CELEBRITIES

30 διάσημες γυναίκες, Ελληνίδες και μη, που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την έμφυλη βία που έζησαν

Η Rihanna είναι μία από τις πιο διάσημες γυναίκες στον πλανήτη που βίωσε την σωματική κακοποίηση και μίλησε γι' αυτήν. Invision/AP, File Evan Agostini

Υποθέτω ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί περίπου στα 1900 θα πίστευαν ότι ο κόσμος του 2020 θα ήταν εντελώς διαφορετικό. Οι άνθρωποι θα είχαν προοδεύσει όχι μόνο επιστημονικά και τεχνολογικά αλλά και σε ό,τι αφορά τη συνείδηση και τη συνύπαρξή τους. Η βία δεν θα έπρεπε να έχει θέση σε μια προηγμένη κοινωνία. Κι όμως το ημερολόγιο γράφει 25 Νοεμβρίου 2020 κι είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Και ακόμα όπως θα έχεις διαπιστώσει καμία εξάλειψη δεν βλέπουμε. Η έμφυλη βία είναι εδώ.

Ο κύκλος της σιωπής απέναντι στην έμφυλη βία δείχνει να σπάει λίγο πιο εύκολα απ’ ό,τι σε περασμένες δεκαετίες. Οι γυναίκες ενημερώνονται περισσότερο, είναι πιο έτοιμες να αναγνωρίσουν τη βία και να προσπαθήσουν να σπάσουν τον κλοιό της. Κάποιες διάσημες γυναίκες έχουν λειτουργήσει ήδη ως παραδείγματα για να δείξουν στις υπόλοιπες ότι δεν είναι μόνες. Και ότι δεν είναι οι μόνες που τους συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η βία κατά των γυναικών κάνει μόνο μία διάκριση. Δεν τη νοιάζει το στάτους των γυναικών που πλήττει, δεν την ενδιαφέρει η διασημότητά τους, δεν δίνει δεκάρα για τα επιτεύγματά τους. Η μόνη διάκριση της είναι αυτή που αφορά το φύλο τους. Η έμφυλη βία «διακρίνεται από τις άλλες μορφές βίας καθώς πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις κοινωνικής ισχύος/εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος τους», όπως αναφέρει το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα.

Οι τύποι και οι μορφές της έμφυλης βίας

«Σύμφωνα με τους διεθνώς αναγνωρισμένους ορισμούς της έμφυλης βίας (GBVIMS), οι βασικοί τύποι της είναι τέσσερις: Σεξουαλική, Σωματική, Ψυχολογική και Οικονομική βία», αναφέρει το κέντρο Διοτίμα. Οι μορφές που παίρνει αυτή η βία είναι πολλές.

Λεκτική, σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking, σεξουαλική εκμετάλλευση, οικονομική βία και άλλα, εξίσου δυσάρεστα, εξίσου σοκαριστικά. Μπορούν να συμβούν στην κάθε μία από εμάς, όσο ο κόσμος μας παραμένει άνισος. Αν είχαμε πειστεί βλέπεις ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα, ο όρος έμφυλη βία δεν θα είχε το ίδιο αντίκρισμα. Δεν θα είχε τον ίδιο τεράστιο αριθμό θυμάτων.

Αυτές οι διάσημες γυναίκες (χωρίς να περιλαμβάνονται τα θύματα του Harvey Weinstein, ή οι γυναίκες που κατηγορούν τον Donald Trump για σεξουαλικές επιθέσεις και πόσες ακόμα) είναι μόνο κάποιες που έπεσαν θύματα έμφυλης βίας από τους ανθρώπους που είχαν τον ρόλο του συντρόφου στη ζωή τους, από ανθρώπους στο εργασιακό ή κοινωνικό τους περίγυρο η παρακολούθησαν πρόσωπα του περιβάλλοντός τους να δέχονται βία. Απλά και μόνο επειδή ήταν γυναίκες.

Rihanna

έμφυλη βία O Chris Brown και η Rihanna το 2012. Η Rihanna εκανε καιρό να απεμπλακεί από αυτή τη σχέση. / AP Photo / Alex Gallardo
O Chris Brown και η Rihanna το 2012. Η Rihanna εκανε καιρό να απεμπλακεί από αυτή τη σχέση.

Ίσως η πιο διάσημη περίπτωση κακοποίησης μέσα σε σχέση είναι αυτή της Rihanna και του ξυλοδαρμού που είχε υποστεί τo 2009 από τον πρώην σύντροφό της, Chris Brown. H επίθεση είχε συμβεί μέσα σε μία Lamborgini τη νύχτα πριν την απονομή των Grammys εκείνη τη χρονιά.

