ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο καφές να επηρεάσει τη διάρκεια της περιόδου;

iStock

Μπορεί η κατανάλωση καφέ ή οποιουδήποτε άλλου ροφήματος περιέχει καφεΐνη, να επηρεάσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του εμμηνορροϊκού σου κύκλου; Τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών μπορεί να σε εκπλήξουν.

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις εκεί έξω σχετικά με το πώς αντιδρά το σώμα στον καφέ. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την περίοδο των γυναικών. Ο καφές (ή, πιο συγκεκριμένα η καφεΐνη στον καφέ) έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αρνητικές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της περιόδου, εντείνοντας τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), όπως και την ευαισθησία στο στήθος. Αυτοί οι ισχυρισμοί προέρχονται από μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε πριν από δεκαετίες, καθώς και από προηγούμενη μελέτη που συνδέει το πώς η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης, θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα οιστρογόνων μιας γυναίκας. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Μπορεί η κατανάλωση καφέ να κάνει την περίοδό σου να διαρκέσει περισσότερο και να επιδεινώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου; 

Πόσος καφές είναι πάρα πολύς;

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να διατηρούν την πρόσληψη καφεΐνης στα 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 4 φλιτζάνια την ημέρα.

Ωστόσο, εάν κάποιος πίνει περισσότερη από αυτή την ποσότητα καφεΐνης την ημέρα, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει τοξικότητα από την καφεΐνη. Μεριά από τα πιο συνηθισμένα  συμπτώματα της υπερβολικής δόσης καφεΐνης είναι:

  • Αναταραχή και άγχος
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Ευερεθιστότητα
  • Ναυτία ή έμετος
  • Ζάλη
  • Διάρροια
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Αυξημένη δίψα
  • Αυξημένη ούρηση

Τι συμβαίνει όταν πίνεις καφέ κατά τη διάρκεια της περιόδου σου

Μπορεί ο καφές που πίνεις να επηρεάσει τη διάρκεια της περιόδου σου; Pexels

Τα συμπτώματα PMS θα παραμείνουν ίδια

Παρά τους ισχυρισμούς που μπορεί να έχεις δει στο διαδίκτυο σχετικά με την κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν συνδέει την πρόσληψη καφεΐνης με εντεινόμενα συμπτώματα PMS κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου σου.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η καφεΐνη επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι ειδικοί, μάλιστα  επισημαίνουν μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η οποία αποδεικνύει περαιτέρω ότι η πρόσληψη καφεΐνης δεν σχετίζεται με συμπτώματα PMS και ότι δεν χρειάζεται να την αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια του κύκλου μας.

Η μελέτη κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, αξιολογώντας τη συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης καφεΐνης, καφέ και τσαγιού και την ανάπτυξη προεμμηνορροϊκού συνδρόμου σε μια μελέτη περιπτώσεων ελέγχου. Μετά τη στάθμιση ορισμένων παραγόντων όπως η ηλικία και το κάπνισμα, η μελέτη δεν μπόρεσε να συνδέσει την κατανάλωση καφέ και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Εάν καταναλώνεις δηλαδή την ίδια, λογική ποσότητα (400 χιλιοστόγραμμα) σε τακτική βάση, πιθανότατα δεν θα καταλάβεις καμία επίδραση της καφεΐνης στην περίοδό σου.

Η διάρκεια της περιόδου σου ωστόσο μπορεί να είναι μικρότερη

Παρά μια προηγούμενη μελέτη παρατήρησης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 που ανέφερε πώς η καφεΐνη θα μπορούσε να επηρεάσει το χρονικό πλαίσιο του κύκλου των γυναικών, μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο BMC Women’s Health ισχυρίστηκε στην πραγματικότητα το αντίθετο. Μετά την αξιολόγηση 9.335 προεμμηνοπαυσιακών γυναικών μεταξύ 25 και 45 ετών, οι ερευνητές δήλωσαν ότι όσες πίνουν καφέ, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μεγαλύτερους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Αυτό σημαίνει ότι το να πίνουν τον καφέ τους, δεν είχε καμία επίδραση στη διάρκεια του κύκλου κάποιου ή θα μπορούσε ακόμη και να συντομεύσει τη διάρκεια.

 

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης θα μπορούσε να εντείνει τις εμμηνορροϊκές ενοχλήσεις

Αν και οι μελέτες δεν συνδέουν την πρόσληψη καφεΐνης με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να εντείνει ορισμένες από τις ενοχλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε ήδη κατά τη διάρκεια της περιόδου σου.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να εντείνει τις ενοχλήσεις της περιόδου προκαλώντας νευρικότητα, προβλήματα ύπνου, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και διάρροια. Τα καφεϊνούχα ποτά επίσης, μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα στο στομάχι.

Ωστόσο, εάν καταφέρνεις να μένεις σε αυτά τα 4 φλιτζάνια (400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης) κατά τη διάρκεια της ημέρας, η καφεΐνη τυπικά δεν επηρεάζει τον κύκλο σου. Οι ειδικοί  επισημαίνουν ακόμη και τους ευεργετικούς τρόπους με τους οποίους η καφεΐνη σου δίνει μια επιπλέον ώθηση ενέργειας, ειδικά αν ταλαιπωρείσαι από έντονη κόπωση κατά τη διάρκεια της περιόδου σου.