ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Μαρία Ναυπλιώτου, Ζέτα Δούκα, Βασίλης Μπισμπίκης και Μαρκέλλα Γιαννάτου λένε το δικό τους ηχηρό «όχι» στη βία κατά των γυναικών

Papadakis Press

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Φέτος συμπίπτει με την αναγκαστική παραμονή μας στο σπίτι λόγω κορονοϊού. Οι νέες συνθήκες εγκλεισμού που έχει επιβάλλει η πανδημία έχουν επηρεάσει τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας. Η αύξηση των τηλεφωνημάτων στις γραμμές βοήθειας είναι η δυσάρεστη απόδειξη. Η ανάγκη για βοήθεια και ευαισθητοποίηση είναι επιτακτική.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 50 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δολοφονούνται κάθε εβδομάδα από τον νυν ή πρώην σύντροφό τους. Στην Ελλάδα από το 2011 έχουν ατύπως καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες και 27 απόπειρες, ενώ το 2020 8 γυναίκες (3 στη διάρκεια της καραντίνας), έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο.

Mε αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας απέναντι στους πολίτες και στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου, η Ζέτα Δούκα, η Μαρκέλλα Γιαννάτου και ο Βασίλης Μπισμπίκης αποδέχθηκαν αφιλοκερδώς την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων να συμμετάσχουν σε ένα απαραίτητο βίντεο- που λόγω των συνθηκών- έγινε στον χώρο τους, προκειμένου να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες γυναίκες- θύματα ενδοοικογενειακής κι έμφυλης βίας να μιλήσουν.

Στο συγκεκριμένο βίντεο οι καταξιωμένοι ηθοποιοί προτρέπουν όλους μας να μιλήσουμε, ακόμα και αν δεν συμβαίνει στην δική μας οικογένεια, στους ψυχολόγους και στους κοινωνικούς λειτουργούς που είναι διαθέσιμοι όλο το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, στο πενταψήφιο της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ., 15900.