OPINIONS

Η Lauren Fryer είναι ακατάλληλη για «σύντροφος ποδοσφαιριστή». Δεν έχει πάτο το σεξιστικό βαρέλι

Lauren Fryer Instagram

Η Lauren Fryer είναι η σύντροφός του Άγγλου ποδοσφαιριστή Declan Rice. Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής είναι παίκτης της Arsenal. Είναι ζευγάρι με την Lauren Fryer εδώ και 8 χρόνια. Έχουν αποκτήσει κι ένα αγοράκι μαζί. Η Lauren Fryer δέχεται εδώ και μερικούς μήνες σεξιστικά, μισογυνικά, αισχρά σχόλια στο διαδίκτυο για την εμφάνισή της. Τα περισσότερα λένε στο σύντροφό της ότι «μπορούσε και καλύτερα» για τον προσδοκώμενο ρόλο της Wag. Κι αυτή η φράση συνοψίζει όλη την πατριαρχία μέσα σε 3 λέξεις.

Η Lauren Fryer έχει αναγκαστεί να αφαιρέσει όλες τις φωτογραφίες της από τον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram. Και ο Declan Rice έσβησε τις κοινές τους φωτογραφίες από τον δικό λογαριασμό στο Instagram. Δεν άντεξαν τη βία της διαδικτυακής παρενόχλησης. Δεν θα σταματήσει να με σοκάρει η χαμέρπεια των σεξιστών. Και η άρρωστη επιθυμία τους να σκορπίσουν την τοξικότητα τους. 

Lauren Fryer Peter Byrne/PA Images via Getty Images

Η νεαρή μητέρα εθεάθη με μαγιό στις διακοπές τους (έγινε μητέρα πριν από 2 χρόνια). Το σώμα της Lauren Fryer είναι ένα γυναικείο σώμα. Που δεν ικανοποίησε τους άλλους. Τώρα, αν με ρωτάς με ποιο δικαίωμα κρίνει κάνεις το σώμα μιας γυναίκας, δεν έχω απάντηση (πέρα από το προφανές, πατριαρχία). Δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο (το στίγμα του βάρους είναι γεγονός), ούτε είναι νέο ότι οι σεξιστές είναι κακοποιητές και χρησιμοποιούν σωματική και ψυχολογική βία. 

Τα περισσότερα προσβλητικά σχόλια θεωρούν ότι ως ποδοσφαιριστής, ο Declan Rice, έπρεπε να επιλέξει ένα καλλίπυγο μοντέλο, μια αναγνωρίσιμη «σέξι» (με πιάνει αναγούλα κάθε φορά που διαβάζω πλέον τον χαρακτηρισμό δίπλα από το όνομα μιας γυναίκας) ηθοποιό. Τέλος πάντων, τον νουθετούν ότι έπρεπε να διαλέξει κάποια που να φαίνεται τέλεια όλες τις ώρες. Αυτή ήταν η απαίτησή τους για τον ποδοσφαιριστής της Premier League. Δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές (των άλλων) η Lauren Fryer.

Δεν τους αφορά αν το ζευγάρι είναι ερωτευμένο, ευτυχισμένο, μαζί από την εφηβεία του, αν οι 2 τους έχτισαν τη ζωή τους πριν την επιτυχία και την αναγνωρισιμότητα. Έχουν εμμονή με το σώμα της Lauren Fryer. Κατάντια; Ναι. Έπρεπε η νέα γυναίκα να εξαφανίσει τα κιλά της εγκυμοσύνης με ένα μαγικό ραβδάκι για να ικανοποιήσει το male gaze. Κι επειδή δεν έχει το στερεοτυπικό σώμα (το ποιο;) μιας συντρόφου ποδοσφαιριστή την χλευάζουν δημόσια.

Κι όμως. Η Lauren Fryer δεν δέχεται χλευασμό για τα κιλά της. Τη μισούν επειδή μοιάζει ευτυχισμένη, σε μια μακροχρόνια σχέση με έναν άντρα που την αγαπά όπως ακριβώς είναι, την αντιπαθούν επειδή δεν είναι οι ίδιοι μέσα στα ιδιωτικά τζετ, επειδή κάνει ακριβές διακοπές. Κυρίως, νιώθουν ζήλια επειδή φαίνεται ότι έχει αυτοεκτίμηση και δεν αφήνει έναν αριθμό να ορίζει τη ζωή της. Τα διαδικτυακά troll είναι τα πιο ανασφαλή και τοξικά άτομα στην πραγματική ζωή. Και ουσιαστικά καθρεφτίζουν τις δικές τους ιδεοληψίες με τη ρητορική μίσους και τα κακόβουλα σχόλια.

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί πόσο επιφανειακό είναι να κρίνεις μια γυναίκα για την εμφάνισή της (δεν παίρνω και όρκο). Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η ελκυστικότητα δεν έχει μέγεθος -αν πιστεύεις κάτι τέτοιο έχεις μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον κόσμο.

Είναι εγκληματικό σε έναν κόσμο που οι έφηβες γυναίκες εμφανίζουν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και πάσχουν από διαταραχές άγχους εξαιτίας των κιλών τους, να αναπαράγουμε κακοποιητικά στερεότυπα στο διαδίκτυο.

Τι χρειάζεται όμως να ειπωθεί; Πόσο όμορφη γυναίκα είναι η Lauren Fryer.