ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι να πιεις μια κούπα κακάο αντί για σοκολάτα

Shutterstock

Είναι αυτό το κουτί που πάντα έβλεπες στο ντουλάπι της κουζίνας της μαμάς σου, αλλά ποτέ δεν μπήκες στον πειρασμό (ή έστω στην περιέργεια) να ασχοληθείς μαζί του αφού σχεδόν δίπλα του ήταν το κουτί με τη σκόνη για ρόφημα σοκολάτας. Τελειώνοντας το άρθρο θα καταλάβεις γιατί η αντιμετώπισή σου προς το κακάο ήταν άδικη.

Η επίσημη ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι «Theobroma cacao», λέξη που προέρχεται από τις λέξεις «θεός» (theo) και «βρώση» (broma). Με άλλα λόγια, σημαίνει «φαγητό των θεών».

Αν και φαγητό των θεών είναι πιο πικρό από την γλυκιά σοκολάτα. Μόνο που είναι πολύ πιο υγιεινό. Σου έχουμε όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία και να το απολαύσεις ζεστό (και με λίγη ζάχαρη ) μέσα σε μια κούπα.

Για να το φτιάξεις ακολουθείς την ίδια διαδικασία με την οποία φτιάχνεις τον ελληνικό καφέ (μόνο που αντί για καφέ, βάζεις σκόνη κακάο). Για έξτρα άρωμα, μπορείς, κατά τη διάρκεια, να προσθέσεις και μια φλούδα πορτοκάλι.

1. Έχει αντιοξειδωτική δράση

Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών και προκυανιδινών εμποδίζει την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Μελέτη στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι μία κούπα κακάο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, τριπλάσια από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι  και πενταπλάσια ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι. Κάπως εντυπωσιακό, ε;

2. Δρα ενάντια στις ρυτίδες

Για τους λόγους που μόλις διάβασες από πάνω είναι κι ένα φυσικό αντιγηραντικό.

3. Προστατεύει από τον καρκίνο

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgetown κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά ποσοστά προκυανιδίνης που περιέχει σταματούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

4. Λόγω της καφεΐνης που περιέχει είναι ένα φυσικό τονωτικό

Σου χαρίζει ενέργεια, διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί έκκριση ενδορφινών. Με άλλα λόγια είναι το τέλειο για να αντικαταστήσεις τον δεύτερο καφέ της ημέρας. 

5. Έχει λιπαρά, αλλά «καλά»

Το φυτικό λίπος που δίνει ο καρπός του κακακόδεντρου δεν έχει σημαντική θερμιδική επιβάρυνση στη διατροφή μας (εκτός αν συνδυαστεί με ζάχαρη).  Και για του λόγου το αληθές μία κουταλιά της σούπας κακάο έχει 47 θερμίδες.