TIPS

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την κυριακάτικη μελαγχολία

Shutterstock

«Ωραία που 'ναι η Κυριακή, μα να 'ταν πιο μεγάλη». Ακριβώς αυτό φίλη μου. «Μα. Να. Ταν. Πιο. Μεγάλη». Γιατί όντως είναι ωραία η Κυριακή, αλλά δεδομένου ότι από το απόγευμα και μετά γίνεται απλά μια εξαντλητικά μίζερη παραμονή της Δευτέρας που πλησιάζει απειλητικά, όλα μαυρίζουν.

Δεν υπάρχει πιο καταραμένα μελαγχολική στιγμή της εβδομάδας από το απόγευμα της Κυριακής. Αν, δε, είναι και βροχερό είναι λες και κάνεις πρόβα για δραματικό έργο. Μπορεί να έχεις περάσει ένα συναρπαστικό Σάββατο, ένα διαφορετικό πρωινό Κυριακής με φίλους, χαμόγελα, στιγμές που κρατούσες την κοιλιά σου από τα γέλια. Αργά ή γρήγορα όμως επιστρέφεις σπίτι και πλέον ο χρόνος απλά υφίσταται για να μετρά αντίστροφα τις ώρες μέχρι το βαρύ ξύπνημα της Δευτέρας.

Φτάνει όμως με το μοιρολόι. Ας δούμε πώς θα στείλεις την μελαγχολία της Κυριακής έξω από την πόρτα. Έτσι το επόμενο Σαββατοκύριακο..

1. Κανόνισε κάτι fun για την Κυριακή, αντί για το Σάββατο

 

Αν και από καταβολής κόσμου, οι fun δραστηριότητες είθισται να συμβαίνουν Σάββατο και όχι Κυριακή, ήρθε η στιγμή να πας κόντρα στο κατεστημένο. Εδώ σου λέει υπάρχει κόσμος που δεν βγαίνει καν από το σπίτι του την Κυριακή αφού έχει ξοδέψει όλα τα σχέδια το Σάββατο. Λάθος. Κράτα κάτι και για την Κυριακή. Μια απογευματινή βόλτα με φίλες, ένα βραδινό με τον φίλο σου θα σε κρατήσει απασχολημένη και θα κάνει το ΣΚ να μοιάζει μεγαλύτερο.

2. Φρόντισε την έξοδό σου για ποτό να την κάνεις Παρασκευή

Αν και οι πιθανότητες να βρεις πρόθυμους φίλους να αφήσουν τον καναπέ τους την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας (ή την προτελευταία αν δουλεύουν και Σάββατο) αξίζει να το προσπαθήσεις. Διότι αν βγεις Παρασκευή βράδυ, έρχεσαι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο hangover το Σάββατο και όχι την Κυριακή που απλώς και μόνο λόγω ημέρας θα είναι δέκα φορές χειρότερο. Κι αυτό φαίνεται να το έχω βγάλει από το μυαλό μου, δυστυχώς ισχύει, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ, την επόμενη ημέρα από αυτή της κατανάλωσής του, προκαλεί συναισθήματα άγχους και θλίψης.

3. Εκμεταλλεύσου το απόγευμα της Κυριακής για να γυμναστείς

 

Αντί να βουλιάζεις στους καναπέδες παρέα με υδατάνθρακες στην πιο junk εκδοχή τους (aka πατατάκια, πακοτίνια κ.α.), ντύσου και “hit the gym” που θα έλεγαν και στο χωριό σου. Με άλλα λόγια, πήγαινε γυμναστήριο, κάνε μια βόλτα στον ήλιο (αν έχει) και στον φρέσκο αέρα. Μη ξεχνάς πως με την άσκηση απελευθερώνονται ενδορφίνες. Οι ορμόνες της χαράς ντε!

4. Οργάνωσε την εβδομάδα που έρχεται

Αν είσαι από αυτούς που παραπονιούνται ότι δεν έχουν χρόνο για τίποτα, ευκαιρία να το αλλάξεις. Έτσι αντί να κάνεις μαραθώνιο στο Netflix, κάνε κάτι πιο χρήσιμο. Προετοίμασε τα γεύματά σου για την εβδομάδα που έρχεται, προγραμμάτισε τα ραντεβού και τις συναντήσεις σου και ειδοποίησε αντίστοιχα αυτούς που πρέπει για φιξάρεις το ραντεβού σας. Έτσι η Δευτέρα θα σε βρει κυριολεκτικά έτοιμη για όλα.

5. Κοιμήσου νωρίς

 

Πες όχι στο ατελείωτο scroll down στο Instagram και φρόντισε τον εαυτό σου χαρίζοντας του (τουλάχιστον για μία μέρα) περισσότερες ώρες ύπνου. Τι γιατί; Επειδή μέσα στην εβδομάδα θα γκρινιάζεις πάλι για το πρωινό ξύπνημα.