ΣΧΕΣΕΙΣ

Situationship, ghosting και love bombing: Τι είναι αυτή η μάστιγα στον κόσμο του dating;

iStock

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για τις σχέσεις μας έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. Παρακάτω εξετάζουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς όρους που πρέπει να γνωρίζεις.

Τι είναι η Situationship;

Situationship, ghosting και love bombing: Τι είναι αυτή η μάστιγα στον κόσμο του dating; iStock

Μια situationship είναι μια ρομαντική συμφωνία που υπάρχει πριν να καθοριστεί η φύση της σχέσης. Μια τέτοια δυναμική μπορεί να είναι προσωρινή. Μπορεί να αναπτυχθεί μετά από μερικά ραντεβού με κάποιον όταν ίσως να είναι πολύ νωρίς για να συζητήσετε την κατάσταση της σχέσης σας. Σύμφωνα με τον πρώην κοινωνιολόγο για το Tinder και το Bumble, Jess Carbino, οι ετικέτες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία νοήματος και στον καθορισμό των προσδοκιών γύρω από τις σχέσεις. «Μια situationship μπορεί να οριστεί ως μια ρομαντική σχέση που στερείται δέσμευσης και των σχετικών κανόνων και προσδοκιών», δηλώνει χαρακτηριστικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες αυτές οι ετικέτες χρησιμοποιούνται (ειρωνικά) για να ορίσουν σχέσεις χωρίς ετικέτες, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι situationships έχουν γίνει περισσότερο κοινές απ’ ό,τι μπορεί να πιστεύουμε.

Τα υπέρ και τα κατά μιας situationship

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου των σχέσεων, πριν αποφασίσεις αν σου ταιριάζει ή όχι:

Πλεονεκτήματα situationship

  • Είναι μια ευκαιρία για αυτο-ανάπτυξη. Τα άτομα μπορεί να προσπαθούν να εξερευνήσουν τα ραντεβού και τις σχέσεις γενικά και θέλουν να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν ρομαντικά.
  • Τα άτομα έχουν την ελευθερία να λαμβάνουν αποφάσεις και να εξερευνούν τα πάθη τους χωριστά από κάποιο άλλο άτομο.
  • Μια situationship επιτρέπει την οικειότητα χωρίς δέσμευση.
  • Mπορεί να είναι ένας βολικός τύπος σχέσης για συγκεκριμένα κεφάλαια στη ζωή των ανθρώπων.

Μειονεκτήματα situationship

  • Τα άτομα σε μια situationship δεν λαμβάνουν συνεπή και σταθερή υποστήριξη.
  • Μπορεί να γίνεις συναισθηματικά ευάλωτη
  • Όλα είναι τόσο διφορούμενα
  • Μπορεί να υπάρχουν πολλές στιγμές σύγκρουσης

Τι είναι το Ghosting

To ghosting ως όρος περιγράφει μια συνθήκη στην οποία κάποιος σταματά να απαντά σε μηνύματα και τηλέφωνα και γενικά εξαφανίζεται χωρίς εξήγηση. Συνήθως συμβαίνει σε ρομαντικές σχέσεις, αλλά το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και σε ευρύτερο πλαίσιο. Ο όρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση όπου ένα άτομο σταματά απότομα να επικοινωνεί μαζί σου, όπως όταν ένας φίλος αρχίζει να αγνοεί τα μηνύματά σου ή όταν ένας υπάλληλος σταματά να εμφανίζεται στη δουλειά, χωρίς ποτέ να παραιτηθεί επίσημα.

Το ghosting προκαλεί πολλά δυνατά συναισθήματα. Μπορεί να καλλιεργήσει ή να ενισχύσει τον φόβο της απόρριψης. Μπορεί ακόμη και να χτυπήσει αμείλικτα την αυτοπεποίθησή σου. Η επίδραση που μπορεί να έχει μια τέτοια συμπεριφορά στην ψυχολογία μπορεί να είναι μεγάλη. Επομένως είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να αξιολογήσεις αντικειμενικά την κατάσταση για να βεβαιωθείς ότι μιλάμε όντως για ghosting και όχι για ανασφάλειες.

