ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι το dating detox και γιατί πρέπει να το δοκιμάσεις αν ψάχνεις τον ιδανικό σύντροφο

Unsplash

Μήπως τον τελευταίο καιρό βγαίνεις με ανθρώπους που μοιάζουν (όχι απαραιτήτως εμφανισιακά) με τους πρώην συντρόφους σου; Μήπως είσαι σε διαρκή αναζήτηση συντρόφου τα τελευταία χρόνια;

Από την Τζιλ Δούκα MBA, MCC*

Ή μήπως σε άφησε στα κρύα του λουτρού ο/η πρώην; Μπορεί να μην κάνεις καθόλου dating, αλλά, παρόλα αυτά, να έχεις κουραστεί να «ψάχνεις» τον/την ιδανικό/η σύντροφο. Ή νιώθεις τόση πίεση για να «ζευγαρώσεις», ώστε πιέζεις τον εαυτό σου να γνωρίσει επίδοξους μελλοντικούς συντρόφους; Έχω περάσει όλα τα παραπάνω. Μην ανησυχείς. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Προτείνω να βάλεις μια τελεία. Όχι άνω τελεία, αλλά τελεία. Να βγάλεις εντελώς από το μυαλό σου το dating. Μη με παρεξηγείς. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτό τον σκοπό. Τώρα, όμως, θα κάνουμε μαζί την προετοιμασία. Και εξηγώ:

Οι αθλητές όταν κάνουν προπόνηση, πρώτα δυναμώνουν το σώμα τους με ειδικές ασκήσεις (όλο το σώμα τους, όχι απλώς κάποιο μέρος) και στη συνέχεια κάνουν επιμέρους ασκήσεις που εξυπηρετούν τη βελτίωση της τεχνικής τους. Ένας παίκτης μπάσκετ δεν μπαίνει κατευθείαν στο γήπεδο για τον αγώνα. Ο αθλητής του στίβου δεν ξεκινά να τρέχει τα 100 μέτρα και ύστερα άλλα 100 μέτρα κ.ο.κ.

Όχι. Κάνουν προπόνηση, προετοιμασία πριν από τη σεζόν. Το ίδιο και οι χορευτές (κάνουν καθημερινά μάθημα για να διατηρήσουν την τεχνική τους) και οι καταξιωμένοι ηθοποιοί. Το ίδιο και εσύ. Ξεκινάμε με προπόνηση, δε θα πάμε απευθείας στο γήπεδο. Με αυτό τον τρόπο, θα ζήσουμε τη χαρά της νίκης: θα βιώσουμε την αληθινή αγάπη.

Τι είναι το dating detox;

Τι εννοώ με τον όρο «dating detox»: θα απέχεις από κάθε δραστηριότητα που μπορεί να σε φέρει σε επαφή με νέους/νέες συντρόφους. Αυτό σημαίνει ότι θα σβήσεις τα dating profiles που έχεις στο διαδίκτυο, θα βγάλεις από το facebook status σου το single, θα σταματήσεις να σκανάρεις τους χώρους των εκδηλώσεων για τον μελλοντικό σου σύντροφο.

Σβήνεις τα κινητά των fuck buddies. Σβήνεις τα κινητά των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνείς όταν αισθάνεσαι μοναξιά. Εντελώς λαϊκά, κόβεις όλες τις καβάντζες. Όλες. Φυσικά, σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις και όποιες άλλες ενέργειες θεωρείς ότι πρέπει να κάνεις ώστε να μην βγεις ραντεβού.

Ναι, καλά το κατάλαβες. Κομμένα τα ραντεβού με τον γιο της κυρίας Ελένης που επέστεψε μόλις από την Αμερική και ενθουσίασε τη μαμά σου. «Μα η Γιάννα, με την οποία κάνουμε casual σεξ και booty calls, δεν είναι ραντεβού», μου είπε ο Ηλίας όταν ήρθε να δουλέψουμε μαζί για να βρει το ταίρι του. Σου προτείνω, αν θέλεις να ζήσεις την αληθινή αγάπη, να σταματήσεις οποιαδήποτε διαδραστική σεξουαλική δραστηριότητα με το αντίθετο φύλο.

Για το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούμε σε εσένα. Θα κάνεις διακοπές από το dating, ώστε να επανακάμψεις στη σκηνή ανανεωμένος/-η και γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλεις.

Πόσο καιρό πρέπει να κάνω dating detox;

Να προλάβω την ερώτηση «Επί πόσο καιρό θα κάνω dating detox»; Ο χρόνος που θα αφιερώσεις στο dating detox εξαρτάται από το παρελθόν σου και από το πώς νιώθεις. Στο τέλος του dating detox θα αισθάνεσαι υπέροχα με τον εαυτό σου και θα λάμπεις από τη διάθεσή σου για ζωή.

Αν ήσουν σε σχέση τα τελευταία χρόνια, καλό είναι να κάνεις dating detox παραπάνω από 10 μήνες. Το μικρότερο χρονικό διάστημα που προτείνω για το dating detox είναι 3 μήνες. Για να καταλάβεις, ο Νικόλας έκανε dating detox επί ενάμιση χρόνο και εγώ επί 8 μήνες προτού γνωριστούμε.

Αν γνωρίσεις κάποιον/-α πολύ αξιόλογο/-η κατά το dating detox και σου ζητήσει να βγείτε, τότε ρίξε το φταίξιμο σε εμάς: «Θέλω πολύ να σε γνωρίσω καλύτερα, φαίνεσαι πολύ αξιόλογος άνθρωπος, αλλά αυτή την εποχή δουλεύω πάνω στην εσωτερική μου ανασυγκρότηση. Με χαρά να μιλήσουμε ξανά σε 6 μήνες». Αν δεν σε καταλάβει, δεν είναι για εσένα. Αν ενδιαφέρεται πραγματικά, θα επικοινωνήσει μαζί σου, να είσαι σίγουρη.

Κύριοι, μπορείτε να κάνετε το αντίστοιχο αν σας ενδιαφέρει κάποια κυρία και βλέπετε έκδηλη στο πρόσωπό της την απορία «Μα γιατί δεν μου ζητά να βγούμε;» Δώστε την εξήγησή σας. Αν έχει βρει κάποιον άλλο, τότε δεν ήταν το ταίρι σας.

Κατά τη διάρκεια του dating detox θα περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου. Θα σε αγαπήσεις και θα σου κάνεις όλα τα χατίρια. Θα σε κανακέψεις και θα δουλέψεις πάνω στις ανάγκες σου και στον εαυτό σου.

Μαζί θα αδειάσουμε το ποτήρι από το αρνητικό παρελθόν και θα το γεμίσουμε με πίστη, αγάπη και όραμα για το μέλλον. Ξέρω πως είναι δύσκολο να είσαι σε μια διαδικασία και να την κόβεις για να τη βάλεις στον πάγο.

Αλλά πίστεψέ με, το dating detox είναι ο μόνος τρόπος. Είσαι γεμάτος/-η συνειδητά και υποσυνείδητα με σκέψεις που δε σε βοηθούν να πετύχεις τον στόχο σου. Αυτά θα τα διώξουμε, μαζί. Κάθε φορά που κλωτσάει ο εαυτός σου, θυμήσου: πόσο πολύ θέλεις να ζήσεις την αληθινή αγάπη;

*Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation

Διαπιστευμένη lifecoach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com