Καρύδα: Τα 5 εντυπωσιακά οφέλη του φρούτου που σε "ταξιδεύει" σε παραλίες

Ξεκίνα να τρως καρύδα γιατί έχεις πολλά να κερδίσεις από το μυρωδάτο φρούτο.

Η καρύδα (ευτυχώς) βρίσκεται παντού. Σε φρέσκο φρούτο, στο (εσωτερικό) νερό της, στο γάλα της αλλά και σε όλα τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης. Το καλοκαίρι ειδικά θέλεις να μυρίζεις καρύδα από την κορφή ως τα νύχια, αλλά μήπως έχεις ξεχάσει να την καταναλώνεις έτσι όπως είναι, ώστε να έχεις ένα γερό και υγιή οργανισμό; Μπορείς να αφαιρέσεις το περίβλημά του και να φας το σκληρό φρούτο ή να πιεις το γάλα του (σκέτο ή σε διάφορες συνταγές). Το λάδι καρύδας είναι επίσης ένα συστατικό που μπορείς να καταναλώσεις με διάφορους τρόπους. Ποια είναι όμως τα οφέλη της;

 

Είναι τρομερά θρεπτική

Αντίθετα με άλλα φρούτα που έχουν πολλούς υδατάνθρακες, οι καρύδες σου παρέχουν κυρίως λίπος. Περιλαμβάνουν επίσης πρωτεΐνη, αμέτρητα ιχνοστοιχεία και μικρές ποσότητες βιταμινών Β. Το μαγγάνιο ειδικά είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και της χοληστερόλης. Το σελήνιο που εμπεριέχεται είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό και ο σίδηρος βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Δες κι αυτό: 15 προϊόντα ομορφιάς με άρωμα καρύδα και μπορούμε να δηλώσουμε in love with the coco

Κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με καρύδες και τις καταναλώνουν συχνά, έχουν χαμηλότερα ποσοστά στις καρδιακές νόσους. Άλλη μελέτη που έγινε σε κατοίκους της Πολυνησίας που κατανάλωναν λάδι καρύδας, έδειξε ότι είναι υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Επίσης, μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος.

Ρυθμίζει τα σάκχαρα του αίματος

Η καρύδα έχει λίγους υδατάνθρακες και πολλές φυτικές ίνες, επομένως μπορεί να σταθεροποιήσει τα σάκχαρα στο αίμα. Οι φυτικές ίνες στη σάρκα της καρύδας βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και βελτιώνουν την αντίσταση της ινσουλίνης.

Διάβασε κι αυτό: Τα 6 θαυματουργά οφέλη του βερίκοκου (τώρα που είναι και η εποχή του)

Έχει πανίσχυρα αντιοξειδωτικά

Κάποιες έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκεις στο λάδι καρύδας βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες και τις χημειοθεραπείες.

Την τρως παντού

Σκέτη, σε σαλάτα, σε λάδι, σε γάλα αλλά και σε πολλές συνταγές (όπως οι ασιατικές) αλμυρών ή γλυκών φαγητών. Με όποιο τρόπο και αν τη φας, σε βοηθά να χάσεις βάρος, αρκεί να προσέχεις τι καταναλώνεις γιατί έχει αρκετές θερμίδες. Το αλεύρι καρύδας, μάλιστα, μπορεί να υποκαταστήσει το αλεύρι ολικής άλεσης γιατί δεν έχει γλουτένη.

 

Κεντρική Φωτογραφία: 123RF

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