«Δεν είναι ένα θέμα απο αυτά που κρύβεις κάτω από το χαλί, οπότε δεν μπορώ να το προσπεράσω σαν να μην ήταν τίποτα ή να μη το πάρω σοβαρά» έλεγε στο Vanity Fair το 2015 η διάσημη τραγουδίστρια. «Για εμένα και για τον καθένα που έχει γίνει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, κανείς δεν θέλει να το θυμάται. Κανείς δεν θέλει ούτε να το παραδεχτεί. Οπότε το να μιλήσω γι’ αυτό όχι μία αλλά 200 φορές είναι κάτι που το αντιλαμβάνομαι ως τιμωρία. Δεν νιώθω άνετα με αυτό», είπε η Rihanna.

Τάμτα

Η τραγουδίστρια έχει μιλήσει στο παρελθόν για την εμπειρία κακοποίησης που είχε βιώσει σε παλιότερη σχέση της. «Είχα πέσει στο παρελθόν θύμα ψυχολογικής βίας μέσα στη σχέση μου. Έχω νιώσει το φόβο να θέλω να ξεφύγω από μια κατάσταση και να μην μπορώ. Καταλάβαινα ότι αυτή η σχέση δε μου ταίριαζε, ότι ήταν λάθος, αλλά επειδή ήμουν αρκετά μικρή χρειάστηκε να περάσει χρόνος ώστε να τα βρω με τον εαυτό μου και να συνειδητοποιήσω τι μου συνέβαινε. Μόλις το κατάλαβα, πάτησα γερά στα πόδια μου και πήρα τα μέτρα που χρειαζόταν να πάρω», είχε πει χαρακτηριστικά.

Kim Kardashian

Σε δικαστικά έγγραφα μετά το διαζύγιό της είχε αποκαλυφθεί ότι η Kim Kardashian είχε πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Η reality TV star είχε κατηγορήσει τον πρώτο σύζυγό της, Damon Thomas, ότι την είχε γρονθοκοπήση λέγοντάς της ότι χρειαζόταν να υποστεί λιποαναρρόφηση. Την είχε χτυπήσει επανειλλημένα και απαιτούσε να ξέρει κάθε της κίνηση. Η Kim Kardashian παντρεύτηκε τον Thomas όταν ήταν 19 ετών το 2000. Τον 2003 χώρισαν.

Άννα Βίσση

Στην Athens Voice είχε μιλήσει την περίοδο που ετοιμαζόταν να πρωταγωνιστήσει στις «Καμπανες του Edelweiss» για την βία που είχε υποστεί σε σχέση της η Άννα Βίσση. «Σε μία από τις σχέσεις ένιωσα τον τρόμο. Κατέληξε να είναι επικίνδυνη για τη σωματική και την ψυχική μου ακεραιότητα. Από ένα σημείο και μετά παρέμενα καταστρώνοντας το σχέδιο απόδρασης, πώς θα καταφέρω να αποδιώξω το φόβο και να φύγω. Είχα φτάσει σ’ εκείνο το σημείο που δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου. Ούτως ή άλλως η ‘αλλοτρίωση’ αυτή συμβαίνει και όταν σε μια σχέση το ‘θέλω να είμαι εδώ’ το αντικαθιστά το ‘δεν μπορώ να φύγω’. Μου έχει συμβεί δύο με τρεις φορές», είχε πει χαρακτηριστικά.

Mariah Carey

έμφυλη βία Η Mariah Carey τη μέρα που ξεκίνησε ο εφιαλτικός γάμος της με τον Tommy Mottola το 1993. / AP Photo / Mike Alexander
Η Mariah Carey τη μέρα που ξεκίνησε ο εφιαλτικός γάμος της με τον Tommy Mottola το 1993.

Στον πρώτο της γάμο με τον Tommy Mottola, ο οποίος ήταν και manager της, η Mariah Carey είχε χάσει κάθε έλεγχο της ζωής της. «Νομίζω ότι όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, νιώθεις εγκλωβισμένη. Το να βγω από αυτήν ήταν δύσκολο γιατί είχαμε μια ένωση που δεν ήταν απλά ένας γάμος, αλλά μία επιχείρηση όπου ο άλλος άνθρωπος είχε τον έλεγχο της ζωής μου» είχε πει. Στην αυτοβιογραφία της “The Meaning of Mariah Carey” αποκάλυψε ότι ο πρώτος σύζυγός της κάποια στιγμή την απείλησε με μαχαίρι, ενώ το ιστορικό της κακοποίησής της είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα.

