ΥΓΕΙΑ

3 συνήθειες που σου προκαλούν φούσκωμα χωρίς να το καταλαβαίνεις

iStock

Το φούσκωμα είναι ένα εξαιρετικά κοινό ιατρικό πρόβλημα και εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Αν και συχνά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων, ή κοινό σύμπτωμα που συνδέεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή με την περίοδό σου, υπάρχουν και μερικές καθημερινές συνήθειες που μπορεί να το προκαλέσουν.

Παρακάτω λοιπόν εξετάζουμε 3 λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθεις φούσκωμα και τους οποίους μπορεί να μην έχει καν φανταστεί ως αιτίες.

Τρως ή πίνεις πάρα πολύ και πολύ γρήγορα

Μην αντιμετωπίζεις την ώρα του φαγητού σαν αγώνα ταχύτητας. Το να τρως και να πίνεις πολύ γρήγορα, αυξάνει τις πιθανότητες να καταπιείς αέρα μαζί με το φαγητό ή το ποτό σου. Η συνήθεια αυτή, πρακτικά εισάγει περισσότερο αέρα στο στομάχι σου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσφορία. Παράλειψε επίσης τα καλαμάκια και πιες κατευθείαν από το ποτήρι σου, για να αποφύγεις την κατάποση αέρα.

Ομοίως, το να τρως μεγάλες ποσότητες, μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα στο στομάχι. Αν έχεις αισθανθεί ποτέ άβολα μετά το φαγητό στο αγαπημένο σου εστιατόριο, ξέρεις ότι αυτό το είδος φουσκώματος δεν είναι κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Είναι απλώς μια μεγάλη ποσότητα φαγητού στον σχετικά περιορισμένο χώρο στο στομάχι σου.

Μασάς συχνά τσίχλα

Η αθώα αυτή συνήθεια μπορεί επίσης να σε κάνει να καταπιείς υπερβολικό αέρα. Ο επιπλέον αυτός αέρας μπορεί όπως είδαμε να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία στο στομάχι.  Για να το αποφύγεις αυτό, δοκίμασε αντί για τσίχλα, να καταναλώσεις σκληρές καραμέλες εάν χρειάζεσαι κάτι για να φρεσκάρεις την αναπνοή σου. Ακόμα καλύτερα, κράτα στην τσάντα σου μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα, για ένα γρήγορο βούρτσισμα δοντιών.

 

Το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία

Όταν τρως κάτι στο οποίο είτε έχεις αλλεργία, είτε δυσανεξία, το σώμα σου απελευθερώνει ισταμίνες, ενώσεις που βοηθούν στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων αλλεργίας. Η υψηλότερη συγκέντρωση ισταμινών κάνει το πεπτικό σου σύστημα να παράγει περισσότερο γαστρικό οξύ και να αυξάνει τις συσπάσεις των λείων μυών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να ισοδυναμούν με ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσπεψία και φούσκωμα.

Ο μόνος πραγματικός τρόπος για να μάθεις εάν έχεις κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, είναι να μιλήσεις με τον/την γιατρό σου. Φρόντισε επίσης να κρατάς ένα ημερολόγιο τροφίμων, εάν υποψιάζεσαι ότι το φαγητό είναι ο ένοχος του φουσκώματός σου. Ένα ημερολόγιο τροφίμων θα βοηθήσει και τον γιατρό σου να εξαλείψει πιθανές προβληματικές τροφές και να εντοπίσει γρήγορα μια λίστα με απαγορευτικές επιλογές.