ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 χειρότερες τροφές για το ευερέθιστο έντερο

Unsplash

To σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα, είναι μια από τις πιο συχνές καταστάσεις για την οποία οι άνθρωποι επισκέπτονται το γιατρό. Περίπου 1 στους 6 σήμερα, υποφέρει από αυτή τη διαταραχή στη λειτουργία του εντέρου.

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να παρατηρήσουν ότι ορισμένες τροφές προκαλούν δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα. Η αποφυγή ορισμένων τροφίμων, μπορεί να ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως η τακτική κίνηση του εντέρου, οι κράμπες και το φούσκωμα. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις 5 τροφές μπορεί να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ώστε να τις αποφύγεις.

Αδιάλυτες φυτικές ίνες

Οι 5 χειρότερες τροφές για το ευερέθιστο έντερο Unsplash

Οι διαιτητικές ίνες προσθέτουν όγκο στη δίαιτα και, γενικά, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα φρούτα. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα, είναι είτε αδιάλυτες, είτε διαλυτές. Τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα περιέχουν τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες, αλλά ορισμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε έναν τύπο.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συγκεντρώνονται σε φασόλια, φρούτα και προϊόντα βρώμης.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, από την άλλη συγκεντρώνονται σε προϊόντα ολικής αλέσεως και λαχανικά και μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο και το φούσκωμα.

Η ανοχή στις ίνες είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους. Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, αλλά άλλοι με IBS δεν έχουν προβλήματα με αυτές τις τροφές. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένα άτομα που έχουν IBS.

Όσπρια

Τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια είναι γενικά μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, αλλά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας. Περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, που είναι ανθεκτικές στην πέψη από τα ένζυμα του εντέρου. Ενώ τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα, αυξάνουν επίσης τα αέρια, το φούσκωμα και τις κοιλιακές κράμπες. Το μούλιασμα τους όλη τη νύχτα και μετά το ξέπλυμα πριν το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να τα αφομοιώσει πιο εύκολα.

Οι τροφές που επιδεινώνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκεται σε δημητριακά όπως η σίκαλη, το σιτάρι και το κριθάρι, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα άτομα με IBS. Αρκετά άτομα έχουν μια σοβαρή ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη, γνωστή ως κοιλιοκάκη. Άλλοι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη γλουτένηΑυτές οι καταστάσεις έχουν κοινά συμπτώματα με το IBS. Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερα προϊόντα χωρίς γλουτένη έρχονται στην αγορά. Εάν δεν μπορείς χωρίς πίτσα, ζυμαρικά, κέικ ή μπισκότα, μπορείς πάντα να τα αντικαταστήσεις με επιλογές χωρίς γλουτένη.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με IBS για διάφορους λόγους. Πρώτον, πολλά είδη γαλακτοκομικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Η μετάβαση σε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά της σπαστικής κολίτιδας.

Δεύτερον, πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αναφέρουν ότι το γάλα είναι έναυσμα για τα συμπτώματά τους, αν και δεν είναι σαφές εάν τα άτομα με IBS είναι πιο πιθανό να έχουν πραγματική δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν πρέπει να διακόψεις εντελώς την κατανάλωση γαλακτοκομικών, εστίασε σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως χόρτα, φασόλια, σαρδέλες και ξηρούς καρπούς.

Τηγανητά φαγητά

Οι τηγανιτές πατάτες και άλλα τηγανητά τρόφιμα είναι κοινά στην τυπική δυτική διατροφή. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το σύστημα για άτομα με IBS.

Το τηγάνισμα μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη χημική σύνθεση του φαγητού, καθιστώντας το πιο δύσκολο στην πέψη, γεγονός που οδηγεί σε άβολα πεπτικά συμπτώματα.