονείται από την παρατεταμένη χρήση ψηλοτάκουνων, δεν μπορεί να μεταδώσουν το μήνυμα διέγερσης που είναι απαραίτητο για τον οργασμό. Άλλος ένας λόγος για να επενδύσεις στα αγαπημένα σου, άνετα sneakers.

Το σκέφτεσαι υπερβολικά πολύ

Η υπερβολική έμφαση στην επίτευξη οργασμού μπορεί να κάνει το σεξ να μοιάζει περισσότερο με υποχρέωση, παρά με απόλαυση. Οι ειδικοί επιμένουν ότι όσο περισσότερο στοχεύεις στον ίδιο τον οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από τον στόχο. Η ευχαρίστηση, η διέγερση και η σύνδεση με τον/την σύντροφό σου, έρχονται σε δεύτερη μοίρα, μειώνοντας αυτόματα την ποιότητα της σεξουαλικής εμπειρίας. Στόχος σου θα πρέπει να είναι να απολαύσεις το σώμα το δικό σου και του/της συντρόφου σου. Η απόλαυση της στιγμή. Το κλειδί είναι να ξεφύγεις από το μυαλό σου, να είσαι χαλαρή και να απολαύσεις την εμπειρία.