ΕΡΕΥΝΑ

Πώς θα καταλάβεις αν είσαι κουρασμένη ή αν βαριέσαι (και 5 tips για περισσότερη ενέργεια)

'Εχεις βρεθεί στο σημείο να αναρωτιέσαι αν έχεις εξοντωθεί σωματικά ή αν απλά δεν έχεις πολλή ενέργεια και βαριέσαι να κουνηθείς; Έρευνα ανακάλυψε ότι το 40% των Αμερικανών ξυπνά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας νιώθοντας κούραση. Καμιά φορά όμως μπερδεύεσαι και δεν ξέρεις προς τα πού κλίνεις. Και τα δύο όμως είναι πιθανά. Η σωματική κούραση είναι πολύ διαφορετική από την πνευματική, μας ενημερώνουν οι ψυχολόγοι και το η μία μπορεί να επηρεάσει την άλλη.

 

Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι κουρασμένη

Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους νιώθεις σωματική εξόντωση είναι η έλλειψη ύπνου και η υπερβολική άσκηση. Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολή το να φτάνεις στο σημείο να νιώθεις κούραση λόγω γυμναστικής, αλλά οι ειδικοί φυσιολογίας και άσκησης σε ενημερώνουν ότι μπορεί να το παρακάνεις αν είσαι αρχάρια και δε βάζεις όρια στην ένταση ή τη διάρκεια. Αν, έως και 3 μέρες μετά, νιώθεις μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, γρήγορους καρδιακούς παλμούς και έχεις μειωμένη όρεξη, πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα.

Δες κι αυτό: Το σύνδρομο burnout είναι και επίσημα ασθένεια. Ποια είναι τα βασικά του συμπτώματα

Αν πάλι νιώθεις κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πιθανότερο είναι ότι δεν κοιμάσαι επαρκώς, είτε σε διάρκεια είτε σε ποιότητα. Ο κακός ύπνος, σε συνδυασμό με ελλιπή διατροφή και άγχος, αρκεί για να σε κάνει να «κουτουλάς» όλη μέρα και να νιώθεις ότι έχεις στερέψει από ενέργεια. Ένα καλό tip είναι να περιορίσεις την ποσότητα της καφεΐνης.

Πώς θα καταλάβεις ότι βαριέσαι

Μία μέρα γεμάτη στρες μπορεί να σε εξασθενήσει ψυχικά και να σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε «ταραγμένο» ύπνο που δε σου επιτρέπει να έχεις ενέργεια την επόμενη ημέρα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και εκείνες οι μέρες που δεν έχεις κανένα απολύτως κίνητρο. Μπορείς να καταλάβεις αν ισχύει εάν κάνεις την παρακάτω ερώτηση στον εαυτό σου. Θα ένιωθες περισσότερη ενέργεια αν έκανες κάτι που αγαπάς αυτήν τη στιγμή. Αν η απάντηση είναι όχι, τότε μάλλον είσαι κουρασμένη.

Όταν σε πιάνει αυτό το αίσθημα, μπορείς να περπατήσεις για 5 λεπτά στον ήλιο ή να σηκωθείς από το γραφείο και να περπατήσεις στο χώρο για να «ξεπιαστείς». Μπορείς επίσης να σηκώνεσαι λίγο νωρίτερα το πρωί για να πηγαίνεις για χαλαρό περπάτημα ή για να κάνεις yoga στο σπίτι.

Διάβασε κι αυτό: 5 σοβαροί και μη προφανείς λόγοι που νιώθεις ασταμάτητη κούραση

5 tips που σε βοηθούν και στις δύο περιπτώσεις

Ύπνος: Οι ειδικοί συστήνουν να κοιμάσαι 7-9 ώρες.

Διατροφή: Φρόντισε να καταναλώνεις τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες, ενυδατώσου και μείωσε το αλκοόλ, τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές.

Άγχος: Ανακάλυψε τις τεχνικές χαλάρωσης που βοηθούν εσένα. Μπορεί να είναι ο διαλογισμός, η yoga, το διάβασμα ή μία βόλτα στη θάλασσα.

Άσκηση: Όπως προαναφέραμε, η ελαφριά άσκηση είναι πάντα βοηθητική, αρκεί να μην το παρακάνεις, ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Οι άνθρωποι στη ζωή σου: Άλλος ένας παράγοντας που ίσως αγνοείς. Μήπως είσαι σε μία σχέση που σε καταβάλει ψυχολογικά και δεν το αντιλαμβάνεσαι; Περνάς αρκετό χρόνο με εκείνους που αγαπάς και σε ηρεμούν;