ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο επιστημονικός λόγος που παθαίνεις εμμονή με τη μυρωδιά του συντρόφου σου

Unsplash

Λατρεύεις το πώς μυρίζει ο σύντροφός σου. Είναι το σαμπουάν, το άρωμα, το μαλακτικό που βάζει στα ρούχα του; Όποια και αν είναι η απάντηση, χώνεις τη μύτη σου στον λαιμό του και χαλαρώνεις.

Όταν μυρίζεις τον άνθρωπο που αγαπάς (ή αυτόν που έχεις ερωτευτεί), η μυρωδιά του μπορεί να γίνει μεθυστική, και η λογική πάει περίπατο. Μπορεί να σου ξυπνάει τρυφερές αναμνήσεις, να σε χαλαρώνει ή να σου δίνει μία πρόσκαιρη ανακούφιση, ειδικά όταν όλα τα άλλα πάνε κατά διαόλου. Ποια μπορεί να είναι η επιστημονική εξήγηση;

Μήπως φταίνε οι φερομόνες;

Οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες που δρουν έξω από το σώμα και, όπως ξέρουμε από τα ζώα, εκκρίνονται όταν έρχεται η ώρα να ζευγαρώσουμε ή όταν βρισκόμαστε σε μεγάλο κίνδυνο. Και εφόσον είμαστε κι εμείς ζώα, είναι πιθανό να επηρεάζεται η συμπεριφορά μας από αυτές.

Οι ειδικοί ωστόσο έχουν λίγο διαφορετική άποψη, αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να την υποστηρίζουν απόλυτα. «Όταν αναγνωρίζουμε τη μυρωδιά εκείνου που αγαπάμε, απελευθερώνεται ωκυτοκίνη. Μιλάμε για την ορμόνη που εμφανίζεται όταν έχουμε οργασμό αλλά και κατά τη διάρκεια της γέννας και του θηλασμού», τονίζει η Δρ. Navya Mysore. Άρα μάλλον δεν είναι οι φερομόνες του ζευγαρώματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο, που έρχεται από τις πρώιμες αναμνήσεις.

Ο λόγος που θέλεις να δαγκώσεις τον σύντροφό σου (και οφείλεται στη μυρωδιά)

Και όχι μόνο. Πόσες φορές δεν έχεις σκεφτεί ότι θέλεις να δαγκώσεις τον λαιμό του μωρού ή του κουταβιού σου; Δεν είναι ότι έγινες Χάνιμπαλ από το πουθενά. Και αυτή η τάση συνδέεται με τη μυρωδιά που λέγαμε. Οι δύο αισθήσεις χρησιμοποιούν τους ίδιους υποδοχείς. Αν μυρίζεις κάτι που θεωρείς ότι είναι πεντανόστιμο, ξυπνά η ίδια περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες. Είτε μυρίζεις τον σύντροφό σου, είτε το φρεσκοψημένο κέικ, ένα και το αυτό.