ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί οι πόνοι της περιόδου είναι αφόρητα έντονοι

Οι περισσότερες γυναίκες περνάνε πολύ δύσκολα τις μέρες της περιόδου καθώς υποφέρουν από αφόρητους πόνους και κράμπες.

Η δυσμηνόρροια είναι αρκετά επίπονη και σε βγάζει εκτός προγράμματος, γιατί συνήθως χρειάζεσαι τουλάχιστον μια μέρα να μείνεις ξαπλωμένη και να ηρεμήσεις. Τι είναι αυτό όμως που σου προκαλεί αυτούς τους πόνους;

Πρόσφατη έρευνα που έγινε αποκάλυψε ότι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο προκαλείται από την οξεία φλεγμονή που ενεργοποιείται από την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) (μια πρωτεΐνη του αίματος, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται γρήγορα σε απόκριση φλεγμονής).
Για αυτό και ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τους πόνους του PMS (και της περιόδου αργότερα) είναι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η έρευνα έγινε σε 3,302 γυναίκες και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρωτεΐνη CRP συνδέεται άμεσα με τα συμπτώματα του PSM. “Τα συμπτώματα που έχουν οι περισσότερες γυναίκες, όπως κράμπες, πόνοι στην πλάτη και το στήθος, λιγούρες και φούσκωμα (αλλά όχι ο πονοκέφαλος) είναι αποτέλεσμα του αυξημένου επιπέδου της πρωτεΐνης CPR” δηλώνουν οι ερευνητές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος και ό,τι την αφορά είναι ένα από τα θέματα που έχουν ακόμα πολλά πράγματα που χρειάζεται να ανακαλυφθούν ώστε να μην υποφέρουν οι γυναίκες.