Όπως ανέφερε η Mariah Carey μεγάλωσε σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον όπου ο αδερφός της Morgan κακοποιούσε σωματικά τη μητέρα τους, ενώ η αδερφή της Alison τη νάρκωνε και είχε προσπαθήσει να την εκδώσει σε δικούς της συντρόφους.

Ναταλία Δραγούμη

Η ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά για τα δύο περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που είχε βιώσει. «Αρκετές φορές έχω νιώσει άβολα στον χώρο της δουλειάς από σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και με περίεργες προτάσεις. Όμως θα σου πω κάτι: την πρώτη σεξουαλική παρενόχληση τη δέχτηκα όταν πήγαινα στο σχολείο, στα 12, από φιλικό πρόσωπο της οικογένειάς μου, και άλλη μία στα 15, από φίλο μου που ήταν μεγαλύτερός μου. Στη δεύτερη, μάλιστα, περίπτωση ένιωσα πιο έντονα την πίεση, ήταν πιο επιθετικός», είχε πει στο περιοδικό You.

Η Ναταλία Δραγούμη είχε αποκαλύψει το περιστατικό που συνέβη στα 12 της χρόνια στους γονείς της. «Εγινε χαμός, γιατί ήταν φίλος της οικογένειας που έμπαινε στο σπίτι μας. Από τότε δεν του μίλησε ποτέ κανείς. Δεν πήγαμε στην Αστυνομία. Τώρα, αν βάλω τον εαυτό μου στη θέση της κόρης μου, μου έρχεται να πάω να τον σκοτώσω», είχε πει χαρακτηριστικά.

Reese Witherspoon

Μπορεί να είναι πρότυπο γυναικείας δύναμης και αλληλεγγύης αλλά οι σχέσεις της δεν ήταν πάντα ισότιμες. Η Reese Witherspoon είχε αναφέρει σε συνέντευξή της στην Oprah Winfrey ότι έχει υπάρξει σε μια κακοποιητική σχέση όταν ήταν νέα. «Τράβηξα μια γραμμή και γύρισε το μυαλό μου και ήξερα ότι θα είναι πολύ δύσκολο αλλά δεν μπορούσα να συνεχίσω. Το να βγαίνεις από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι εύκολο γιατί σε γεμίζουν με αμφιβολίες για τον εαυτό σου, ειδικά αν κάποιος σου καταστρέφει την αυτοπεποίθηση. Δεν είχα αυτοπεποίθηση. Τώρα είμαι διαφορετικός άνθρωπος», σημείωνε η Reese Witherspoon.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός δεν κατονόμασε τον άνδρα που της κατέστρεφε την αυτοπεποίθηση. Ωστόσο από τα 23 της ήταν παντρεμένη με τον Ryan Philippe, τον οποίο κατηγόρησε αργότερα μία πρώην σύντροφός του για ενδοοικογενειακή βία.

Δέσποινα Μοιραράκη

έμφυλη βία Η Δέσποινα Μοιραράκη βίωσε τη βία στον πρώτο της γάμο. / Papadakis Press
Η Δέσποινα Μοιραράκη βίωσε τη βία στον πρώτο της γάμο.

Για τις δύσκολες στιγμές που είχε περάσει στον πρώτο της γάμο είχε μιλήσει σε συνέντευξή της στο περιοδικό “You” η επιχειρηματίας Δέσποινα Μοιραράκη. «Με τον πρώτο μου σύζυγο έζησα την βία, τον ανταγωνισμό και την ταπείνωση σε μία σχέση. Επειδή πέρασα πολλά, υπάρχει ένας τραυματισμός που έχει επουλωθεί. Αν το ανοίξεις, όμως, πάλι τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ξανακλείσει. Επειδή, λοιπόν, έχω πληγωθεί πάρα πολύ, τιμωρηθεί και βασανιστεί φροντίζω να αυτοπροστατεύομαι στις σχέσεις μου. Δεν αντέχει η ψυχή μου ούτε ένα χιλιοστό από τα ίδια και γι’ αυτό αποφεύγω όσα μπορεί να με στεναχωρήσουν», είχε πει χαρακτηριστικά.

