ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη

Pexels

Το να σταματήσουμε να να τρώμε εντελώς ζάχαρη είναι σχεδόν αδύνατον. Πέραν από τους «συνήθεις υπόπτους» όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, η ζάχαρη κρύβεται και σε πιο «αθώα» τρόφιμα.

Αυτό που μπορούμε, ωστόσο, να κάνουμε, είναι να περιορίσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας. Η μέση γυναίκα, για παράδειγμα, αναφέρεται πως δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερες από 6 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη καθημερινά.

Εθισμένοι στη ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες του πλανήτη. Eίναι όμως 100% νόμιμη και προσβάσιμη σε οποιονδήποτε. Πολύ συχνά μάλιστα δεν καταλαβαίνουμε καν ότι κάνουμε χρήση.

«Κρύβεται» παντού και ενεργοποιεί τους υποδοχείς του νευρικούς συστήματος, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και στη χρήση οπιοειδών.

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν κόβουμε τη ζάχαρη;

Λιγότερη ζάχαρη για αυξημένη παραγωγικότητα

Τι θα συμβαίνει στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη Pexels

Περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή, η συγκέντρωσή σου θα αυξηθεί άμεσα. Η υγεία του εγκεφάλου σαμποτάρεται όταν είμαστε εθισμένοι στη ζάχαρη.

Αν θέλεις η σκέψη σου να παραμείνει αιχμηρή και να είσαι μέσα σε όλα, ειδικά καθώς μεγαλώνεις, περιόρισε τη ζάχαρη στην καθημερινή σου διατροφή. Το μυαλό σου θα σε ευγνωμονεί.

Ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται

Μία από τις κύριες αιτίες του διαβήτη τύπου 2, είναι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάποιο βαθμό ελέγχου στον κίνδυνο διαβήτη. Η πλειοψηφία από εμάς μπορεί να αποτρέψει αυτή τη ασθένεια, εάν σταματήσουμε να τρώμε ζάχαρη.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την παραγωγή ινσουλίνης και κατ΄ επέκταση το συκώτι, το πάγκρεας και άλλα όργανα. Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον διαβήτη, η ζάχαρη είναι ένας από τους βασικούς ένοχους.

Λιγότερες θερμίδες και απώλεια βάρους

Είναι προφανές ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε τρόφιμα γεμάτα ζάχαρη, παίρνουμε άχρηστες θερμίδες που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει επίσης τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς και εκείνες που υποστηρίζουν την υγιή απώλεια βάρους.

Η ζάχαρη επηρεάζει επίσης το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη. Η υπερβολική κατανάλωσή της, κάνει τον εγκέφαλό να πιστεύει ότι πεινάει ακόμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να τρώμε.

Καλύτερη μνήμη

Τι θα συμβαίνει στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη Unsplash

Σχετική μελέτη έδειξε πως η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μνήμη, δυσκολεύοντας την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, δυσκολευόμαστε να συγκρατήσουμε νέες πληροφορίες και να ανακαλούμε παλαιότερες.

Λιγότερη ζάχαρη για πιο λαμπερή επιδερμίδα

Σχετική μελέτη δείχνει πώς μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει συνδεθεί με δερματικές παθήσεις όπως ακμή, σπυράκια, εξανθήματα και κηλίδες. Μια διατροφή γεμάτη με πλούσια σε θρεπτικά  τρόφιμα και άφθονο καθαρό νερό θα κάνει το δέρμα σου να λάμπει με νεανική όψη.

Λιγότερη ζάχαρη για ενισχυμένο ανοσοποιητικό

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι χρόνιες φλεγμονές που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μειώνει την ανοσολογική απόκριση, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και γρίπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιβραδύνει τη γήρανση

Αναζητάς την πηγή της νεότητας; Σίγουρα δεν θα τη βρεις στην κατανάλωση ζάχαρης. Εάν θέλεις να έχεις νεανική όψη φρόντισε η διατροφή σου να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση ζάχαρης κάνει το δέρμα πιο επιρρεπές στις ρυτίδες. Η αιτία είναι η γλυκοζυλίωση, μια διαδικασία που συμβαίνει όταν η ζάχαρη υπονομεύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα.

Οι χρόνιες φλεγμονές είναι ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση και η ζάχαρη είναι σίγουρα ένας παράγοντας που συμβάλλει στις χρόνιες φλεγμονές.

Λιγότερη ζάχαρη για καλύτερο ύπνο

Τι θα συμβαίνει στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη Pexels

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου, ειδικά αν είσαι επιρρεπής στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού πριν τον ύπνο. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και νυχτερινές εφιδρώσεις. Περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης οι ορμόνες λειτουργούν καλύτερα, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών που είναι υπεύθυνες για έναν υγιή, επανορθωτικό ύπνο.

Πιο υγιή δόντια

Σχετική μελέτη αποδεικνύει πώς συνδέεται και με την τερηδόνα και την πλάκα των δοντιών. Για να διατηρήσεις υγιή τα δόντια σου περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή σου.

Σεξουαλική ζωή σε φόρμα

Το τελευταίο και πιο δυνατό κίνητρο για να περιορίσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου.

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης είναι επιζήμια και για τη σεξουαλική ζωή. Όταν μειώνουμε την κατανάλωση ζάχαρης, η λίμπιντο βελτιώνεται. Στις γυναίκες, διαταράσσει τη σεξουαλική ορμονική ισορροπία. Στους άνδρες, μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία και χαμηλή λίμπιντο.

Αν περιορίσεις την κατανάλωση ζάχαρης, οι πιθανότητες είναι ότι θα κάνεις καλύτερο και περισσότερο σεξ.