ΚΑΡΙΕΡΑ

8 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τον ηλικιακό ρατσισμό στην αναζήτηση εργασίας

iStock

Οι διακρίσεις λόγω ηλικίας στην αγορά εργασίας δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή κοινωνική προκατάληψη που συχνά λαμβάνει «άφεση αμαρτιών».

Αν αναζητάς εργασία και φοβάσαι ότι μπορεί να δεχθείς μια άδικη μεταχείριση λόγω της ηλικίας σου, μια συνέντευξη για δουλειά μπορεί να είναι απαιτητική. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να διασφαλίσεις ότι η ηλικία σου δεν θα μειώσει τις πιθανότητές σου να βρεις την επόμενη δουλειά σου; Καταπολέμησε τον ηλικιακό ρατσισμό που σχετίζεται με αρνητικά στερεότυπα, λένε οι ειδικοί στο χώρο εργασίας. Παρακάτω σού παρουσιάζουμε τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το στίγμα της ηλικίας, ενώ βρίσκεσαι στο κυνήγι εργασίας.

Δώσε έμφαση στην ευελιξία και στην προθυμία για μάθηση

8 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τον ηλικιακό ρατσισμό στην αναζήτηση εργασίας iStock

Τόσο οι νεότεροι, όσο και οι μεγαλύτεροι υποψήφιοι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο στίγμα: Την ιδέα ότι δεν θέλουν να αλλάξουν ή ότι έχουν παράλογες απαιτήσεις. Οι ειδικοί στον χώρο εργασίας, λένε ότι είναι προτιμότερο να δείξεις την πρόθεσή σου να αποκτήσεις γρήγορα νέες δεξιότητες και ενθουσιασμό για όλα όσα μπορείς να μάθεις σε μια νέα θέση εργασίας.

Δείξε σεβασμό

Μπορεί να έχεις δεκαετίες εμπειρίας ή μόνο μερικά χρόνια. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ως υποψήφια σε μια νέα θέση εργασίας, θα πρέπει να μάθεις το πώς λειτουργεί ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον. Αυτό απαιτεί σεβασμό κι έναν κάποιο βαθμό ταπεινοφροσύνης.

Δώσε έμφαση στην εμπειρία σου

Τα χρόνια εργασίας, μπορεί να μην λειτουργούν πάντα υπέρ σου. Πάρα πολλά χρόνια, μπορεί να σηματοδοτούν αρνητικά στερεότυπα για τους μεγαλύτερους εργαζόμενους. Αντίστοιχα στερεότυπα περί έλλειψης γνώσης ή ετοιμότητας, μπορεί να λειτουργούν για όσους έχουν πολύ λίγα χρόνια εργασίας. Τι μπορείς να κάνεις; Προτίμησε να δώσεις έμφαση στις επαγγελματικές δεξιότητες και εμπειρίες σου.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Ενώ φτιάχνεις το βιογραφικό σου, μια συνοδευτική επιστολή ή ακόμα και σε μια συνέντευξη με έναν εργοδότη, απόφυγε τη χρήση φράσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε στερεότυπα με βάση την ηλικία. Σε κάθε περίπτωση πρόσεξε το επικοινωνιακό πλαίσιο, σκέψου τη φύση της δουλειάς που διεκδικείς και κάνε μια mini έρευνα για το περιβάλλον εργασίας, στο οποίο θέλεις να γίνεις το νέο μέλος.

Μην μπεις στη διαδικασία να πεις ψέματα

Ένα από τα χειρότερα πράγματα, που μπορείς να κάνεις ενώ ψάχνεις για δουλειά, είναι να προσπαθήσεις να γίνεις κάποια που δεν είσαι. Επομένως, φρόντισε να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να προσπαθήσεις να κάνεις ή να πεις οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να φανείς νεότερη ή μεγαλύτερη.

Αντιμετώπισε τον ηλικιακό ρατσισμό, τονίζοντας τα soft skills σου

Χρησιμοποιήσε κάθε συνέντευξη ως ευκαιρία για να χτίσεις νέες σχέσεις. Τόσο για τους μεγαλύτερους, όσο και για τους νεότερους εργαζομένους, μια καλή συνέντευξη μπορεί να προσφέρει γνωριμίες από τις οποίες θα προκύψουν άλλες ευκαιρίες, ακόμα κι αν δεν πάρεις τη συγκεκριμένη δουλειά.

Αντιμετώπισε τον ηλικιακό ρατσισμό δείχνοντας αυτοπεποίθηση

Μια απλή συμβουλή, που συχνά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί: Όταν κάνεις αίτηση για μια δουλειά ή πας σε μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας, φρόντισε να δείξεις αυτοπεποίθηση, τονίζοντας τους λόγους για τους οποίους διεκδικείς τη συγκεκριμένη δουλειά.

Ζήτα μια δεύτερη (και τρίτη) γνώμη

Κάθε γενιά, έχει κάτι να μάθει από την άλλη. Ζήτα λοιπόν σχόλια από άτομα διαφόρων ηλικιών και επαγγελματιών του κλάδου σου, ενώ ψάχνεις για την επόμενη θέση εργασίας σου.