Christina Aguilera

Μάρτυρας ενδοοικογενειακής βίας ήταν σε μικρή ηλικία η Christina Aguilera. «Είναι ένα θέμα για το οποίο όλοι προτιμούν να σιωπούν. Δεν αρέσει σε όλους να το έχουν σαν παράσημο και να μιλούν γι΄ αυτό. Κάνει πολλούς να αισθάνονται άβολα και περιλαμβάνει πολύ ντροπή. Αλλά ακριβώς γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για εμένα να περιγράφω την αλήθεια μου και να βοηθώ τους άλλους να βρουν τη δική τους και μαζί την ελπίδα τους σε απελπιστικές καταστάσεις» είχε πει στο Us Weekly η τραγουδίστρια.

Οι εμπειρίες που έζησε βλέποντας τον πατέρα της να χτυπά τη μητέρα της περιγράφονται στο τραγούδι της “I’m Ok”.

Κατερίνα Στανίση

έμφυλη βία H Κατερίνα Στανίση έχει παραχωρήσει συνέντευξη και στο Ladylike για την ενδοοικογενειακή βία που υπέστη. / Papadakis Press
H Κατερίνα Στανίση έχει παραχωρήσει συνέντευξη και στο Ladylike για την ενδοοικογενειακή βία που υπέστη.

«Έχω φάει πάρα πολύ ξύλο . Τόσο πολύ που να έρχομαι σε αφασία και να μου ρίχνουν ορό για να συνέλθω», είχε πει κάποτε στην Αυτοψία του Αντώνη Σρόιτερ, η Κατερίνα Στανίση. Όπως παραδεχόταν έχει βιώσει καταστάσεις σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας σε παραπάνω από μία σχέσεις της. Όπως εξήγησε στο Ladylike το 2018 ο λόγος που μίλησε δημόσια ήταν για να περάσει τα δικά της μηνύματα στις γυναίκες. «Εδώ βλέπετε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να ξεφύγουν από τέτοιες καταστάσεις. Βιάζονται, γιατί ο βιασμός δεν είναι μόνο σεξουαλικός, είναι και λεκτικός και ψυχολογικός», σημείωνε η Κατερίνα Στανίση. ««Γυναίκες, ψηλά το κεφάλι. Αυτό έχω να πω εγώ. Από την ανισότητα ξεκινούν όλα, από το πώς είμαστε μαθημένοι», κατέληγε η τραγουδίστρια.

Viola Davis

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός είχε μιλήσει σε εκδήλωση του “Rape Foundation” για τις εμπειρίες της οικογένειάς της σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση. «Εγώ, η μαμά μου, οι αδερφές μου, η φίλη μου Rebecca, η παιδική μου φίλη έχουμε όλες κάτι κοινό. Είμαστε όλες επιζώντας της σεξουαλικής βίας που αντιμετωπίσαμε η καθε μία με έναν τρόπο και μορφή», είχε πει.

Charlize Theron

Η Charlize Theron πήρε την τραγωδία της παιδικής της ηλικίας και την έκανε ακτιβισμό. Έχει ιδρύσει δύο κέντρα βοήθειας θυμάτων βιασμού ενώ πρι πρόσφατα δημιούργησε την #TogetherForHer, μια πρωτοβουλία κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Η Charlize Theron μεγάλωσε κοντά σε έναν αλκοολικό, κακοποιητικό πατέρα και ήταν μάρτυρας όταν η μητέρα της σε αυτοάμυνα τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. «Αυτή ήταν ολόκληρη η παιδική μου ηλικία. Το τραύμα μου», είχε πει το 2017 στους New York Times. «Ήξερα μόνο μία του πλευρά, και αυτή ήταν η αλκοολική του πλευρά. Ήταν μία απελπιστική κατάσταση. Η οικογένειά μας είχε εγκλωβιστεί σε αυτήν. Και η καθημερινή αβεβαιότητα του να ζεις με έναν εξαρτημένο είναι κάτι που ενσωματώνεις για όλη σου τη ζωή, είναι κάτι παραπάνω από ένα μεμονωμένο περιστατικό που έγινε ένα βράδυ», είχε πει για τον πατέρα της και τη βία η ηθοποιός.

Μάρω Λύτρα

έμφυλη βία Η Μάρω Λύτρα έχει παραδεχτεί ότι έχει ζήσει τη βία σε σχέση της. / Papadakis Press
Η Μάρω Λύτρα έχει παραδεχτεί ότι έχει ζήσει τη βία σε σχέση της.

