ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τρόποι να μειώσεις τις επιπτώσεις της καφεΐνης, αν αγαπάς τον καφέ

Unsplash

Για κάποιους μία κούπα καφέ το πρωί είναι απαραίτητη, προκειμένου να ξεκινήσουν τη μέρα τους. H απόλαυση τoυ καφέ δεν χρειάζεται να επηρεάζει απαραίτητα το στομάχι σου ή να προκαλεί στρες, το οποίο διαρκεί για ώρες. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι υπάρχουν αρκετοί επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι, για να μειώσεις την επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό, χωρίς να την βγάλεις από την καθημερινότητά σου.

Σύμφωνα με την Melanie Murphy Richter, MS, RDN, η οποία είναι διαιτολόγος και νευροδιατροφολόγος, η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που πέρα από τον καφέ, βρίσκεται και σε μια ποικιλία τροφών όπως σε ορισμένα φύλλα τσαγιού, στο κακάο και τη σοκολάτα ή μπορεί να προστεθεί συνθετικά, σε ορισμένα ενεργειακά ποτά, ως μέσο παροχής ενέργειας ταχείας δράσης.

Η καφεΐνη πέρα από το ότι επηρεάζει την ενέργεια, δρα μπλοκάροντας τη δράση της αδενοσίνης και αναστέλλει έτσι την υπνηλία ή το αίσθημα της κόπωσης. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα της αδρεναλίνης, καθώς και τα επίπεδα της ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να προκαλεί εγρήγορση, αυξημένη συγκέντρωση και διέγερση. Ποιοι τρόποι όμως υπάρχουν, ώστε να σε επηρεάζει λιγότερο η καφεΐνη;

Unsplash

Απόφυγε να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι

Όσο πιο συχνά μπορείς, προτίμησε να φας πριν πιεις καφέ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της καφεΐνης όπως το άγχος, η ανησυχία ή ο γρήγορος καρδιακός παλμός μπορούν να μειωθούν, όταν το στομάχι σου δεν είναι άδειο. Μερικά φαγητά που μπορείς να επιλέξεις πριν καταναλώσεις καφεϊνη, είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της καφεΐνης στο αίμα.

Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως αυγά, γιαούρτι, ξηροί καρποί ή ένα smoothie πρωτεΐνης είναι ιδανικά, επειδή μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της νευρικότητας. Ακόμη οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως πλιγούρι βρώμης ή ψωμί ολικής αλέσεως βοηθούν, επειδή μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση της καφεΐνης και να απελευθερωτεί η ενέργεια πιο ομαλά.

Μείνε ενυδατωμένη

Το πόσιμο νερό πριν (και μετά) την κατανάλωση καφεΐνης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης και να κρατήσει μακριά πιθανά πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ, μπορεί επίσης να βοηθήσει να ρυθμιστεί το οξύ του στομάχου, που προκαλεί η καφεΐνη. Τα αφεψήματα από βότανα, όπως το τσάι μέντας ή το τζίντζερ, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπραϋντική δράση του πεπτικού συστήματος και στην στομαχική δυσφορία.

Περιόρισε όσο μπορείς την κατανάλωση καφεΐνης

Το να πίνεις ροφήματα με λιγότερη καφεΐνη, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Το τσάι, τα ντεκαφεϊνέ ροφήματα ή τα αφεψήματα βοτάνων μπορούν να βοηθήσουν στο να μειώσεις σταδιακά την πρόσληψη καφεΐνης. Έχε στο νου σου, ότι η απότομη διακοπή της καφεΐνης, μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και κόπωση, ειδικά αν έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης τακτικά. Ως εκ τούτου, η σταδιακή μείωση μπορεί να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί πιο ομαλά.

Βάλε προτεραιότητα τον ύπνο

Εάν καταναλώνεις καφέ ή καφεΐνη για να αντεπεξέλθεις μετά από έναν μικρό ύπνο, το σώμα σου δεν θα ανακάμψει ποτέ πραγματικά. Ο καλύτερος ύπνος θα σε βοηθήσει να μην χρειάζεσαι πολλή καφεΐνη, για να λειτουργήσεις σωστά. Αυτό σημαίνει να διατηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, σε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου και αποφυγή ηλεκτρονικών οθονών πριν τον ύπνο.

Φάε κάτι μετά την κατανάλωση καφεΐνης

Οι μπανάνες, οι οποίες είναι πλούσιες σε κάλιο, μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που μπορεί να έχουν εξαντληθεί, λόγω της διουρητικής δράσης της καφεΐνης και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση των επιπτώσεων της νευρικότητας που προκαλείται από την καφεΐνη. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο – όπως το σπανάκι, τα αμύγδαλα και τα μαύρα φασόλια – μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση του μαγνησίου και να βοηθήσουν στη μυϊκή λειτουργία και χαλάρωση.