ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορείς να κάνεις ειρήνη με τον εαυτό σου;

Unsplash

Όλα όσα σε πιέζουν ασφυκτικά καθημερινά στέκονται ανάμεσα σε εσένα και την πραγματική ευτυχία. Κάνεις μεγάλα όνειρα, θέλεις να δημιουργήσεις μια όμορφη ζωή, να κάνεις τη διαφορά στη ζωή σου, θέλεις, θέλεις, θέλεις. Και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι τα πράγματα,συχνά, μπορεί να σε πετάξουν εντελώς έξω.

Από την Τζιλ Δούκα MBA, MCC

Δηλαδή έχεις έναν στόχο, θέλεις κάτι συγκεκριμένο και ξαφνικά αυτό που θέλεις δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάνεις εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό μου έχει συμβεί πολλές φορές και είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά τους coachees μου.

Να δούμε λίγο το «τρέχω και δε φτάνω». Τι σημαίνει; «Τρέχω και δεν φτάνω». Δεν ξέρω αν ανήκεις στη δική μου γενιά, ήταν λίγο περίεργο, καθώς ήταν πάρα πολύ κουλ και της μόδας να είσαι πάρα πολύ busy, να τρέχεις και να μην φτάνεις.

Δεν ξέρω, το πήραμε από τις σαπουνόπερες, που τους έδειχναν όλους, και καλά, να δουλεύουν, αλλά ουσιαστικά να κουτσομπολεύει ο ένας τον άλλο ή να κοιμάται ο ένας με τον άλλο; Δεν ξέρω από πού μας έχει έρθει αυτό, πάντως θεωρώ πως είναι καταγεγραμμένο μέσα μας ότι είναι πολύ κουλ το να έχεις άπειρα πράγματα να κάνεις.

Επίσης, είναι και πολύ κουλ να μην προλαβαίνεις, δηλαδή να λες ότι είσαι αγχωμένος. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Και έχω την αίσθηση, επίσης, ότι, αν κάποιος δεν «τρέχει και δεν φτάνει» ή δεν είναι αγχωμένος ή δεν είναι προβληματισμένος, οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν. Δηλαδή, αν απαντήσεις ή σε ρωτήσουν «Τι κάνεις; Καλά;» και γυρίσεις και πεις «Ναι, όλα τέλεια! Όλα μια χαρά», θα σε κοιτάξουν λίγο παράξενα.

Να συμφωνήσουμε σε αυτό το σημείο ότι το φυσιολογικό είναι ένας άνθρωπος, και με τις δεδομένες συνθήκες στις οποίες ζούμε, να αισθάνεται καλά, να νιώθει πως η ζωή του είναι όμορφη και να είναι ήρεμος χωρίς άγχος. Αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Το αφύσικο είναι να αισθανόμαστε διαρκώς πιεσμένοι.

Το αφύσικο είναι να μη ζούμε κάθε δεδομένη στιγμή. Δεν ζούμε κάθε δεδομένη στιγμή επειδή σκεφτόμαστε το μετά. Σκεφτόμαστε τι θα συμβεί μετά, σκεφτόμαστε πού θα πάμε μετά, σκεφτόμαστε τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο. Σκεφτόμαστε γενικότερα τι θα πράξουμε σε μια άλλη δεδομένη στιγμή εκτός από τη στιγμή την οποία ζούμε.

Αυτό θα το έχεις παρατηρήσει πάρα πολύ έντονα ειδικά αν έχεις παιδιά, που τα παιδιά ζουν πάρα πολύ τη στιγμή. Και μάλιστα, εμείς οι μεγάλοι εκνευριζόμαστε πολύ που δεν μπαίνουν στους δικούς μας ρυθμούς, του γρήγορου, που δεν αφιερώσουν χρόνο σε κάτι στο οποίο συγκεντρώνονται, καθώς πετάει εμάς έξω. Πετάει έξω εμάς το να βλέπουμε πόσο ζουν τη στιγμή τα παιδιά.

Εσύ για ποιον λόγο νιώθεις ότι πετάγεσαι έξω από τη στιγμή; Τι είναι αυτό που σε κάνει να μην ζεις τη δεδομένη στιγμή; Στο life coaching επικεντρωνόμαστε στον στόχο μας και τον ξεκαθαρίζουμε. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα και είναι πολύ βασικό να ξέρουμε τι είναι σημαντικό τη δεδομένη στιγμή για εμάς. Τι είναι σημαντικό; Ποια είναι προτεραιότητά σου για τους επόμενους τρεις μήνες;

 

Πάρε την ημερήσια δόση έμπνευσης που χρειάζεσαι! Γίνε και εσύ μέλος της κοινότητάς μας σε Facebook: jill and nikolas life coaching και Instagram: jillandnikolas.

Αν πάλι ενδιαφέρεσαι να γίνεις Life coach ακολούθησέ μας εδώ: Facebook: global academy of coaching και Instagram: global_academy_of_coaching