WELLNESS

Αυτές οι δύσκολες μέρες που σε κάνουν ξεχωριστή

Ξυπνάς. Μέχρι εδώ όλα καλά, δύσκολα νιώθεις από τόσο νωρίς αυτό που θα ακολουθήσει. Το πρώτο που σε βάζει σε σκέψεις συνήθως είναι η αντίδρασή σου με το που βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη.

«Απαπαπα, πάλι χάλια είμαι/κοίτα μούτρα/τι σπυρί είναι αυτό πάλι/η μύτη μου πώς χόντρυνε έτσι ξαφνικά/ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΤΣΙ (βλέμμα απόγνωσης στον καθρέφτη»; Πείνα, δυστυχία, πρήξιμο, πόνος στις ωοθήκες, μια υπνηλία, λίγος πονοκέφαλος, ματωμένα ούλα, λαδωμένα μαλλιά, ό,τι έχει η καθεμία.

Αλλά για μισό λεπτό, πόσο του μηνός έχουμε; Α, ναι μάλιστα. 15. Περιμένεις την περίοδό σου. Σωστά, ίσως γι’ αυτό χθες το βράδυ σε χρόνο ρεκόρ έφαγες πατατάκια με μακαρόνια κι εκείνο το μισοξεραμένο κέικ σοκολάτας που ‘χε ξεμείνει στο αλουμινόχαρτο. Η άσπονδη φίλη σου, η κυρία Περίοδος, πιστή στο ραντεβού της έρχεται και πάλι. Παραλήρημα, μέρος πρώτο. Το προεμμηνορρυσιακό των 14 ημερών. Η ιστορία της ζωής μας, χρόνια τώρα.  Του κύκλου τα καμώματα.

Είναι εκείνες οι δύσκολες μέρες του μήνα. Που οι ορμόνες σου χορεύουν εκτός ρυθμού κλακέτες. Που όλοι φταίνε για κάτι αλλά δεν θα τους το πεις, θα κρατηθείς γιατί ξέρεις ότι θα περάσει. Που μέσα σε ώρες γίνεσαι ευαίσθητη και μετά οργισμένη και μετά απλά πονάς και δεν νιώθεις τίποτα. Αισθάνεσαι ότι όλα είναι μάταια, σκέψεις αιματηρές (πόσο #διπλής) για τους πιο λατρεμένους σου ανθρώπους περνούν από το μυαλό σου χωρίς φιλτράρισμα. Μετά τους αγαπάς ξανά, κι ας γυαλίζει ακόμα το μάτι σου. Ετοιμάζεσαι να πας στο γυμναστήριο αλλά κοίτα να δεις που ξαφνικά βρίσκεσαι στο κρεβάτι αγκαλιά με το μαξιλάρι. Τρως κάτι, τα ξεχνάς όλα. Μετά νιώθεις τύψεις, κλαις ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΠΑΝΤΑ και φτου κι απ’ την αρχή.

Μα τι μου συμβαίνει;

Και ύστερα ήρθε η περίοδος. Μέρες αναπόφευκτες για κάθε γυναίκα. Μέρες που όσες φορές κι αν τις περάσεις στη ζωή σου, τις βιώνεις έντονα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μέρες που πρέπει ν’ αγαπήσεις τον εαυτό σου ακόμα περισσότερο. Δεν είναι στο μυαλό σου, είσαι ευάλωτη. Όταν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, η μήτρα προετοιμάζεται ώστε να αποβάλλει το ενδομήτριο που της είναι περιττό γι’ αυτό το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που τις προηγούμενες μέρες (στην ωορρηξία σου δηλαδή) είχες κι αν σου ζήταγα θα μου δάνειζες κιόλας, μειώνονται. Πρόκειται για φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις οι οποίες επηρεάζουν τη διάθεση και τις λειτουργίες του οργανισμού σου. Ο δύσκολος κανόνας της ημέρας που πρέπει να μάθεις: Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι ορμόνες κάνουν τη μήτρα να αποβάλλει ενεργά το εσωτερικό στρώμα που δημιουργήθηκε στον προηγούμενο κύκλο. Η έναρξη της περιόδου είναι η αρχή του επόμενου κύκλου.

Είναι ωραίο να είσαι γυναίκα. Είναι ενδιαφέρον να είσαι ξεχωριστή. Είναι όμορφο να νιώθεις δυνατή. Γιατί είσαι όλα αυτά. Μια ξεχωριστή, δυνατή γυναίκα. Ένα κορίτσι που θέλει να κερδίζει την κάθε πρόκληση και όλα τα παιχνίδια.

 

Ένα παιχνίδι, αυτό είναι. Αν αρχίσεις ν’ αντιμετωπίζεις αυτά που σε δυσκολεύουν σαν τις πίστες ενός παιχνιδιού, αν επιστρατεύσεις τα πιο θετικά σου «όπλα», θα κερδίζεις κάθε φορά, ακόμα κι αν καμιά φορά πρέπει να πέσεις αναγκαστικά. Αξιοποίησε τους συμμάχους σου. Πίνε πολύ νερό για να αποφεύγεις τις κράμπες, την κόπωση και το φούσκωμα. Έχε μέσα στην τσάντα σου μαύρη σοκολάτα. Θα την χρειαστείς για να καλύψεις τη λαχτάρα σου για γλυκό και την ανάγκη σου για μαγνήσιο, το οποίο «πέφτει» στην περίοδο. Κάνε γιόγκα κι όσο περισσότερο σεξ μπορείς μέσα στο μήνα, οι ορμόνες που παράγονται στον οργασμό έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες, πάρε συμπλήρωμα βιταμίνης Ε για να έχεις λιγότερο ανάγκη τα παυσίπονα. Κατανάλωσε τροφές με ασβέστιο γιατί μειώνουν τα εμμηνοροϊκά συμπτώματα. Κοιμήσου, χαλάρωσε, ζήτα τρυφερότητα.

Καλή διάθεση, αγάπη για σένα, για το σώμα σου, για τις αντιδράσεις σου και προτεραιότητα στην εξής μία σκέψη: «Θα περάσει. Όλα είναι καλά. Είσαι δυνατή. Νιώθεις τη δυσκολία γιατί ζεις, γιατί δημιουργείς ζωή, κι αυτό είναι δώρο».

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!