Στην εκπομπή “TV Weekend” είχε ανοιχτεί για την εμπειρία της ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας η Μάρω Λύτρα. «Δέχτηκα αρκετά πράγματα σε σχέσεις μου τα οποία δεν θα τα δεχόμουν τώρα. Έχω περάσει από σχέση που είχε ξύλο. Μου ʽχει τύχει να με χτυπάνε.” Και συνεχίζει: “Τα εξωτερικά σημάδια φεύγουν, τα εσωτερικά είναι πιο δύσκολα. Σε τρώνε αυτές οι καταστάσεις. Μια γυναίκα δεν μπορεί να αρέσκεται στην κατάσταση αυτή, απλά δεν ξέρει πως να βγει από αυτή τη σχέση, πως να φύγει. Ευτυχώς βρήκα τον τρόπο να βγω από αυτή τη σχέση και βγήκα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Halle Berry

Ακτιβίστρια κατά της ενδοοικογενειακής βίας είναι και η Halle Berry, που συνεργάζεται με την σχετική οργάνωση Jenesse Center. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός όχι απλά έχει υπάρξει μάρτυρας της ενδοοικογενειακής βίας αλλά την έχει επίσης δεχτεί αργότερα στη ζωή της.

«Έβλεπα τη μητέρα μου ξυλοκοπημένη πολλά χρόνια στη ζωή μου και ένιωθα αβοήθητη. Ήξερα ότι ήθελε περισσότερο από κάθε τι οι κόρες της να τη δουν ως μία δυνατή γυναίκα, αλλά δεν είχε κανένα τρόπο να το πετύχει κι αυτό μου ράγιζε την καρδιά. Έμεινε υπερβολικά πολύ και τα παιδιά της, εγώ και η αδερφή μου είδαμε υπερβολικά πολλά. Έχω υποστεί τη βλάβη του να είμαι ένα παιδί σε περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας», είχε πει χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της Jenesse Center η ηθοποιός.

Η ίδια αργότερα βίωσε τη βία από έναν «γνωστό άνδρα στο Hollywood» όπως είχε πει. «Υποτιμούσα τον εαυτό μου και πίστευα ότι δεν αξίζω. Διάλεγα συντρόφους που μιμούνταν την συμπεριφορά του πατέρα μου. Μόνο όταν βρέθηκα σε μία βίαιη κατάσταση με αίματα στο ταβάνι του διαμερίσματός μου και να έχω χάσει το 80% της ακοής μου στο ένα αυτή συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να σπάσω τον κύκλο», τόνιζε.

Τόνια Σωτηροπούλου

Στην εκπομπή «Συν Γυναιξί» της ΕΡΤ έκανε τη δική της εξομολόγηση η Τόνια Σωτηροπούλου σε σχέση με την σεξουαλική παρενόχληση. «Μου έχει συμβεί μια φορά. Όταν ήμουν 18 χρονών, ήταν η πρώτη φορά που έκανα ένα μικρό πέρασμα σε μια σειρά ελληνική. Ήμουν 18, τότε, αυτός 54 και είχαμε πει ένα γεια και ένα χάρηκα. Όταν τελείωσε το γύρισμα, πήγα στο καμαρίνι να αλλάξω για να φύγω, πάω να πάρω την τσάντα μου, μπαίνει μέσα και πάει να με φιλήσει. Κάνω “ώπα”», είπε η ηθοποιός.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι τι σιχαμένο και τρομακτικό είναι αυτό που κάνει. Από που το πήρε αυτό το vibe γιατί δεν μιλήσαμε καν. Με ποιο δικαίωμα αλλά και μήπως έκανα εγώ κάτι; Του λέω όχι και το χειρότερο είναι ότι συνεχίζει και μου λέει, “Σου ζητώ χίλια συγνώμη απλά οι περισσότερες κοπέλες στην ηλικία σου που είναι ηθοποιοί, ξέρεις”. Επειδή δηλαδή αυτός ήταν γνωστός θα γινόταν κάτι και μετά θα με βοηθούσε κάπως. Ήταν συζήτηση ενός λεπτού», συμπλήρωσε.

Lady Gaga

Η τραγουδίστρια και μουσικος έχει μιλήσει δημόσια το 2014 για το γεγονός του βιασμού που βίωσε στα 19 της χρόνια. Ως θύμα σεξουαλικής βίας η Lady Gaga είχε πει: «Οταν έχεις περάσει ένα τραύμα σαν αυτό, δεν σημαίνει πως οι συνέπειες είναι άμεσες. Κάποιοι άνθρωποι το ξαναζούν μέσα στα χρόνια. Υποφέρουν όχι μόνο από συναισθηματικό και ψυχικό πόνο, αλλά και σωματικό, ως αποτέλεσμα του βιασμού ή του τραυματισμού».

