WOMEN TODAY

Η Τόνια Σωτηροπούλου μίλησε για πρώτη φορά για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη

24MEDIA Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Είναι αλήθεια πως χρειάστηκε ένα κίνημα #MeToo να γιγαντωθεί για να μπει το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην αληθινή του διάσταση στην ευρεία δημόσια συζήτηση. Καταστάσεις που έχουμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ακούσει ή/και βιώσει, άρχισαν να συζητούνται δημόσια κι έπαψε να είναι ταμπού για τα δημόσια κυρίως πρόσωπα να παραδεχθούν ότι έχουν βρεθεί κι αυτά κάποια στιγμή στη θέση να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τέτοιες συμπεριφορές στον χώρο της δουλειάς τους και όχι μόνο. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και η Τόνια Σωτηροπούλου.

Η Τόνια Σωτηροπούλου φιλοξενήθηκε από τον Γιώργο Πυρπασόπουλο στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Συν Γυναιξί». Μιλώντας για το κίνημα #MeToo, δέχθηκε την ερώτηση αν έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ποτέ στην δουλειά της. Η ίδια με ειλικρίνεια και ψυχραιμία διηγήθηκε το περιστατικό που της συνέβη όταν ήταν 18 ετών. Ήταν η πρώτη της συμμετοχή σε ελληνική τηλεοπτική σειρά.

«Μου έχει συμβεί μια φορά. Όταν ήμουν 18 χρονών, ήταν η πρώτη φορά που έκανα ένα μικρό πέρασμα σε μια σειρά ελληνική. Ήμουν 18, τότε, αυτός 54 και είχαμε πει ένα γεια και ένα χάρηκα. Όταν τελείωσε το γύρισμα, πήγα στο καμαρίνι να αλλάξω για να φύγω, πάω να πάρω την τσάντα μου, μπαίνει μέσα και πάει να με φιλήσει. Κάνω “ώπα”», είπε η Τόνια Σωτηροπούλου.

Η Τόνια Σωτηροπούλου δεν τραυματίστηκε από αυτή την εμπειρία

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι τι σιχαμένο και τρομακτικό είναι αυτό που κάνει. Από που το πήρε αυτό το vibe γιατί δεν μιλήσαμε καν. Με ποιο δικαίωμα αλλά και μήπως έκανα εγώ κάτι; Του λέω όχι και το χειρότερο είναι ότι συνεχίζει και μου λέει, “Σου ζητώ χίλια συγνώμη απλά οι περισσότερες κοπέλες στην ηλικία σου που είναι ηθοποιοί, ξέρεις”. Επειδή δηλαδή αυτός ήταν γνωστός θα γινόταν κάτι και μετά θα με βοηθούσε κάπως. Ήταν συζήτηση ενός λεπτού», συμπλήρωσε.

Η ίδια δεν χαρακτήρισε αυτή την εμπειρία ως τραυματική, αλλά «μία εμπειρία που μου έκανε εντύπωση γιατί ήταν και πρώτη μου μέρα στην δουλειά αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ ότι “έτσι είναι γιατί έτσι λένε ότι είναι”», όπως είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το αν το ανέφερε στην παραγωγή, απάντησε ότι δεν το σκέφτηκε καν, καθώς είχε να διαχειριστεί το σοκ που υπέστη.

Όπως σημείωσε η Τόνια Σωτηροπούλου της έχει τύχει και στον δρόμο να την αγγίξουν ανάρμοστα. «Η πρώτη αντίδραση είναι ότι δεν το πιστεύω ότι έχει γίνει αυτό και πρέπει να το διαχειριστώ. Και είναι λάθος γιατί μετά είναι κάπως αργά, όχι για να τιμωρηθεί ο άλλος αλλά για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου», είπε η Τόνια Σωτηροπούλου. Η ίδια ανέφερε πώς μία φορά που έγινε μάρτυρας σε ένα τέτοιο περιστατικό στον δρόμο, στο οποίο θύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης είχε πέσει μία φίλη της, μπόρεσε να αντιδράσει άμεσα και να χειροδικήσει απέναντι στον θύτη.

Το #MeToo και η Ελλάδα

«Νομίζω ότι επειδή η βιομηχανία μας είναι μικρή και όλοι γνωρίζουν όλους, υπάρχει ένα “αυτό μην το αγγίζεις γιατί θα ταράξεις τα νερά”. Δεν πρέπει να πούμε ότι αυτός είναι σεξιστής, ούτε ότι εκείνος απειλούσε να καταστρέψει την τάδε κοπέλα και ότι δεν θα ξαναδουλέψει ποτέ αν δεν έμπαινε στη διαδικασία να ενδώσει σε αυτό που της πρότεινε εκείνος. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και στην Αμερική ήρθε αργά αυτό το μπαμ. Δεν θα έπρεπε να έχουν περάσει τόσα χρόνια. Παράλληλα με ενοχλούν και όλες οι λάθος πληροφορίες από κάποιους που ψάχνουν 5 λεπτά διασημότητας και μπορεί να διασύρουν κάποιον μόνο και μόνο για να αισθανθούν ότι κάποιος ασχολείται μαζί τους», συμπλήρωσε η Τόνια Σωτηροπούλου.

Η Τόνια Σωτηροπούλου, φέτος επέστρεψε στην ελληνική τηλεόραση μέσα από τη σειρά «Τα καλύτερα μας χρόνια», της ΕΡΤ. «Θα υποδυθώ την Αντιγόνη που είναι μητέρα ενός παιδιού, το οποίο το μεγαλώνει μόνη της. Οπότε, επειδή είναι και εποχή μεταξύ ’60 – ’75, μετακομίζει σε συγκεκριμένη συνοικία της Αθήνας και είναι κάπως δαχτυλοδεικτούμενη, καθώς ο πατέρας είναι απών», είχε αναφέρει για τον ρόλο της στην εκπομπή «ΦλΕΡΤ». «Χαίρομαι πολύ που θα συνεργαστώ με ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω. Μ’ αρέσει πολύ που θα συνεργαστώ με γυναίκα σκηνοθέτη, την Όλγα Μαλέα», σημείωνε.