#ΔΕΝΕΙΣΤΕΜΟΝΕΣ

Άριελ Κωνσταντινίδη: «Δεχόμουν σεξουαλική παρενόχληση κάθε βράδυ στη σκηνή»

Papadakis Press Δημήτρης Πελέκης

Ο χώρος του θεάτρου όταν τον παρακολουθείς από τη θέση του θεατή είναι το λιγότερο μαγικός. Όταν όμως βρίσκεσαι εντός του είναι η δουλειά σου, το πάθος σου, ο τρόπος με τον οποίο επιβιώνεις. Και για κάποιους ανθρώπους αυτός ο χώρος μόνο μαγικός δεν υπήρξε. Αυτό δείχνουν οι απανωτές εξομολογήσεις γυναικών που πραγματοποιούνται με αφορμή την καταγγελία της Ζέτας Δούκα εις βάρος του Γιώργου Κιμούλη, για την λεκτική, ψυχολογική και σε μία περίπτωση σωματική βία που ισχυρίζεται ότι υπέστη στη συνεργασία τους στην παράσταση «Πιο Κοντά» το 2008. Κι ενώ οι μαρτυρίες εις βάρος του σκηνοθέτη και ηθοποιού πληθαίνουν, άλλες ηθοποιοί δηλώνουν τη στήριξή τους στη Ζέτα Δούκα μέσα απο την αφήγηση των δικών τους εμπειριών. Αυτό έπραξε και η Άριελ Κωνσταντινίδη.

Μιλώντας στην εκπομπή “Pop Up” του Alpha, η Άριελ Κωνσταντινήδη μοιράστηκε τις δικές της εμπειρίες απο τον χώρο του θεάτρου τον οποίο υπηρετεί από παιδί. Η ίδια εξομολογήθηκε ότι έχει δεχτεί «σεξουαλική κι εκβιαστική παρενόχληση» και περιέγραψε αρκετά περιστατικά κακοποίησης που έχει ζήσει.

«Έχω πολύ μεγάλη ταραχή από το πρωί. Είναι όλο το συναίσθημα και της Ευδοκίας και της Ζέτας και όποιας γυναίκας από όποιο σημείο. Θα επιχειρήσω να έχω πιο συγκροτημένη σκέψη γιατί αυτά που έχω να πω δεν έχουν να κάνουν με την καταγγελία σαν καταγγελία ή με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Το θέμα δεν είναι η τιμωρία αλλά το πώς εμείς οι γυναίκες, οχυρωνόμαστε, από πολύ μικρή ηλικία με τα όρια μας, την αξιοπρέπεια μας, με την ασφάλεια του ίδιου μας του εαυτού κι έτσι κανείς δεν μπορεί να μας κουνήσει. Κανένας δεν έχει εξουσία πραγματικά, εμείς του δίνουμε τα “κλειδιά” για την εξουσία μέσα από τις επιθυμίες μας και τους φόβους μας. Μιλάω πιο πολύ σαν γυναίκα και σαν μητέρα, που έχω αγόρια και θέλω να τα μεγαλώσω που θέλω να τα μεγαλώσω με σεβασμό και με ευγένεια», είπε αρχικά η Άριελ Κωνσταντινίδη και ξέσπασε σε κλάμματα.

«Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν φοβάμαι ότι κάποιος θα μου κάνει κακό ή ότι θα απειληθεί το πορφίλ μου το κοινωνικό ή δεν θα έχω δουλειά. Αυτά τα αντιμετώπιζα ως παιδάκι γιατί σε αυτή τη δουλειά είμαι από παιδί. Έχω δει ως θεατής σε μεγαλύτερους από μένα σε άλλα παιδιά, από γονείς, και όλα αντιμετωπίζονταν ως κανονικά. Αυτό είναι το πολύ άσχημο σε αυτή την κοινωνία. Χαίρομαι πάρα πολύ που έρχεται αυτή η φάση στη ζωή μας να ζήσουμε ότι δεν είναι κανονικότητα. Είμαι ανακουφισμένη ότι κάτι αρχίζει να γίνεται. Θα πάρει πάρα πολύ χρόνο κι ίσως τώρα να είναι πολύ ανθρωποφαγικό, δεν πρέπει να μείνουμε στον κακό τον λύκο», σημείωσε στη συνέχεια η ηθοποιός.