Η Lady Gaga κατέφυγε στην ψυχοθεραπεία ενώ πάσχει από Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες μετά τον βιασμό της.

Άντζελα Δημητρίου

έμφυλη βία Η Άντζελα Δημητρίου έχει μιλήσει για την βία που δέχτηκε από σύντροφό της και την άμεση αντίδρασή της. / Papadakis Press
Η Άντζελα Δημητρίου έχει μιλήσει για την βία που δέχτηκε από σύντροφό της και την άμεση αντίδρασή της.

«Υπήρξε άντρας που με κακοποίησε, αλλά το μετάνιωσε πολύ πικρά», εξομολογήθηκε στο περιοδικό «Down Town Κύπρου» η Άντζελα Δημητρίου.«Ξέρεις εκείνη την παροιμία που λέει “η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει”; Εγώ τον “χτύπησα” με τα λόγια μου και νομίζω ότι τον πόνεσα πολύ. Και εννοείται ότι δεν έμεινα εκεί! Πήγα στην αστυνομία, υπέβαλα μήνυση, άσχετα αν μετά την απέσυρα. Δεν με είδε ποτέ ξανά από τότε.», συμπλήρωνε η τραγουδίστρια. Το περιστατικό αυτό το βίωσε σε ηλικία 30 ετών.

Madonna

20 ετών ήταν η Madonna το 1979 όταν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Εκεί έπεσε θύμα βιασμού. «Τον πρώτο χρόνο, βρέθηκα αντιμέτωπη με απειλή όπλου . Με βίασαν στην οροφή ενός κτιρίου με ένα μαχαίρι στην πλάτη μου και μου έκλεψαν το διαμέρισμα τρεις φορές. Δεν ξέρω γιατί», είχε πει χαρακτηριστικά στο Harper’s Bazaar το 2013.

Μαίρη Λίντα

έμφυλη βία Η Μαίρη Λίντα έχει μιλήσει ανοιχτά για την ενδοοικογενειακή βία που έζησε στον δεύτερο γάμο της. / Papadakis Press
Η Μαίρη Λίντα έχει μιλήσει ανοιχτά για την ενδοοικογενειακή βία που έζησε στον δεύτερο γάμο της.

Μπορεί στο πάλκο οι άνθρωποι να την αποθέωναν, μπορεί η δισκογραφία να της χάριζε επιτυχίες αλλά η Μαίρη Λίντα έχει βιώσει τη βία από τον δεύτερο σύζυγό της, Αλέξανδρο Θεοχάρη, όπως είχε αποκαλύψει στο περιοδικό “Εγώ” «Ειδικά ο δεύτερος σύζυγός μου, ήταν σκληρός μαζί μου. Έφυγα. Είχα τη δύναμη, όμως, γιατί είχα ένα “χρυσό βραχιόλι” στο χέρι μου, τη δουλειά μου. Είπα: “Δεν έχω ανάγκη. Γιατί να κάθομαι να δέχομαι αυτό τον εξευτελισμό;” Δεν γίνεται να τρως ξύλο για το τίποτα. Δεν είμαστε ζώα. Με κακοποιούσε κάθε τρεις και λίγο. Έφυγα και μεγάλωσα το παιδί μου με αξιοπρέπεια», είχε πει η σπουδαία τραγουδίστρια.

Amber Heard

Ο Johnny Depp και η Amber Heard πολύ πριν το διαζύγιο και τις μηνύσεις περί ενδοοικογενειακής βίας. / Invision/AP / Matt Sayles
Ο Johnny Depp και η Amber Heard πολύ πριν το διαζύγιο και τις μηνύσεις περί ενδοοικογενειακής βίας.

Μπορεί και ο Johnny Depp να την κατηγορεί για ενδοοικογενειακή βία και η αλήθεια να μην είναι ακόμα ξεκάθαρη αλλά η βία ήταν ο λόγος που η Amber Heard κατέθεσε αίτηση διαζυγίου τον Μάιο του 2016. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους απευθύνθηκε στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μέσω επιστολής της στο περιοδικό Porter.

«Δεν είσαι μόνη. Μπορεί να υποφέρεις μόνη πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά δεν είσαι μόνη. Πρέπει να το ξέρεις αυτό. Θέλω να σου θυμήσω τη δύναμή σου, μία δύναμη που πολλαπλασιάζεται από τις γυναίκες που στέκονται σιωπηλές πίσω σου. Μια αλήθεια που επέτρεψε σε εμένα να σπάσω τις πόρτες πίσω από τις οποίες βρισκόμουν» είπε μεταξύ άλλων.

