ΚΑΡΙΕΡΑ

Τα πιο σημαντικά soft skills που θα χρειαστείς στην καριέρα σου

iStock

Είτε προσπαθείς να ανακαλύψεις την ιδανική καριέρα για εσένα, είτε είσαι ήδη επαγγελματίας στα μέσα της καριέρας σου και σκέφτεσαι το επόμενο βήμα, ίσως αναρωτιέσαι γύρω από το ποιες είναι οι πιο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζεσαι προκειμένου να πετύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους.

Αν και είναι φυσικά σημαντικό να αναπτύξεις τα hard skills σου, εξίσου κρίσιμο ρόλο στην επαγγελματική επιτυχία, έχουν και τα soft skills. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο λειτουργείς στο χώρο εργασίας και αλληλεπιδράς με τους άλλους. Και ενώ δεν διδάσκονται εύκολα και δεν είναι πρακτικά μετρήσιμες, είναι βασικές δεξιότητες που πρέπει να έχουμε όλοι.

Επιπλέον, στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας, υπάρχει πλέον μεγάλη προτεραιότητα στα είδη των soft skills που σού επιτρέπουν να συμβαδίζεις με το μέλλον της εργασίας. Έτσι, σύμφωνα με το Forbes, τα παρακάτω 12 soft skills είναι εκείνα που θα σε βοηθήσουν σημαντικά, σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται η καριέρα σου.

Τα 12 πιο σημαντικά soft skills που θα χρειαστείς στην καριέρα σου Pexels

1. Δυνατότητα εκμάθησης

Θα ξεκινήσουμε με τη δυνατότητα εκμάθησης, επειδή είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική δεξιότητα του 21ου αιώνα που θα χρειαστείς για να πετύχεις. Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν είναι εκείνοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή, σε ένα περιβάλλον όπου οι νέες δεξιότητες αναδύονται τόσο γρήγορα όσο οι άλλες εξασθενούν, η επιτυχία αφορά λιγότερο αυτό που ήδη γνωρίζεις και περισσότερο την προσαρμογή των δεξιοτήτων σου, αναπτύσσοντας και επεκτείνοντας τη βάση γνώσεών σου, ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις νέες πληροφορίες και δεξιότητες για να ανταποκριθείς σε οτιδήποτε συμβαίνει.

2. Ανθεκτικότητα

Οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής, αλλά το πώς επιλέγεις να τις αντιμετωπίσεις, είναι αυτό που είναι κρίσιμο για την επιτυχία σου. Η ανθεκτικότητα, είναι η ικανότητα να καταφέρνεις να ξεπερνάς τα εμπόδια και τις αποτυχίες, χωρίς να σε απομακρύνουν από τους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Αντίθετα, παραμένεις συγκεντρωμένη σε ό,τι θέλεις να καταφέρεις χωρίς να χάνεις ποτέ την πίστη στις ικανότητές σου. Η ανθεκτικότητα, σού δίνει επίσης τη δυνατότητα να χειρίζεσαι το άγχος πιο θετικά.

3. Ευελιξία

Καθώς το εργασιακό τοπίο αλλάζει, το να μαθαίνεις να είσαι ευέλικτη είναι μια κρίσιμη δεξιότητα, καθώς οι λύσεις του χθες δεν λύνουν τα προβλήματα του αύριο. Στο επίκεντρο του να είσαι ευέλικτη, είναι να αλλάζεις «ταχύτητα» όταν το απαιτεί το πλαίσιο και να ανταποκρίνεσαι ανάλογα στις ανάγκες του χώρου εργασίας σου, των πελατών ή των τάσεων του κλάδου σου.

4. Συνεργασιμότητα

Στον ολοένα και πιο υπερσυνδεδεμένο κόσμο μας, δεν αναμένεται πλέον να εργαζόμαστε ως μονάδες. Τα project μας έχουν γίνει πιο περίπλοκα, επομένως η ικανότητα να εργαζόμαστε αποτελεσματικά ως μέρος μιας ομάδας έχει επίσης αποκτήσει σημασία.

Δεδομένης της ολοένα και πιο παγκόσμιας φύσης της εργασίας, η ικανότητα να συνεργάζεσαι, να μοιράζεσαι γνώσεις και να συνεισφέρεις σε ομάδες που μπορούν να αξιοποιήσουν την ποικιλομορφία σκέψης και προοπτικής με τρόπους που όλοι μπορούν να ωφεληθούν και να οδηγήσουν σε κοινά αποτελέσματα, είναι κρίσιμη.

