ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

23 χρόνια φυλάκιση η ποινή για τον Harvey Weinstein

AP Photo John Minchillo

Από μεγαλοπαραγωγός του Hollywood, o Harvey Weinstein βρέθηκε να είναι κατάδικος για μια σειρά σεξουαλικών εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων ο βιασμός. Ο Harvey Weinstein καταδικάστηκε με ποινή 23 χρόνια φυλάκισης σε σωφρονιστικό κατάστημα της Νέας Υόρκης.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης για την ποινή που επιβάλλεται στον Harvey Weinstein εκδόθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου και αποτελεί ορόσημο για το κίνημα #MeToo. Το κίνημα είναι άλλωστε συνυφασμένο με τον Harvey Weinstein, αφού αναζωπυρώθηκε όταν ένας μεγάλος αριθμός γυναικών κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης με δράστη τον κινηματογραφικό παραγωγό.

Την καταδίκη του Harvey Weinstein υποδέχτηκαν θετικά οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και βεβαίως, πολύ περισσότερο τα θύματά του. Ο δικαστής James A. Burke που προήδευε της δίκης του Harvey Weinstein στη Νέα Υόρκη θα μπορούσε να του απαγγείλλει ποινή ακόμα και 5 ετών αλλά τα επιχειρημάτων των κατηγόρων του Weinstein τον ώθησαν να εξαντλήσει σχεδόν το περιθώριο αυστηρότητας της ποινής.

Πριν ανακοινωθεί η ποινή του Harvey Weinstein που εδώ και μέρες είχε κριθεί ένοχος μεταξύ άλλων για βιασμό, δύο από τα θύματά του πραγματοποίησαν φορτισμένες καταθέσεις για τη ζημιά που τους είχε κάνει ο Harvey Weinstein. «Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μου, καταπάτησε το σώμα μου και το προσωπικό μου δικαίωμα να αρνηθώ σεξουαλικές πράξεις», είπε μεταξύ άλλων η Miriam Haley την οποία ο Harvey Weinstein εξανάγκασε σε στοματικό έρωτα το 2006.

Η απολογία(;) του Harvey Weinstein πριν ανακοινωθεί η ποινή

Κομπιάζοντας ο Harvey Weinstein ανέφερε ότι πίστευε ότι οι σχέσεις του με τις γυναίκες ήταν συναινετικές -παρά τα όχι που είχε ακούσε- και ότι είναι πολύ μπερδεμένος με όλο αυτό που του έχει συμβεί. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές αλήθειες, αλλά έχω μετανιώσει για όλες εσάς και για όλους τους άνδρες που περνούν αυτή την κρίση», είπε. Κρίση; Δεν νομίζω ότι μπορεί να ονομαστεί έτσι ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση. «Αλήθεια νιώθω μετάνοια. Τη νιώθω βαθιά στην καρδιά μου. Προσπαθώ, προσπαθώ πραγματικά να γίνω καλύτερος άνθρωπος», πρόσθεσε.

Καλύτερος ή χειρότερος, αυτό που σίγουρα γίνεται αυτή τη στιγμή ο Harvey Weinstein είναι κατάδικος. Ο δικαστής επέβαλε 20 χρόνια για την εγκληματική επίθεση στη Miriam Haley και επιπλέον 3 χρόνια για τον βιασμό της Jessica Mann στην οποία επιτέθηκε σε ξενοδοχείο του Manhattan το 2013. Με την τελευταία διατηρούσε πολύχρονη σχέση.