Κατερίνα Τσάβαλου

έμφυλη βία Η Κατερίνα Τσάβαλου είναι μία από τις Ελληνίδες ηθοποιούς που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, μία από τις μορφές της έμφυλης βίας. / Papadakis Press
Η Κατερίνα Τσάβαλου είναι μία από τις Ελληνίδες ηθοποιούς που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, μία από τις μορφές της έμφυλης βίας.

Η σεξουαλική παρενόχληση ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης της Κατερίνας Τσάβαλου κατά τη συνέντευξή της στην εκπομπή «Πάμε Δανάη». «Έχω υποστεί κι εγώ. Ποιος δεν έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση; Εγώ θα ήθελα στην Ελλάδα, να κάνουμε ένα κίνημα #MeToo, όπως αυτό του εξωτερικού. Εδώ μένουμε στο “άσε μωρέ μην το πεις”. Και τα συζητάμε όλοι πίσω και μπροστά δεν λέμε τίποτα. Νομίζω ότι φοβόμαστε», είχε πει χαρακτηριστικά η ηθοποιός.

Gabrielle Union

Η ηθοποιός έχει πέσει θύμα βιασμού υπό την απειλή όπλου όταν δούλευε σε ένα κατάστημα παπουτσιών. «Δεν είχα καταλάβει πόσο μεγάλη ανάγκη ήταν για τόσους ανθρώπους απλά να μοιραστούν την εμπειρία τους, να έχουν κάποιον να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους πει “Σε πιστεύω”», είχε πει για τη δύναμη που πρόσφερε σε άλλους μέσω της αυτοβιογραφίας της “We’ re going to need more wine”.

Λάουρα Νάργες

Στο περιοδικό You είχε μιλήσει η Λάουρα Νάργες για τα τραύματα που της είχε αφήσει μία σχέση της στο παρελθόν. «Δέχτηκα σωματική βία σε σχέση μου και δεν έφυγα. Νομίζω δεν είναι μόνο η αγάπη αλλά και η συνήθεια γιατί πιστεύεις ότι: ήταν η πρώτη φορά, ίσως ήταν και η τελευταία! και θα σταματήσει αυτό. Πιστεύω ότι οι γυναίκες ζουν με αυτή την ελπίδα. Αλίμονο, δεν τις κατηγορώ καθόλου, αλλά αν έχει γίνει μία φορά θα ξαναγίνει σίγουρα και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη», εξηγούσε η Λάουρα Νάργες.

Tina Turner

έμφυλη βία Η Tina και ο Ike Turner στη σκηνή το 1966. Ο Ike Turner πέθανε το 2007. / AP Photo, File
Η Tina και ο Ike Turner στη σκηνή το 1966. Ο Ike Turner πέθανε το 2007.

«Η ζωή μας μαζί καθορίστηκε από την κακοποίηση και τον φόβο». Με αυτά τα λόγια η Tina Turner περιγράφει τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της Ike Turner στο βιβλίο της “Love Story”. Στον γάμο της η Tina Turner δέχτηκε σεξουαλική και σωματική κακοποίηση. Σύμφωνα με όσα περιγράφει στο βιβλίο της, την είχε κάψει, της είχε σπάσει τη μύτη και της μαύριζε τα μάτια σε εξαιρετική συχνότητα. Η ίδια προέτρεπε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να απεμπλακούν από τη βία, σημειώνοντας: «Τίποτα δεν θα είναι χειρότερο από αυτό που βιώνεις τώρα. Αν σηκωθείς να φύγεις, αν αναγεννηθείς από τις στάχτες σου η ζωή θα ανοιχτεί και πάλι μπροστά σου».

Χριστίνα Σάλτη

Στην εκπομπή “The 2Night Show” βρέθηκε πολύ πρόσφατα η τραγουδίστρια Χριστίνα Σάλτη. Όπως παραδέχτηκε έχει βιώσει την ενδοοικογενειακή βία παρότι η ίδια δεν ήταν το θύμα της. Η μητέρα της ήταν εκείνη που έπεφτε θύμα βίας από τον πατέρα της. Κι η μικρή Χριστίνα ήταν ο μάρτυρας της βίας. «Δεν έχω υποστεί εγώ την βία, το έβλεπα. Καταρχάς μίλησα για αυτό γιατί είχε βγει μια γραμμή στήριξης και είπα ότι κι εγώ είμαι έτοιμη να το πω γιατί δεν το έλεγα παλιότερα σε καμία περίπτωση. Η μαμά μου παλιά δεν ήθελε να το λέω. Η μαμά μου είναι σαν κι εμένα πολύ ανοιχτός άνθρωπος αλλά δεν θέλαμε να το δημοσιοποιήσουμε», είχε πει στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Evan Rachel Wood

