#ΔΕΝΕΙΣΤΕΜΟΝΕΣ

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: «Σκεφτείτε να πηγαίνετε σε οντισιόν και ο σκηνοθέτης και συνάδελφος να αυτοϊκανοποιείται μπροστά σας»

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου είναι μία ακόμα ηθοποιός που υψώνει τη φωνή της, για να υποστηρίξει τη Ζέτα Δούκα και τις υπόλοιπες συναδέλφους της που επωνύμως κατήγγειλαν την λεκτική και ψυχολογική βία που ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί στις συνεργασίες τους με τον Γιώργο Κιμούλη. Η ηθοποιός με μία φωτογραφία κι ένα μακροσκελές της post στο Instagram. μίλησε για τις δικές της εμπειρίες από τον χώρο της υποκριτικής, προετοιμάζοντάς το κοινό για αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν από την ίδια κι άλλους ηθοποιούς που συσπειρώνονται για να μιλήσουν.

Ζούμε και επίσημα μάλλον την εποχή όπου η σιωπή δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Ζούμε την αυγή της εποχής όπου η βία θα κατονομάζεται και θα εξοστρακίζεται από τους επαγγελματικούς χώρους. Ζούμε την αυγή ενός #MeToo κινήματος που ξεκίνησε από την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και που συνεχίζεται, αγγίζοντας από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου και τον χώρο του εργασιακού εκφοβισμού. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου με τη δική της ανάρτηση έδειξε ότι θα υπάρχει και συνέχεια.

«Η Ζέτα Δούκα είναι καρδιακή φίλη, έχουμε διαλέξει η μία την άλλη σε μια σχέση βαθιάς αγάπης και αλληλεγγύης. Είναι αφοπλιστικά ειλικρινής και ευαίσθητη όσο και δυναμική. Στηρίζω δημόσια την ομολογία της και παίρνω τη δύναμη να σας πω πως έχω υποστεί ψυχολογική και λεκτική βία στον χώρο της δουλειάς μου από ανθρώπους που σας είναι ιδιαίτερα αγαπητοί. Δυστυχώς δεν είμαι η μόνη. Συσπειρωνόμαστε για να μιλήσουμε όλες μαζί», σημείωσε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επιβολή βίας πάνω σε γυναίκες απο άντρες. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί», διευκρίνισε η ηθοποιός.

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου συνέχισε την ανάρτησή της απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί τώρα» με έναν πολύ περιγραφικό τρόπο γεμάτο από βιώματα που προκαλούν τουλάχιστον ανατριχίλα. Πόρτες κλειστές, ανάρμοστα αγγίγματα, αυτοϊκανοποίηση και η αίσθηση της ομερτά να πλανάται στον αέρα.

«Σκεφτείτε τον εαυτό σας γεμάτο όνειρα και ρομαντισμό γεμάτοι από απ’ το υπέροχο ρητό που βροντοφωνάζει πως “ο ηθοποιός σημαίνει φως” να πηγαίνετε χωρίς να το γνωρίζετε ν’ αντιμετώπισετε το μεγάλο σκοτάδι των ανθρώπων.

Να πηγαίνετε με λαχτάρα στην πρόβα όπου ο τάδε ηθοποιός και σκηνοθέτης σου μιλάει με το χέρι μέσα στο παντελόνι του και μετά σου αγγίζει το πρόσωπο. Σκεφθείτε να πρέπει από αυτή τη θέση να πάτε να καταγγείλετε έναν άνθρωπο που ο κόσμος αγαπάει μέσα από την επαγγελματική του ιδιότητα.

Σκεφθείτε όλες τις πόρτες να κλείνουν γιατί τολμήσατε να απαντήσετε σ ένα τέτοιο άνθρωπο.
Κάνουμε αυτή τη δουλειά για να ζήσουμε και οι πόρτες κλείνουν σαν ντόμινο όταν ανοίγεις μέτωπα σ αυτό το χώρο ακόμα κι αν όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι γνωστοί-άγνωστοι.

Σκεφθείτε να πηγαίνετε σε οντισιόν ως νέα ηθοποιός και ο άλλος αντίστοιχος σκηνοθέτης και συνάδελφος να αυτοικανοποιειται την ώρα που αυτοσχεδιάζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του.
Και πολλά πολλά άλλα», ανέφερε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

Κι αν αναρωτιέσαι ποια είναι τα άλλα, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου σου απαντά: «Το bullying, η απαξίωση, οι χαρακτηρισμοί. Σκέψου την κούραση, την απόγνωση, την απόλυτη στενοχώρια όταν σε αντίξοες συνθήκες βάλεσαι ασταμάτητα με σχόλια και ψυχολογικό πόλεμο».

«Είμαι εδώ για να δηλώσω πως δεν πρέπει να μένει κανένα στόμα κλειστό όταν κάποιος σε υποτιμά και σε βασανίζει. Όποιος κι αν είναι αυτός. Μπράβο στη Δανάη Μπάρκα που γίνεται το χέρι που θα κρατήσουμε για να γίνουμε μια γερή αλυσίδα. Μια μεγάλη αγκαλιά στην Κατερίνα Γερονικολού και την Ευδοκία Ρουμελιώτη για το σθένος και τα κότσια σας», κατέληξε η ηθοποιός.