ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι είναι η ηθική μη μονογαμία; Spoiler: Δεν είναι (ακριβώς) αυτό που νομίζεις

Pexels

Εάν έχεις ακούσει τον όρο «ηθική μη μονογαμία» και έχεις απορίες ή απλή περιέργεια γύρω από το τι ακριβώς σημαίνει, διαβάζεις το σωστό άρθρο. Πρώτα και κύρια, η ηθική μη μονογαμία, είναι ένας γενικός όρος για έναν τύπο ρομαντικής σχέσης, που μπορεί να ασκηθεί με πολλούς τρόπους. Το κοινό έδαφος σε κάθε μορφή, είναι ότι στις ηθικά μη μονογαμικές σχέσεις, όλοι οι σύντροφοι γνωρίζουν τη δυναμική της ανοιχτής σχέσης και συναινούν πλήρως στο να είναι ρομαντικά ή/και σεξουαλικά ενεργοί, έξω από τη σχέση.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η ηθική μη μονογαμία;

Τι είναι αυτό που το λένε ηθική μη μονογαμία; iStock

Πρόκειται για έναν όρο-ομπρέλα, που μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία διαφορετικών «ανοιχτών» στυλ σχέσεων. Αλλά ο όρος δεν είναι τέλειος. Η ηθική είναι ένας αμφιλεγόμενος όρος γιατί ποιος θα πει τι είναι ηθικό; Η ηθική είναι ένας υποκειμενικός όρος και ό,τι είναι σύμφωνο με την ηθική ενός ατόμου μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με ένα άλλο. Είναι λοιπόν ίσως καλύτερα να χρησιμοποιούμε τον όρο «συναινετική μη μονογαμική σχέση», καθώς αυτό υποδηλώνει ότι όλοι συναινούν, χωρίς να φέρνει τη συζήτηση περί «ηθικής» στο τραπέζι.

Η ειλικρινής επικοινωνία είναι απαραίτητη για μια λειτουργική ηθική μη μονογαμική σχέση. Τα άτομα που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους σχέσεις, επιλέγουν συνειδητά αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τους ίδιους και τις σχέσεις τους, αντί να αποφασίζουν με βάση άλλους παράγοντες, όπως τα κοινωνικά πρότυπα. Υπό αυτή την έννοια, οι ηθικά μη μονογαμικές σχέσεις, εξαλείφουν την έννοια της εξαπάτησης: όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν το ακριβές πλαίσιο της σχέσης, συμφωνώντας να κάνουν σεξ ή/και ρομαντικές σχέσεις με πολλά άτομα.

Οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων, υπογραμμίζουν πως απαιτείται βαθιά αφοσίωση στην επικοινωνία για την άσκηση ηθικής μη μονογαμίας με έναν σύντροφο. Ο διάλογος σχετικά με το εάν ένας σύντροφος θέλει ή όχι να συμμετέχει σε μια τέτοια σχέση, αναδεικνύεται  έτσι σε ύψιστης σημασίας συστατικό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πολυσυντροφικότητας και της ηθικής μη μονογαμίας;

Η πολυσυντροφικότητα αναφέρεται στην ύπαρξη πολλαπλών στενών και ρομαντικών σχέσεων. Η ηθική μη μονογαμία είναι από την άλλη, όπως είδαμε, ένας ευρύτερος όρος που μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο ρομαντικές, αλλά και σεξουαλικές σχέσεις. Η πολυσυντροφικότητα, λοιπόν είναι μια πιο συγκεκριμένη πρακτική κάτω από την ομπρέλα της ηθικής μη μονογαμίας.

Πώς λειτουργεί και πώς θα ξέρεις αν κάνει για εσένα;

Οι άνθρωποι θα πιστεύουν ότι οι μη μονογαμικές σχέσεις, έχουν να κάνουν μόνο με το σεξ. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το σεξ, καλύπτει μόλις το 10% της συνολικής εικόνας. Το 90%, είναι επικοινωνία και διαπραγμάτευση. Ενώ δεν υπάρχουν «κανόνες», υπάρχει μια γενική κοινή αντίληψη ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συναινούν στη δυναμική και είναι σαφές για το τι συμβαίνει. Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχει αυτονομία, αλλά να υπάρχουν και σαφή όρια.