Στο περιοδικό Rolling Stone μίλησε η Evan Racher Wood για τα δύο περιστατικά βιασμού που έχει βιώσει. Η πρώτη φορά ήταν από σύντροφό της. Η δεύτερη από τον ιδιοκτήτη ενός μπαρ. «Δεν πιστεύω ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν σιωπηλοί», είχε πει.

Δέσποινα Ολυμπίου

έμφυλη βία Η Δέσποινα Ολυμπίου έχασε τη δουλειά της μετά από περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης. / Papadakis Press
Η Δέσποινα Ολυμπίου έχασε τη δουλειά της μετά από περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση και αρκετά έντονη. Αιφνιδιάστηκα. Αλλά έγινε σε ηλικία που δεν είχα το θάρρος να αντιδράσω έντονα. Έγινε όταν ήμουν σε ηλικία 19 ετών από ένα πρόσωπο που δεν το περίμενα κι έχασα και τη δουλειά μου γι’ αυτό», εξομολογήθηκε πρόσφατα η Δέσποινα Ολυμπίου στην εκπομπή Love It.

Tyra Banks

Ψυχολογική βία υπέστη σε σχέση της όταν ήταν στα 20 της, η Tyra Banks. «Ποτέ δεν με χτύπησε αλλά θα έλεγα ότι χτυπούσε το πνεύμα μου, την συναισθηματική μου υγεία κάθε μέρα. Ήταν δεξιοτέχνης στο να είναι χαρούμενος και καλός με όλους, ενώ ψιθύριζε αρνητικά πράγματα σε μένα. Έμεινα γιατί πίστευα ότι αν έφευγα και δεν άλλαζε και δεν μου φερόταν όπως μου άξιζε, τότε εγώ θα ήμουν αποτυχημένη», είχε περιγράψει στην Oprah Winfrey. Τελικά η ίδια κατάφερε να «ξυπνήσει» λέγοντας στον εαυτό της «Tyra ποια είσαι; Τι κάνεις; Φύγε από εδώ».

Πηνελόπη Αναστασοπούλου

«Ακόμα και στην σεξουαλική παρενόχληση δεν σημαίνει ότι ο άλλος πρέπει να σε αγγίξει, μπορεί να πει κάτι που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση. Εγώ απαντώ. Εμένα δε με έχει στριμώξει κανένας αλλά με έχει φέρει σε δύσκολη θέση αρκετές φορές πολύ γνωστός άνθρωπος, ο οποίος το έχει σαν παράλληλο επάγγελμα αυτό και δεν είναι μόνο ένας, είναι μια ολόκληρη γενιά που λειτουργεί έτσι αστειευόμενοι», σημείωνε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

«Μπορεί να γίνεται στενό μαρκάρισμα και πόλεμος. Φτάνει με το να καλύπτουμε ανθρώπους που δεν πρέπει γιατί είναι εγκληματικό. Είμαι υπέρ του να ξεμπροστιάζονται άνθρωποι που πρέπει να ξεμπροστιαστούν», συνέχιζε για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Duffy

H Duffy σόκαρε το κοινό το 2020 αποκαλύπτωντας ότι έπεσε θύμα απαγωγής και βιασμού. / AP Photo / Danny Moloshok
H Duffy σόκαρε το κοινό το 2020 αποκαλύπτωντας ότι έπεσε θύμα απαγωγής και βιασμού.

To 2020 η Duffy έδωσε την πιο σοκαριστική απάντηση στην ερώτηση: «Μα που χάθηκε αυτό το κορίτσι;». «Πολλοί αναρωτιέστε τι μου συνέβη και γιατί εξαφανίστηκα. Ένας δημοσιογράφος κατάφερε να με βρει το καλοκαίρι που πέρασε και αισθάνθηκα φοβερά που μπόρεσα να μιλήσω τελικά. Η αλήθεια είναι πως είμαι καλά τώρα και ασφαλής. Με νάρκωσαν, με βίασαν και με κράτησαν αιχμάλωτη για μέρες», είπε μέσω ανάρτησης στο Instagram της η τραγουδίστρια που κατάφερε να επιβιώσει από μία απίστευτη εμπειρία βίας πολλαπλών μορφών.