ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τον πονοκέφαλο

Unsplash

Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία, θεωρείται ότι είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο αναζητείται ιατρική συμβουλή. Για κάποιους μπορεί να αποτελεί τακτική ρουτίνα και «κομμάτι της ζωής τους», ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν πονοκέφαλο σχεδόν ποτέ. Ανεξάρτητα από την ομάδα στην οποία ανήκεις όμως, οι παρακάτω τροφές μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Just in case.

 

Μπανάνες VS πονοκέφαλος

 5 τροφές που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τον πονοκέφαλο Unsplash

Αναζητάς κάτι γρήγορο και εύκολο, που θα μπορούσε να βοηθήσει να αποτρέψει μια κρίση ημικρανίας ή ένα επεισόδιο υπογλυκαιμίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πονοκέφαλο; Μια μπανάνα είναι η άμεση λύση. Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική τροφή για γρήγορη ανάκτηση ενέργειας και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Οι μπανάνες είναι περίπου 74% νερό, επομένως υπάρχουν και οφέλη ενυδάτωσης.

Οι σπόροι που διώχνουν τον πονοκέφαλο

Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι μια από τις πιο κοινές διατροφικές αιτίες επίμονων ή αθροιστικών πονοκεφάλων. Το να καταναλώνεις τροφές, πλούσιες σε μαγνήσιο, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγεις αυτούς τους πονοκεφάλους. Οι λιναρόσποροι, οι κολοκυθόσποροι και οι σπόροι chia είναι άριστες πηγές μαγνησίου. Οι κολοκυθόσποροι είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα που μερικές φορές συνοδεύει την ημικρανία.

Αμύγδαλα

Σύμφωνα με έρευνες, το μαγνήσιο, που βρίσκεται στα αμύγδαλα, μπορεί να προστατεύσει το σώμα από τον πονοκέφαλο, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Οι πάσχοντες από ημικρανία μπορεί επίσης να ανακουφιστούν, ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο.

Γιαούρτι

Όταν έχεις πονοκέφαλο, το σώμα σου μπορεί να ζητάει ασβέστιο. Ο εγκέφαλος εξαρτάται από το ασβέστιο για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, το οποίο είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και ωφέλιμα προβιοτικά για το γαστρεντερικό σύστημα.

Η σοκολάτα μπορεί να απαλύνει τον πονοκέφαλο ανά περίπτωση

Όλοι θέλουν να ακούσουν ότι η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στις ημικρανίες και στον πονοκέφαλο. Σύμφωνα με την ConsumerLab.com, οι περισσότερες μαύρες σοκολάτες έχουν περίπου 40-50 ml καφεΐνης ανά 1½ μερίδα. Αυτή είναι η ίδια περίπου ποσότητα που θα έπαιρνες από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και περίπου το μισό της ποσότητας σε ένα φλιτζάνι κανονικού καφέ. Έτσι, ανάλογα με το άτομο, μια μερίδα μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι αρκετή για να απαλύνει τον πονοκέφαλο, που προκαλείται από την στέρηση καφεΐνης. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου.

Ποιες τροφές να αποφεύγεις όταν έχεις πονοκέφαλο

Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, είναι γενικά μια καλή συμβουλή για όλους. Εάν συνειδητοποιήσεις ότι πρόσθετα, όπως τεχνητά αρώματα, γλυκαντικά ή συντηρητικά σού προκαλούν πονοκέφαλο ή ημικρανία, προσπάθησε να τα αποφύγεις στο μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σου.