ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί πονάω στο sex; Οι πιο συνηθισμένες αιτίες και τι να κάνεις

Pexels

Η δυσπαρευνία, δηλαδή ο πόνος στο sex, επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή γυναικών κάθε ηλικίας και μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Ποια είναι τα τα πιο συνηθισμένα αίτια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ο πόνος στο sex είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες

Πόνος στο sex: Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι γυναίκες πονάνε στο sex Pexels

Το 75% των γυναικών θα βιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια του sex κάποια στιγμή, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Για πολλές γυναίκες, ο πόνος είναι σπάνιος ή συμβαίνει μόνο μία φορά, αλλά για άλλες είναι επίμονος.

Η επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία) μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, οι οποίες κυμαίνονται από δομικά προβλήματα έως ψυχολογικές ανησυχίες.

Πόνος στο sex – Συμπτώματα

Kατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής, μπορεί να αισθανθείς:

 • Πόνο μόνο κατά την διείσδυση
 • Πόνο με κάθε διείσδυση, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ενός ταμπόν
 • Βαθύ πόνο κατά την ώθηση
 • Αίσθημα καύσου
 • Διαρκή πόνο, ώρες μετά την επαφή

Πόνος στο sex – Αιτίες

Οι σωματικές αιτίες της επώδυνης σεξουαλικής επαφής διαφέρουν, ανάλογα με το αν ο πόνος εμφανίζεται κατά την είσοδο ή με βαθιά ώθηση. Συναισθηματικοί παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με πολλούς τύπους επώδυνης επαφής.

Πόνος κατά τη διείσδυση

Ο πόνος κατά τη διείσδυση μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά παραγόντων, όπως:

 • Δεν υπάρχει αρκετή λίπανση. Αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα ανεπαρκούς προκαταρκτικού παιχνιδιού. Μια πτώση των επιπέδων οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση ή τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί επίσης να είναι μια αιτία.
 • Ορισμένα φάρμακα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία ή διέγερση, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη λίπανση και να κάνει το σεξ επώδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση, ηρεμιστικά, αντιισταμινικά και ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια.
 • Τραυματισμός, παλιό τραύμα ή ερεθισμός. Αυτό περιλαμβάνει τραυματισμό ή ερεθισμό από ατύχημα, χειρουργική επέμβαση πυέλου, ή τομή που έγινε κατά τη διάρκεια του τοκετού.
 • Εμμηνόπαυση. Σε πολλές γυναίκες, ο πόνος στο σεξ ξεκινά με την εμμηνόπαυση. Στην εμμηνόπαυση οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, την ορμόνη που προκαλεί τη λίπανση του κόλπου και διατηρεί τον κόλπο παχύ και ελαστικό. Τα μειωμένα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα, πόνο και λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου. Αυτές οι αλλαγές ονομάζονται κολπική ατροφία.
 • Φλεγμονή, λοίμωξη ή διαταραχή του δέρματος. Μια λοίμωξη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει επώδυνη επαφή. Το έκζεμα ή άλλα δερματικά προβλήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μπορεί επίσης να είναι το πρόβλημα.
 • Κολεόσπασμος ή Κολπισμός. Αυτοί οι ακούσιοι σπασμοί των μυών του κολπικού τοιχώματος μπορεί να κάνουν τη διείσδυση επώδυνη.
 • Συγγενής ανωμαλία. Ένα πρόβλημα που υπάρχει κατά τη γέννηση, όπως η απουσία ενός πλήρως σχηματισμένου κόλπου ή η ανάπτυξη μιας μεμβράνης που φράζει το άνοιγμα του κόλπου (άτρυπτος παρθενικός υμένας), μπορεί να προκαλέσει δυσπαρεύνια.
 • Αντισυλληπτικά χάπια. Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών σε έναν πολύ μικρό αριθμό γυναικών έχει συνδεθεί με τον πόνο στο αιδοίο και ενόχληση στη διείσδυση. Συζητήστε με τον γιατρό σας την πιθανότητα αλλαγής των χαπιών.

Βαθύς πόνος στο sex

Ο βαθύς πόνος εμφανίζεται συνήθως με βαθιά διείσδυση. Ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονος σε ορισμένες στάσεις.

Τα αίτια περιλαμβάνουν:

 • Ορισμένες ασθένειες και ιατρικές καταστάσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: ενδομητρίωση, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, πρόπτωση μήτρας, οπισθοστρεφή μήτρα, ινομυώματα μήτρας, κυστίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, αδενομύωση, αιμορροΐδες και κύστεις ωοθηκών.
 • Χειρουργικές επεμβάσεις ή ιατρικές θεραπείες. Ουλές από χειρουργική επέμβαση πυέλου, συμπεριλαμβανομένης της υστερεκτομής, μπορεί να προκαλέσουν επώδυνη σεξουαλική επαφή.
 • Οι ιατρικές θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές που κάνουν το σεξ επώδυνο.

Πόνος στο sex και συναισθηματικοί παράγοντες

Μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε εάν οι συναισθηματικοί παράγοντες σχετίζονται με τη δυσπαρεύνια. Ο αρχικός πόνος μπορεί να οδηγήσει σε φόβο επαναλαμβανόμενου πόνου, καθιστώντας δύσκολη τη χαλάρωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο πόνο. Μπορεί να αρχίσετε να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή εάν τη συσχετίσετε με τον πόνο.

Τα συναισθήματα είναι βαθιά συνυφασμένα με τη σεξουαλική δραστηριότητα, επομένως μπορεί να παίζουν ρόλο στον σεξουαλικό πόνο. Οι συναισθηματικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Ψυχολογικά θέματα. Το άγχος, η κατάθλιψη, οι ανησυχίες για τη φυσική σας εμφάνιση, ο φόβος της οικειότητας ή τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να συμβάλουν σε χαμηλό επίπεδο διέγερσης και επακόλουθη δυσφορία ή πόνο.
 • Στρες. Οι μύες του πυελικού εδάφους σας τείνουν να σφίγγονται ως απάντηση στο στρες στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης. Δεν έχουν όλοι με δυσπαρεύνια ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά εάν έχετε κακοποιηθεί, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.

Το sex δεν πρέπει να πονάει

Ακριβώς επειδή ο πόνος στο sex είναι πολύ κοινός, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποδεχτείς ως «φυσιολογικό». Ο περιστασιακός, μικρός πόνος μπορεί να μην σε ανησυχήσει, αλλά ο έντονος ή ο συχνός πόνος, είναι κάτι που αξίζει να συζητήσεις με το γιατρό σου.

Το σεξ πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, και αν δεν είναι, μηn διστάσεις να μιλήσετε με τον σύντροφο και τον γιατρό σου. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να βοηθήσει τη σεξουαλική σου ζωή, τη συναισθηματική σου οικειότητα και την εικόνα που έχεις για τον εαυτού σου.