Όσο για το γιατί οι άνθρωποι μπορεί να επιλέγουν τη συναινετική μη μονογαμία, οι ειδικοί καταδεικνύουν 3 κύριους λόγους:

  1. Η έμφαση στην αυτονομία και την ελευθερία επιτρέπει στους ανθρώπους να εξερευνήσουν πλήρως τον εαυτό τους ως ρομαντικό και σεξουαλικό ον.
  2. Η ιδέα ότι η αγάπη είναι άφθονη, όχι ένας πεπερασμένος πόρος που πρέπει να δοθεί μόνο σε ένα άτομο.
  3. Η κατανόηση ότι ένας σύντροφος δεν μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη και ότι οι προσδοκίες αυτές οδηγούν σε δυσαρέσκεια.

Τύποι ηθικής μη μονογαμίας και πολυσυντροφικότητας

Ενώ η συναινετική μη μονογαμία και η πολυσυντροφικότητα, χρησιμοποιούνται όπως είδαμε συχνά εναλλακτικά στη λαϊκή κουλτούρα, δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ακολουθεί μια επεξήγηση μερικών κατηγοριών που εμπίπτουν στην ίδια ομπρέλα:

  •  Solo πολυγαμία

Η solo πολυγαμία αναφέρεται σε ένα άτομο που έχει περισσότερες από μία ρομαντικές σχέσεις, αλλά δεν επιθυμεί να έχει κανέναν από τους παραδοσιακούς δείκτες δέσμευσης, όπως έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό, έναν κοινό χώρο διαβίωσης ή έναν γάμο με οποιονδήποτε από τους οικείους του συντρόφους. Τα άτομα αυτά, βιώνουν στενές σχέσεις με συντρόφους, με όρους αυτονομίας..

  • Πολυγαμία

Μερικές φορές γνωστή ως κλειστή πολυσυντοφικότητα, αυτή η σχέση περιλαμβάνει 3 ή περισσότερους συντρόφους σε μια αποκλειστική σχέση. Οποιοσδήποτε εκτός της καθορισμένης σχέσης είναι εκτός ορίων.

  • Ιεραρχική πολυσυντοφικότητα

Η ιεραρχική πολυσυντροφικότητα περιλαμβάνει ένα ζευγάρι που θεωρεί ο ένας τον άλλον την πρώτη του προτεραιότητα ή τον «κύριο σύντροφό». Με τη συγκατάθεση του άλλου, είναι ελεύθεροι να επιδιώξουν δευτερεύουσες ρομαντικές σχέσεις. Μερικές φορές υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί στο πόσο μακριά μπορούν να προχωρήσουν, οι άλλες στενές σχέσεις.

  • Μη ιεραρχική πολυσυντροφικότητα

Αυτή η διάταξη δεν έχει πρωτεύον ζευγάρι στο κέντρο της. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν ταμπέλες σε κανένα από τα άτομα της στενής σχέσης. Η ιδέα πίσω από αυτό, είναι ότι όλοι έχουν μια θέση στο τραπέζι όταν παίρνουν αποφάσεις, αντί να υπάρχει ένα «κύριο» ζευγάρι.

Είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που ασκούν ηθική μη μονογονία από πριν;

Η πρακτική της ηθικής μη μονογαμίας μπορεί να βρίσκεται σε άνοδο στη δυτική κουλτούρα, ή ίσως, επιτέλους να συζητείται με ειλικρίνεια. Χρησιμοποιώντας 2 ξεχωριστά δείγματα με βάση την απογραφή των ΗΠΑ, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 1/5 του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες (21,9% στο πρώτο δείγμα και 21,2 %) έχουν επιδοθεί σε συναινετική μη μονογαμία κάποια στιγμή στη ζωή τους.