ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Επιστήμονες ανακάλυψαν εμβόλιο που θεράπευσε ασθενείς με HIV

Ίσως να μην υπάρχουν πιο ευχάριστα νέα από εκείνα που αφορούν σε θεραπείες για μακροχρόνιες και θανατηφόρες -ενίοτε- ασθένειες, όπως το AIDS, που προκαλείται από τον ιό HIV. Γι' αυτό, η είδηση με τους επιστήμονες που ανακάλυψαν εμβόλιο το οποίο καταπολέμησε τον ιό σε 5 ασθενείς, είναι αν μη τι άλλο πολύ ενθαρρυντική.

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα ερευνητών στη Βαρκελώνη, έπειτα από τρία και πλέον χρόνια μελετών, κατάφερε να δημιουργήσει ένα εμβόλιο, από το συνδυασμό δύο προηγούμενων εμβολίων κι ενός φαρμάκου κατά του καρκίνου, το οποίο εξαφάνισε τον HIV ιό σε 5 από τους 24 ασθενείς που υποβλήθηκαν στο δοκιμαστικό εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το επιστημονικό περιοδικό “New Scientist”, μετά τον εμβολιασμό τους, οι 5 ασθενείς όχι μόνο απαλλάχτηκαν από τον ιό εφόσον επετεύχθη και η μη περαιτέρω εξάπλωσή του στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, αλλά ο ένας εξ αυτών συνεχίζει τη ζωή του χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή εδώ και 7 μήνες.

Καθώς υπολογίζεται πως περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν με τον ιό και οι διπλάσιοι παίρνουν αντιρετροϊκά φάρμακα για να εμποδίσουν την εξάπλωσή του, φάρμακα τα οποία είναι πολύ ακριβά και συχνά δυσβάσταχτα οικονομικά για τους ασθενείς, είναι λογικό πως τα νέα αυτά δημιουργούν ελπίδα για την περαιτέρω μελέτη του ιού, με σκοπό την πλήρη πρόληψή του, χωρίς κανενός είδους φαρμακευτική αγωγή.