ΥΓΕΙΑ

Bιταμίνη D: Τα 4 συμπτώματα που σου λένε ότι έχεις έλλειψη

Έχεις συνδέσει σίγουρα τη βιταμίνη D με τον ήλιο, διότι αυτή είναι η βασική πηγή της και παράγεται όταν το σώμα εκτίθεται σε ακτίνες UV. Ωστόσο η υπερέκθεση μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και μακροπρόθεσμα, σε σοβαρές νόσους, όπως ο καρκίνος του δέρματος. Η έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης είναι συχνό φαινόμενο και οι παρακάτω ενδείξεις είναι τα πιο κλασικά συμπτώματα.

Κρυολογείς συχνά

Αν έχεις παρατηρήσει ότι κρυολογείς ή έχεις γρίπη αρκετά συχνά, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να είναι ένα αρκετά πιθανό αίτιο. Αμέτρητες έρευνες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης με κλασικές μολύνσεις του αναπνευστικού.

Δες κι αυτό: Πώς θα καταλάβεις αν είσαι κουρασμένη ή αν βαριέσαι (και 5 tips για περισσότερη ενέργεια)

Κούραση

Αν και οι λόγοι για τους οποίους νιώθεις μία υπνηλία ή νωθρότητα είναι αμέτρητοι, υπάρχουν μελέτες που έχουν καταλήξει στο ότι η χρόνια κούραση μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη της βιταμίνης D. Πιο συγκεκριμένα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Νοτιοαμερικάνικο Περιοδικό των Ιατρικών Επιστημών, βρήκε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν κοινή στους ασθενείς με κούραση.

Εύθραυστα οστά

Όταν έχεις μειωμένη βιταμίνη D, παράγεται λιγότερο ασβέστιο που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Μία έρευνα από την Εθνική Βιβλιοθήκη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Ιατρικής τόνισε ότι η βασική επίδραση της μειωμένης βιταμίνης D, είναι η μειωμένη πυκνότητα των οστών, τα αυξημένα κατάγματα και η μυική αδυναμία.

Μυικοί πόνοι

Εάν νιώθεις πόνο όταν πιέζεις το οστό πάνω από το στήθος ή έχεις μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη της βιταμίνης. «Οι άνθρωποι που διατρέχουν το υψηλότερο ρίσκο της έλλειψης βιταμίνης D, είναι εκείνοι που δε βγαίνουν πολύ στο φως της ημέρας, δεν τους βλέπει ο ήλιος αλλά και οι γυναίκες που φορούν συνέχεια make up», υπογραμμίζει η Δρ. Marilyn Glenville.

Οι κορυφαίες διατροφικές πηγές βιταμίνης D

Λιπαρά ψάρια

Συκώτι

Τυρί

Κρόκοι

Όστρακα

Γαρίδες

Μανιτάρια