5. Λεκτική επικοινωνία

Η πρόοδος στην καριέρα σου δεν βασίζεται μόνο σε αυτά που κάνεις. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα κάποια στιγμή στην καριέρα σου, να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ισχυρές δεξιότητες λεκτικής επικοινωνίας, ώστε να μπορείς να προωθήσεις τις ιδέες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου.

6. Γραπτή επικοινωνία

Μπορεί να ζούμε στην εποχή των social media, αλλά οι καλές δεξιότητες γραπτής επικοινωνίας, εξακολουθούν να έχουν σημασία όταν πρόκειται για την καριέρα σου. Είτε στέλνεις επαγγελματικά email, επικοινωνείς με έναν πελάτη, προσπαθείς να παραδώσεις ένα project, θα πρέπει να είσαι σε θέση να επικοινωνείς γρήγορα, με ακρίβεια και αποτελεσματικά.

7. Ενσυναίσθηση

Η ικανότητα να συμπάσχουμε με τους άλλους ή να βλέπουμε τα πράγματα από τη δική τους οπτική, κατανοώντας τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους, είναι ένα θεμελιώδες μέρος του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε. Η ειλικρινής και αυθεντική επικοινωνία με τους άλλους είναι ζωτικής σημασίας, διότι ακόμη και σε περιπτώσεις που διαφωνείς με τους συναδέλφους σου, η ενσυναίσθηση σου επιτρέπει να τους δείξεις ότι η γνώμη τους μετράει και ότι την εκτιμάς.

8. Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που χρειαζόμαστε όλοι, επειδή, στους ταχέως μεταβαλλόμενους καιρούς μας, οι εργοδότες εκτιμούν τους εργαζόμενους που μπορούν να κοιτάξουν πέρα από το παρόν και να φανταστούν μελλοντικές δυνατότητες για την εταιρεία τους. Οι δημιουργικοί εργαζόμενοι είναι αυτοί που ρωτούν γιατί. Αναρωτιούνται, είναι περίεργοι και με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουν νέες ιδέες και λύσεις.

9. Επίλυση προβλημάτων

Το να δίνεις λύση σε προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν, είναι ένα ακόμα απαραίτητο για την καριέρα σου soft skill, καθώς οι εργοδότες εκτιμούν τους ανθρώπους που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μόνοι τους ή ως αποτελεσματικό μέλος μιας ομάδας, ορίζοντας τα ζητήματα, δημιουργώντας εναλλακτικές λύσεις, ανταλλάσσοντας σκέψεις και στη συνέχεια λαμβάνοντας ορθές αποφάσεις.

10. Ηγεσία

Το να είσαι σε θέση να καθοδηγείς, να ενδυναμώνεις τους άλλους και να παρακινείς τους γύρω σου να κάνουν το καλύτερο δυνατό, είναι επίσης ένα εξαιρετικά χρήσιμο soft skill, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να απογειώσεις την καριέρα σου, βάζοντας τις βάσεις μιας υγιούς εργασιακής κουλτούρας.

11. Διαπραγμάτευση

Είτε θέλεις να ζητήσεις αύξηση, είτε να ολοκληρώσεις μια συμφωνία με έναν πελάτη, είτε απλά προσπαθείς να συνεννοηθείς με συναδέλφους κατά τη διάρκεια ενός project, το να έχεις ισχυρές και αποτελεσματικές δεξιότητες διαπραγμάτευσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το να είσαι καλός διαπραγματευτής σού επιτρέπει να πετύχεις στόχους, ενώ χτίζεις σχέσεις, κάτι που είναι σημαντικό μέρος της επιτυχίας στην καριέρα σου.

12. Επαφή με την τεχνολογία

Η τεχνολογία αλλάζει με άνευ προηγουμένου ρυθμό, επομένως, ακόμη και πέρα από τις τεχνικές δεξιότητες που χρειάζεσαι για τη δουλειά σου, είναι απαραίτητο να συμβαδίζεις με την τεχνολογία, λόγω των εργαλείων που σε βοηθούν να διαχειριστείς την καριέρα σου, σε βοηθούν να διαφοροποιηθείς στην αγορά εργασίας, να δημιουργήσεις το προσωπικό σου brand name και σχέσεις που χρειάζεσαι για να πετύχεις.