WELLNESS

Σοκολάτα: Γιατί τελικά την αποζητάς στην περίοδο;

Unsplash

Τα συμπτώματα του PMS (premenstrual syndrome) είναι ευρέως γνωστά, ιδίως σε εμάς τις γυναίκες που τα ζούμε κιόλας, εμπειρικά, και δεν είναι άλλα από τα συμπτώματα που νοιώθουμε στο σώμα μας πριν την περίοδο. Σοκολάτα κανείς;

Υπάρχει ευρεία γκάμα συμπτωμάτων. Γρήγορες εναλλαγές στη διάθεση, πονοκέφαλοι, πρηξίματα αλλά και ατελείωτες λιγούρες. Η σοκολάτα είναι η βασίλισσα.

Πώς σε βοηθάει η σοκολάτα ουσιαστικά στο PMS

Κατά την έμμηνο ρύση, για να μιλήσουμε και επιστημονικά, ο σίδηρος και το μαγνήσιο στο αίμα μειώνονται, έτσι το σώμα μας ζητάει τροφή για να αντισταθμίσει αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Βέβαια, εάν όντως καταναλώναμε με κριτήριο μόνο και μόνο τα συστατικά στοιχεία που χρειαζόμασταν, ο πόθος μας ο μεγάλος θα έπρεπε να είναι τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, τα οποία είναι διπλάσια σε μαγνήσιο από τη σοκολάτα.

Η σοκολάτα είναι ο κύριος πόθος και το μεγάλο «γιατρικό» για τη ψυχολογία μας. Φυσικά, τα οφέλη της σου δίνουν και έναν παραπάνω λόγο να δοθείς στην απόλαυσή της. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 11 mg σιδήρου που βοηθά στην καλύτερη οξυγόνωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που βρίσκονται στο αίμα και ως εκ τούτου αισθάνεσαι πιο δραστήρια και με περισσότερη ενέργεια.

Επίσης, η σοκολάτα καλής ποιότητας είναι εξαιρετικά πλούσια σε φλαβονοειδή, μια ομάδα θρεπτικών συστατικών, γνωστών για την αντιοξειδωτική τους δύναμη και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούμε ασυνείδητα τρόφιμα ως «θεραπεία». Η κατανάλωση υδατανθράκων (βλέπε σοκολάτα) αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο συμβάλλει σε μια συνολική κατάσταση ευεξίας και ευτυχίας. Και αυτό είναι χημεία, δεν είναι κάτι που υποθέτουμε.

Πόσο κοινωνικά κατασκευασμένη είναι η διέξοδος στην σοκολάτα;

Έχεις σκεφτεί ποτέ κατά πόσο είναι «κατασκευασμένες» αυτές λιγούρες που σε πιάνουν και σου τριβελίζουν το μυαλό (μέχρι να βουτήξεις με το κεφάλι σου μέσα σε ένα κουτί με πάστες);

Αυτή η οπτική της σοκολάτας σαν guilty pleasure και κατά συνέπεια λιγούρα, προκύπτει από τη δυτική κουλτούρα, η οποία ωθεί τις γυναίκες να καταναλώσουν σοκολάτα σαν «ανταμοιβή», όταν αντιμετωπίζουν άγχος, αλλαγές στη διάθεση ή ορμονικές μεταβολές.

Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ίδια κουλτούρα, τους αναγκάζει να καταναλώνουν λιγότερη σοκολάτα, λόγω του αισθήματος της ενοχής που δημιουργείται από τη σκέψη ότι θα πάρουν βάρος. Αυτός ο περιορισμός, λοιπόν, και η επιβολή να αντισταθούν, μεγαλώνει την επιθυμία τους, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου το χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία για να «ξεγλιστρήσουν» από τη σωστή διατροφή.

Ενώ γενικότερα αυτές οι λιγούρες και η επιθυμία για σοκολάτα είναι συχνή στον δυτικό πολιτισμό, είναι εξαιρετικά σπάνιες σε άλλα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, στην Αίγυπτο, μόλις το 6% των γυναικών ασπάζεται τη λαχτάρα αυτή για σοκολάτα. Αντιστοίχως στην Ισπανία, κοντά στο 25% των γυναικών, δεν εμφανίζει καν το αίσθημα της λιγούρας.  Αδιάσειστο στοιχείο είναι το γεγονός ότι, εν γένει η λέξη craving που την μεταφράζουμε εμείς σαν λαχτάρα ή λιγούρα, δεν υπάρχει στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, άρα το νόημά της δεν μπορεί να αποδοθεί με σαφήνεια.