ΥΓΕΙΑ

7 τρομακτικά πράγματα που μπορεί να πάθεις αν φοράς συχνά τακούνια

Imaxtree

Tα ψηλά τακούνια μπορεί να προσθέτουν έξτρα πόντους σε ορισμένες εμφανίσεις σου, ωστόσο, μπορεί να έχουν και σοβαρό αντίκτυπο στα πόδια σου. Γνωρίζοντας ορισμένες από τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα αγαπημένα σου ψηλοτάκουνα, ειδικά αν τα φοράς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορείς να προλάβεις τα χειρότερα.

Τα ψηλοτάκουνα σίγουρα δεν είναι τα πιο άνετα παπούτσια στην ντουλάπα σου, αλλά μερικές φορές χρειάζεται ή θέλεις να τα φορέσεις. Πιθανότατα είσαι ήδη εξοικειωμένη με τον πόνο και τις φουσκάλες που μπορεί (και συχνά) συνοδεύονται από το «σπορ» ψηλά τακούνια. Ωστόσο, ίσως να μην συνειδητοποιείς ότι η επιλογή παπουτσιού, μπορεί να έχει πραγματική επίδραση στο σώμα και την υγεία σου, πέρα ​​από τον προσωρινό πόνο στα πόδια σου.

7 τρομακτικά πράγματα που μπορεί να πάθεις αν φοράς συχνά τακούνια Unsplash

1. Μπορεί να τραυματίσεις έναν αστράγαλο ή να καταλήξεις με ελαφριά κατάγματα

Ακόμα κι αν φοράς τα τακούνια σου για λίγα λεπτά, μπορείς να βλάψεις τον εαυτό σου. Να κάνεις κυριολεκτικά ένα βήμα, να πατήσεις στραβά και μετά να γυρίσεις το πόδι σου. Διάστρεμμα αστραγάλου, επί του πιο ιατρικού. Ένας τραυματισμός όπως αυτός, είναι πολύ επικίνδυνος, ιδιαίτερα για άτομα που φοράνε σπάνια τακούνια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σταθεροποιημένοι μύες των ποδιών, των αστραγάλων και του κάτω ποδιού που μας προστατεύουν δεν είναι αρκετά ισχυροί, ώστε να ισορροπεί το σώμα σε πολύ διαφορετικό βάδισμα. Η εξάσκηση στο περπάτημα με τακούνια, μπορεί να μην ακούγεται τόσο ανόητη τελικά.

2. Η αρθρίτιδα καραδοκεί

Οι αρθρώσεις στα γόνατά ή πιο κάτω στο πόδι, μπορεί να γίνουν αρθριτικές, εάν φοράς υπερβολικά συχνά τακούνια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τρόπος με τον οποίο ισορροπείς ενώ στέκεσαι ή περπατάς, μπορεί να προκαλέσει φθορά του χόνδρου σε αυτές τις αρθρώσεις. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην το σκέφτεσαι τόσο συχνά όταν αποφασίζεις τι είδους παπούτσια να βάλεις ή πόσο συχνά μπορείς να φοράς ψηλοτάκουνα. Αλλά είναι κάτι που πρέπει σίγουρα να έχεις κατά νου.

3. Υπάρχοντα προβλήματα στα πόδια σου μπορεί να επιδεινωθούν

Αν έχεις κότσι ποδιού ή σφυροδαχτυλία, ή νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα, το να φοράς ψηλά τακούνια μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα. Το κότσι μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει επώδυνο πιο γρήγορα όταν φοράς τακούνια, σε αντίθεση με το αν επιλέγεις φλατ παπούτσια.

4. Ο πόνος μπορεί να επηρεάσει όλο το σώμα σου

Το να φοράς ψηλά τακούνια δεν επηρεάζει μόνο τα πόδια σου. Μπορεί να κάνει τα πράγματα άβολα και για άλλα σημεία του σώματός σου. Η παρατεταμένη χρήση ψηλοτάκουνων, δεν σε θέτει μόνο σε κίνδυνο τραυματισμού. Μελέτες δείχνουν ότι τα τακούνια έχουν συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, οι αχίλλειες τενινοπάθειες, τα προβλήματα της γάμπας, ο χρόνιος πόνος στο γόνατο, τα προβλήματα στο ισχίο, ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα, ακόμα και οι πονοκέφαλοι.

Αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στον τρόπο που το βάρος του σώματός σου καταμερίζεται όταν φοράς τακούνια. Βλέπουμε τους μύες και τους τένοντες στα πόδια να κονταίνουν, τη λεκάνη να γέρνει προς τα εμπρός, η καμπύλη της πλάτης να μεγαλώνει και το πάνω μέρος του σώματος να γέρνει προς τα πίσω.

5. Επηρεάζεται το περπάτημά σου

Όταν φοράς ψηλοτάκουνα, αλλάζει το κέντρο βάρους σου, άρα και το περπάτημά σου. Αν φοράς τακούνια πολύ καιρό και πολύ συχνά, οι μύες και οι τένοντες σου, θα προσαρμοστούν στο να στέκεσαι/κινείσαι διαφορετικά. Έτσι θα υπάρξουν επιπτώσεις στο πέλμα, τον αχίλλειο, τους μύες της γάμπας και τους μηριαίους. Όταν δε, επιστρέψεις στα άνετα sneakers σου και σε ένα «κανονικό» βάδισμα, ο τραυματισμός τότε είναι ακόμα πιο πιθανός.

6. Τα νύχια των ποδιών σου μπορεί επίσης να επηρεαστούν

Μπορεί να πιστεύεις ότι πρόκειται για μύκητες, επειδή τα νύχια των ποδιών φαίνονται δυστροφικά ή παράξενα. Αυτό όμως που στην πραγματικότητα συμβαίνει, είναι ότι τα νύχια των ποδιών σου «τραυματίζονται» εξαιτίας της επαφής με τα ψηλοτάκουνα. Πέρα από τον τρόπο που τα τακούνια κάνουν τα νύχια σου να φαίνονται, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν. Ειδικά αν πρόκειται για τακούνια με εξαιρετικά μυτερή «μύτη».

7. Θα μπορούσες να καταλήξεις με σφυροδακτυλία

Το να φοράς τακούνια αυξάνει τις πιθανότητές να αναπτύξεις σφυροδακτυλία. Η σφυροδακτυλία (hammer toe) είναι μία παραμόρφωση που προκαλεί την κάμψη των δακτύλων του ποδιού προς τα κάτω. Αυτή η παραμόρφωση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε δάχτυλο, συνήθως όμως επηρεάζει το δεύτερο ή το τρίτο δάχτυλο. Παρόλο που η σφυροδακτυλία μπορεί να είναι παρούσα κατά τη γέννηση, συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου λόγω αρθρίτιδας ή παπουτσιών που δεν εφαρμόζουν καλά, όπως σφιχτά, ψηλοτάκουνα παπούτσια.