Δεν αφορούν τα πάντα εσένα, επομένως δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείς αμέσως. Είναι επίσης σημαντικό να είσαι αντικειμενική σχετικά με το εάν όντως κάποιος έχει εξαφανιστεί τελείως ή απλώς έχει καθυστερήσει να ανταποκριθεί τις τελευταίες μέρες. Το ghosting βασίζεται σε ένα απλό πράγμα: Την έλλειψη επικοινωνίας. Αν οποιοσδήποτε φίλος ή/και πιθανός σύντροφος ξαφνικά σταματήσει να ανταποκρίνεται στα μηνύματά σου χωρίς καμία προειδοποίηση ή αιτία και σε αγνοεί επανειλημμένως, μπορούμε να μιλάμε για ghosting.

Τι είναι το Love bombing;

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε ένα εστιατόριο και μετά το δείπνο αποφασίζετε να παραγγείλετε όχι ένα, αλλά δύο κομμάτια cheesecake για επιδόρπιο. Πολλοί θα έλεγαν ότι είναι ανθυγιεινό, αλλά όλοι αξίζουν μια λιχουδιά μια στο τόσο. Σωστά; Ωστόσο, αν συνεχίσεις να τρως το ίδιο επιδόρπιο κάθε βράδυ για μήνες, βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

Αυτή είναι μια αναλογία που η Chitra Raghavan, καθηγήτρια ψυχολογίας στο John Jay College of Criminal Justice, χρησιμοποίησε για να εξηγήσει πώς οι ρομαντικές συμπεριφορές μπορούν να μετατραπούν σε μια πρακτική συναισθηματικής χειραγώγησης, γνωστή ως love bombing (βομβαρδισμός αγάπης): Να βομβαρδίζεσαι από έναν νέο, ρομαντικό σύντροφο με μεγαλειώδεις χειρονομίες, για να κερδίσει το πάνω χέρι στη σχέση.

Ένας σύντροφος, συνήθως άντρας, αλλά όχι αποκλειστικά, βομβαρδίζει ένα άτομο με προσοχή, στοργή, φιλοφρονήσεις και κολακεία. Ουσιαστικά δημιουργεί το πλαίσιο όπου ο άλλος αισθάνεται ότι γνώρισε την αδελφή ψυχή του. Η πραγματικότητα είναι ότι το άτομο που κάνει love bombing δημιουργεί ή χειραγωγεί το περιβάλλον για να φανεί ως ο τέλειος ή η τέλεια σύντροφος.

Bonus: Casual σχέση (κάτι σαν situationship)

Για τον καθένα οι casual σχέσεις, μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Είναι περισσότερο ένας όρος-ομπρέλα, παρά ο ορισμός ενός συγκεκριμένου τύπου σχέσης. Ωστόσο, τα περισσότερα πράγματα στην κατηγορία “casual” έχουν κάποιες ομοιότητες. Οι περιστασιακές σχέσεις, είναι σχέσεις που μπορεί να είναι διασκεδαστικές και συναρπαστικές, αλλά δεν είναι δεσμευτικές. Συχνά μπορεί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στο σεξ. Τίποτα πολύ βαθύ και τίποτα που τείνει να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική σχέση.

To situationship, όπως είδαμε, είναι μια σχέση που ποτέ δεν ορίζεται πραγματικά αμοιβαία. Επομένως από κάποια άποψη εμπίπτει στην ομπρέλα της περιστασιακής σχέσης, δηλαδή χωρίς καμία δέσμευση. Συχνά αυτό δεν είναι το πιο υγιές σενάριο, καθώς η σαφής και αμοιβαία κατανόηση μιας σχέσης κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και ευχάριστα. Αυτός ο τύπος περιστασιακής σχέσης, είναι μια σχέση που θα μπορούσες να χαρακτηριστείς «OK» όταν κάποιος σε ρωτήσει, «Πώς είναι η ερωτική σου ζωή;». Οι σχέσεις αυτές δεν διαρκούν πάντα, επειδή κάποια στιγμή οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι μόνοι ή με κάποιον άλλο. Ενώ μπορεί να αισθάνεσαι άνετα στην περιστασιακή σχέση σου, αν θέλεις κάτι πιο σοβαρό, αυτό το είδος σχέσης δεν θα καλύψει ποτέ ουσιαστικά τα θέλω και τις προσδοκίες σου.