Η Άριελ Κωνσταντινίδη μιλά για τα δικά της βιώματα κακοποίησης

Όταν ρωτήθηκε για τα δικά της βιώματα η Άριελ Κωνσταντινίδη δήλωσε ότι έχει ζήσει μια «ποικιλία» άσχημων περιστατικών. «Έχω υποστεί σεξουαλική κακοποίηση πάνω στη σκηνή, την ώρα της παράστασης, που δεν μπορείς να αντιδράσεις. Συνέβαινε κάθε μέρα, με ένα φιλί, το οποίο δεν ήταν ένα απλό σκηνικό φιλί δύο συνεργατών και ηθοποιών που παριστάνουν ένα φιλί. Ένας συνάδελφός μου μόνο το ήξερε γιατί με έβλεπε να μπαίνω στα καμαρίνια με κλάματα. Βεβαίως κλεινόμουν στο καμαρίνι και στις τουαλέτες. Έτρεμα σαν τον ψάρι κι έτρεμα περισσότερο ότι θα είναι πολύ πιο τιμωρητικός μετά. Ήταν θέμα επιβίωσης, όχι αξιοπρέπειας», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ζήτησε βοήθεια και δυστυχώς δεν βρήκε καμία. «Όταν το έλεγα σε κάποιους και ζητούσε βοήθεια, οι μεγαλύτεροι από μένα και κυρίως γυναίκες μου έλεγαν “Έχεις τέτοια τύχη; Έχεις αυτές τις προτάσεις, αυτές τις ευκαιρίες; Είσαι χαζή; Θα πάει χαμένο το ταλέντο σου”. Οπότε δεν μπορούσα πουθενά να πάω, παρά να συνεχίζω με το σύστημά μου όπως το ήξερα, με τις αντιδράσεις μου, με τα όχι μου, με το να σπάω αποκλειστικά συμβόλαια και να φεύγω και ό,τι ήθελε προκύψει», εξήγησε η Άριελ Κωνσταντινίδη.

«Άλλος άνθρωπος ήθελε να με ξεφτιλίσει παραμονή πριν κάνουμε πρεμιέρα, γιατί ο ίδιος δεν ήξερε τα λόγια του, ο ίδιος είχε ανασφάλεια, οπότε εμένα σαν πρωταγωνίστρια έπρεπε να με κάνει χίλια κομμάτια για να νιώσει εκείνος καλύτερα. Με έπαιρνε τηλέφωνο όλος ο θίασος, ακόμα και η γυναίκα του για τον δικαιολογήσει», είπε η Άριελ Κωνσταντινίδου και σημείωσε ότι δεν θα πει ονόματα αφού οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορά τα όσα είπε, έχουν πλέον πεθάνει.

Το τελευταίο περιστατικό που διηγήθηκε ήταν αυτό που κατέληξε στη σημασία που έχει για τα θύματα να ακούσουν τη λέξη «συγγνώμη» για όσα έχουν υποστεί. «Ήμουν μικρή στο θέατρο, πρωταγωνίστρια. Κι υπήρχε και μία άλλη γυναίκα πολύ σπουδαία η οποία ένιωθε ανταγωνισμό. Και την ώρα της παραστάσης με κακοποιούσε σωματικά. Έτρωγα ξύλο. Δεν το είχα πει πουθενά, έλεγα θα είναι μέσα στον ρόλο. Όταν ξανασυνεργαστήκαμε 10 χρόνια και μετά, μου ζήτησε να τη συγχωρήσω. Μου είπε “Σε παρακαλώ συγχώρεσέ με, πώς ζήλεψα ένα παιδάκι; Σε αυτή την συνύπαρξή μας θα είμαι η αμπιγιέζ σου. Συγχώρεσε με”. Αυτό είναι το σημαντικό για κάποιον που έχεις προσβάλει. Να έρθει η στιγμή της συγχώρεσης», κατέληξε η ηθοποιός.