ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου στο πρώτο ραντεβού;

Pexels

Το ραντεβού δόθηκε, το look ολοκληρώθηκε και εσύ είσαι καθ΄οδόν για να βρεθείτε. Αυτό το πρώτο ραντεβού θα έπρεπε να είναι παιχνιδάκι, σωστά; Κι όμως: Υπάρχουν πολλά συναισθήματα. Δεν το λέω εγώ, αλλά οι ειδικοί.

Από τις «πεταλούδες στο στομάχι», μέχρι το άγχος της προσμονής, το πρώτο ραντεβού μπορεί να είναι ένα συναισθηματικό roller coaster. Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την αλυσίδα βιολογικών αποκρίσεων που συμβαίνουν στα ραντεβού, αναζητήσαμε απαντήσεις στην επιστήμη. Στις παρακάτω γραμμές θα ανακαλύψεις τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό σου καθώς ετοιμάζεσαι να συναντήσεις ένα άτομο, που μπορεί να είναι ο έρωτας της ζωής σου.

Σε ένα πρώτο ραντεβού, ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου στο πρώτο ραντεβού; iStock

Όταν βγαίνεις για ένα πρώτο ραντεβού, ο εγκέφαλός σου κινείται σε υψηλές στροφές, καθώς επεξεργάζεται κάθε είδους σκέψεις και συναισθήματα. Τα μέρη του εγκεφάλου που φωτίζονται πραγματικά είναι εκείνα που, τα οποία σε βοηθούν να δίνεις προσοχή, ειδικά σε κοινωνικές ενδείξεις και πιθανές συγκρούσεις. Έπειτα, υπάρχει ο προμετωπιαίος λοβός, ο οποίος είναι σαν το συναισθηματικό κέντρο ελέγχου στον εγκέφαλο, και ο οποίος σε βοηθά να κατανοήσεις τα συναισθήματά σου. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς σε βοηθά να αποφασίσεις τι να πεις, πώς να ενεργήσεις ακόμη και να ερμηνεύσεις τα διακριτικά σήματα που μπορεί να στέλνει το ραντεβού σου.

Από πού προέρχεται αυτή η αίσθηση;

Όταν μας ελκύει κάποιος ή νιώθουμε ρομαντικά συναισθήματα, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή της καλής διάθεσης, δημιουργώντας αυτή την αίσθηση ευφορίας. Το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, επεξεργάζεται αυτά τα σήματα, ενισχύοντας την έλξη και τα ρομαντικά αισθήματα. Μαζί, σχηματίζουν έναν βρόχο νευρικής ανάδρασης, που μας κάνει να λαχταρούμε περισσότερες από αυτές τις απολαυστικές εμπειρίες. Έτσι, όταν λέμε ότι ο έρωτας είναι σαν ναρκωτικό, δεν είμαστε πολύ μακριά. Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου λειτουργεί συνεχώς, κρατώντας μας γαντζωμένους σε αυτά τα γλυκά συναισθήματα έλξης και ρομαντισμού.

Η χημεία του εγκεφάλου στο πρώτο ραντεβού

Μερικές από τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού περιλαμβάνουν:

  • Ντοπαμίνη: Η ντοπαμίνη συνδέεται συχνά με ευχαρίστηση, την ανταμοιβή και το κίνητρο. Στο πρώτο ραντεβού, η ντοπαμίνη μπορεί να απελευθερωθεί όταν βιώνουμε κάτι ευχάριστο ή συναρπαστικό, όπως μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, το γέλιο ή η σωματική έλξη.
  • Νορεπινεφρίνη: Κατά τη διάρκεια ενός πρώτου ραντεβού, τα επίπεδα νορεπινεφρίνης μπορεί να αυξηθούν λόγω του ενθουσιασμού και της προσμονής της συνάντησης, οδηγώντας σε αυξημένη ενέργεια.
  • Σεροτονίνη: Η σεροτονίνη ρυθμίζει τη διάθεση, την κοινωνική συμπεριφορά και τα συναισθήματα ευεξίας. Αν και η σεροτονίνη μπορεί να μην εμπλέκεται άμεσα στα αρχικά στάδια της έλξης, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συνολική αίσθηση ικανοποίησης, ενισχύοντας ενδεχομένως την απόλαυση του πρώτου ραντεβού.
  • Ωκυτοκίνη: Κατά τη διάρκεια ενός πρώτου ραντεβού, δραστηριότητες όπως η οπτική επαφή ή το σωματικό άγγιγμα μπορούν να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, καλλιεργώντας συναισθήματα σύνδεσης και εγγύτητας.

Εντάξει, αλλά τι συμβαίνει σε ένα όχι και τόσο καλό πρώτο ραντεβού;

Εάν το ραντεβού ξεκινά άβολα, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους ή στρες, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Οι αναντιστοιχίες προσδοκιών ή η έλλειψη χημείας, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, ενεργοποιώντας πιθανώς περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα, όπως η αμυγδαλή. Τέλος, η περιορισμένη επικοινωνία ή η έλλειψη ουσιαστικής προσοχής, μπορεί να αποτύχει να διεγείρει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα την έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης και απόλαυσης.

Ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι ένα πρώτο ραντεβού πάει καλά

Πριν από κάθε πρώτο ραντεβού, η προσμονή και ο ενθουσιασμός μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, συμβάλλοντας σε θετικά συναισθήματα. Κατά τη συνάντηση, θετικές αλληλεπιδράσεις όπως το χαμόγελο, η οπτική επαφή και μια συναρπαστική συζήτηση, μπορούν να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης, ενισχύοντας περεταίρω συναισθήματα σύνδεσης και ευχαρίστησης.

Καθώς προχωρά το ραντεβού, το κοινό χιούμορ, τα κοινά ενδιαφέροντα και η σωματική επαφή,  μπορούν να διεγείρουν ακόμα περισσότερο την απελευθέρωση ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης, εμβαθύνοντας την αίσθηση του δεσμού και της απόλαυσης.